Studeni 2013

Zvonimir Deković nazočan kao specijalni gost programa albanskog praznika Dan zastave

28. studenog je u Ulcinju povodom obilježavanja najvećeg albanskog praznika, Dana zastave, održan bogat kulturno-umjetnički program pod ravnateljskom palicom redatelja Muniba Abazija i umjetničkim vodstvom Basrija Mille. Početak priredbe obilježilo je prigodno dizanje zastave Republike Albanije uz pjevanje albanske nacionalne himne u izvanrednoj izvedbi Gjylije Pelingu i profesora Ardiana Hasanage. Uslijedio je bogat kolaž plesova i folklora trupe "Kalendari" koreografa Muse Hoxhe, kao i program autora Januza Abazija i Anide Kolari, na tekst Valbone Hoxhe.

Share/Save

„Na putu putnici“-zbirka odabranih priče pisaca manjinskih naroda Crne Gore

„Na putu putnici“, zbirka odabranih priče pisaca manjinskih naroda Crne Gore, predstavljena je 28. studenoga 2013. g. u Narodnoj bilioteci „Radosav Ljumović“ u Podgorici.

Share/Save

Vjerska tribina u povodu obilježavanja 1700. godišnjice Milanskog edikta

"Historičnost Milanskog edikta iz 313.-povijest i legenda" naziv je vjerske tribine koju je u povodu obilježavanja 1700. godišnjice Milanskog edikta organizirao Biskupski ordinarijat Kotor u bazilici katedrale Sv. Tripuna. Veliko zanimanje nazočnih izazvalo je znanstveno izlaganje prof. dr .Stjepana Krasića, dominikanca, dvostrukog rimskog doktora (teologije i povijesti), dugogodišnjeg profesora Crkvene povijesti na Papinskom sveučilištu sv. Tome Akvinskoga u Rimu, ukratko-povjesničara svjetskoga glasa.

Share/Save

PREDSTAVLJENA KNJIGA „HRVATSKI I CRNOGORSKI ROMAN“

Knjiga „Hrvatski i crnogorski roman" Jakova Sabljića promovirana je 27. studenoga u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović", u organizaciji Instituta za crnogorski jezik i književnost. O knjizi su govorili autor Jakov Sabljić, Milena Ivanović, Vladimir Vojinović i Aleksandar Radoman, dok je medijator večeri bio Ivana Vulić.

Share/Save

ODRŽAN KONCERT U SPOMEN NA TENORA VINKA COCU

30. studenoga je u Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat održan koncert u spomen na nedavno preminulog trogirskoga tenora Vinka Cocu. Pored klape "Jadran" koja je bila domaćin, nastupile su klape"Moderato Cantabile" i " Veterani vazda mladi". Članovima klape „ Jadran“ se u pjevanju jedne od pjesama na njihovu inicijativu pridružio i  jedan od najstarijih članova  klape, Ivo Buljanović, koji je klapu „Jadran“ osnovao 1972. godine. Moderator je bio Dragan Laković. Bila je to predivna klapska večer, gdje su posjetitelji zaista imali priliku da uživaju u iznimno kvalitetnoj klapskoj pjesmi.

Share/Save

Povodom stogodišnjice rođenja hrvatskog književnika Viktora Vide

Podgorica, 25.11.2013.
U organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina i suorganizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeća
u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici sinoć je održan hommage povodom stogodišnjice rođenja hrvatskog književnika, inače Peraštanina, Viktora Vide.

Share/Save

24. sesija Igmanske inicijative „Novi izazovi i perspektive regionalne suradnje”

Budva, 24. studenoga 2013. g.

U Budvi je 22. i 23. studenoga održana 24. sesija Igmanske inicijative. Skup je otvorio Branko Lukovac, kopredsjednik za Crnu Goru. „Igmanska inicijativa je ispunila svoju misiju, jer kada su naše države bile u izrazito lošim odnosima, mi smo radili sve da oni budu bolji. Mi ćemo i u budućnosti biti zagovornici suživota i napretka“, rekao je Lukovac.

Share/Save

„BOJE, ZVUCI I OKUSI HRVATSKE“

Podgorica, 23. studenoga 2013. g. (Radio Dux) – Podgorička podružnica Hrvatskog građanskog društva Crne Gore organizirala je promociju Dalmacije, u sklopu projekta „Boje, zvuci i okusi Hrvatske". Na samom početku goste je pozdravila predsjednica Podružnice Svjetlana Zeković. Ona se zahvalila svima i istakla zadovoljstvo zbog velike posjete.

Share/Save

NAJAVA: Hommage Viktoru Vidi u Podgorici

Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore, povodom stote obljetnice rođenja Viktora Vide, organizira hommage u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović" u Podgorici, u ponedjeljak 25.11.2013. godine s početkom u 19 h.

Share/Save

Biskup Pavao Butorac- intelektualac za sva vremena

22. studenoga, navršit će se 47 godina od smrti monsignora Pavla Butorca, kotorskoga i dubrovačkoga biskupa, hrvatskoga povjesničara, povjesničara umjetnosti i teološkog pisca. Svoju posljednju misu služio je baš na današnji blagdan Gospe od Zdravlja 1966. godine.

Share/Save

U povodu blagdana Gospe od zdravlja

Blagdan Gospe od Zdravlja, koji slavimo danas, 21. studenoga,  vezan je uz jedan događaj. Kad je 1630. god. na području Mletačke Republike harala strašna kuga, koja je u samoj Veneciji pokosila 80.000 života, mletački se Senat obratio Gospi za pomoć. Učinjen je zavjet baš na današnji dan da će Gospi, ako prestane kuga, podići crkvu. Kuga je prestala, a zavjet je ispunjen. Podignuta je velebna crkva Madonna della Salute, koju i danas pohode brojini posjetitelji Venecije.

Share/Save

JOVIĆEV POKLON KOTORU - DOKUMENTARNE FOTOGRAFIJE ZEMLJOTRESA 1979.

Dana 20. studenoga u 18 sati u kotorskoj "Galeriji solidarnosti" u palači Pima otvorena je izložba crno-bijelih fotografija "KOTOR, 15. april 1979.", autora Željka Jovića iz Splita.

Share/Save

U TIVTU PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA HGD-A CG

U ponedjeljak, 18. 11. u Domu kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi održana je promocija Monografije Hrvatskoga građanskog društva Crne Gore, autora Darija Musića. O ovome vrijednome izdanju govorili su Tripo Schubert-prvi predsjednik, a sadašnji član Upravnog odbora Društva, i Mirko Vičević, aktualni predsjednik HGD-a i član Izvršnog odbora HNV-a.

Share/Save

Stranice