Prosinac 2013

NAJAVA HUMANITARNOG KONCERTA

Pozivamo ,
Sve ljude dobre volje i velikog srca da pokažu da i njihovo srce kuca za Đorđa Lubardu koji se bori za svoj život protiv teške bolesti.
Zajedno učinimo da njegovoj porodici taj teret bude lakši, prisutvujte humanitarnom koncertu ‚‚MUZIKOM ZA ĐOLETA‚‚
Share/Save

HUMANITARNA IZLOŽBA SVIJEĆA

Kotor, 23. prosinca 2013. g.  (Radio Dux) – U franjevačkoj crkvi Sv. Klare u Kotoru otvorena je humanitarna izložba svijeća, koje su izradili djelatnici Katoličkog duhovnog centra „Sanctae Crucis" iz Sukruća kod Podgorice.

Share/Save

SRETAN BOŽIĆ - UZ RADOSNI DOŽIVLJAJ BOŽJE DOBROTE KROZ SVE DANE VAŠEG ŽIVOTNOG HODA

25. prosinca 2013. g. (Radio Dux) - Vjernici Kotorkse biskupije sinoć su diljem Boke kotorske dočekali blagdan Rođenja Isusa Krista na svetim Misama, koje su služene u ponoć. Najsvečanije je bilo u Kotoru, u katedrali svetog Tripuna, gdje je preuzvišeni Ilija Janjić, biskup kotorski predvodio pontifikalnu svetu Misu. Pjevao je Mješoviti zbor kotorske katedrale uz pratnju orgulja i tamburaškog orkestra.

Share/Save

Božićna čestitka moravskih Hrvata

Dragi prijatelji,
u imeni moravskih Hrvata želim Vam svima sritan Božić i sve najbolje va nuovom ljeti 2014.

Lenka Kopřivová
Udruga Hrvata u Češkoj

Share/Save

Božićna čestitka

Povodom najradosnijeg kršćanskog blagdana-Božića, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore upućuje najsrdačnije čestitke svim vjernicima rimokatoličke vjeroispovijedi, kao i svima onima koji slave.
Neka Vam nastupajući blagdanski dani budu ispunjeni radošću, mirom i nadom. Od srca Vam želimo da ih provedete u krugu najbližih, u zdravlju, obilju blagoslova  i veselju.
Sretan Božić

Share/Save

DONACIJA KNJIGA ZA SLIJEPE

Dana  23.12.2013. g.  je bogoslov Kotorske biskupije Željko Pasković darovao Hrvatskoj knjižnici „Ljudevit Gaj" vrijednu donaciju knjiga za slijepe i slabovide osobe. Njega je primio predsjednik Hrvatske krovne zajednice „Dux Croatorum"  i član Vijeća, Adrijan Vuksanović, koji je izrazio zadovoljstvo što Knjižnicu sada mogu koristiti i slijepi.
Među darovanim knjigama nalaze se molitvenici, Biblije i literatura duhovnog sadržaja. Također, tu su i udžbenici za učenje Brailleovog pisma.

Share/Save

DONOŠENJEM DEKLARACIJE ZAVRŠENA SJEDNICA SAVJETA VLADE REPUBLIKE HRVATSKE ZA HRVATE IZVAN RH

Zagreb, 20. prosinca 2013. (Radio Dux) - U petak, 20. prosinca održana je plenarna sjednica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, na kojoj je usvojen Nacrt deklaracije i doneseni zaključci.

Share/Save

Predstavnik Hrvata iz Crne Gore, Adrijan Vuksanović, na prvoj sjednici Savjeta Vlade RH za odnose s iseljeništvom

Prva sjednica Savjeta Vlade RH za odnose s iseljeništvom održala se u četvrtak, 19. prosinca u Zagrebu na kojoj su izabrani predsjednik i potpredsjednici Savjeta.

Za predsjednika Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske izabran je prof. dr. sc. Nevenko Herceg, a potpredsjednici su: Tomislav Žigmanov, predstavnik hrvatske nacionalne manjine, Luka Krilić, predstavnik hrvatskog iseljeništva/dijaspore iz europskih zemalja, John Peter Kraljic, predstavnih hrvatskog iseljeniištva/dijaspore iz prekooceanskih zemalja i Ilija Nakić, predstavnik Hrvata u BiH.

Share/Save

Ekumenska, vjerska tribina „Virusi ekumenske dijagnoze kod nas"

U utorak, 17. prosinca, 2013. g. održana je ekumenska, vjerska tribina „Virusi ekumenske dijagnoze kod nas” u dvorani Kotorske biskupije, kojoj je prethodilo predavanje monsinjora Nika Ikića, profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu. Monsinjor Ikić istaknuo je: „Nije cilj ekumenizma bratstvo i jedinstvo kako je to komunizam predstavljao, nije cilj ujediniti Srbe i Hrvate u jednoj državi, već je cilj ujediniti ih u jednoj Kristovoj ljubavi. Krštenje je metanacionalno, iznadnacionalno, nadnacionalno, kao i ekumenizam.

Share/Save

Prvoplasirani predstavnici Crne Gore u borbi Kyokushinkai Black Belt Test

Na manifestaciji Kyokushin Journey to the 30 Man Fight, održanoj u Beogradu, u subotu, 14. 12. 2013.,  u organizaciji Kyokushinkai saveza Beograda i Srbije, u sportskoj dvorani DTV Partizan na Senjaku, održan je Kyokushinkai Black Belt Test, borba s 30 protivnika po 1 minutu-ukupno 30 iscrpljujućih minuta.Reprezentativac Srbije Miloš Miljković, član SD „Kombat„ iz Smedereva, uspješno je prošao test i ostvario 50 % pobjeda, a skor mu je bio sljedeći: 19 pobjeda, 7 neriješenih i 4 izgubljene borbe.

Share/Save

POZIV NA BOŽIĆNU BAJKU

20. prosinca 2013. u 18:00 h u Bogorodičnom hramu na Prčanju i 22. prosinca 2013. u 17:00 h u konkatedrali Presvetog Srca Isusova, izvesti će se "Božićna bajka sa šegrtom Hlapićem" u kojoj sudjeluju Dječji zbor "Leptirići" i učenici hrvatske nastave iz Kotora i Tivta. Sponzori programa "Božićna bajka sa šegrtom Hlapićem" su Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, Hrvatska građanska inicijativa, Hrvatsko građansko društvo Crne Gore, podržnica Podgorica i LEDO D.O.O. Podgorica.

Share/Save

PRIOPĆENJE HNV-A: ODLUČNO PROTIV ETNIČKE DISTANCE

Za vrlo kratko vrijeme ovih dana kasne jeseni 2013. g. za hrvatsku nacionalnu zajednicu u Crnoj Gori, napose u Boki Kotorskoj i Tivtu, dogodila su se tri značajna i znakovita događaja, na žalost nijedan pozitivan, naprotiv.  Prvi- istresanje fekalnog otpada iz autocisterne kod crkvice Gospe od snijega u Verigama pod okriljem noći, možda i nije usmjeren izravno protiv hrvatske nacionalne zajednice u Boki Kotorskoj. Možda je riječ o samo još jednom vandalizmu kojih je u ovoj zemlji zadnjih godina već i previše.

Share/Save

Stranice