Travanj 2014

U Tivtu predstavljeni „Nova misao“ i „Hrvatski glasnik“

Sinoć su u tivatskoj Galeriji ljetnjikovca „Buća" pred brojnom publikom predstavljena dva časopisa-novosadska „Nova misao", časopis za suvremenu kulturu Vojvodine i glasilo Hrvata Crne Gore „Hrvatski glasnik".

Share/Save

NAJAVA: Večer Mladena Lompara u Donjoj Lastvi

U subotu, 3. svibnja, s početkom u 20 sati, u Domu kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi, održat će se "Mediteranska večer s Mladenom Lomparom", posvećena ovom velikom crnogorskom umjetniku. O njegovu stvaralaštvu izglagat će Nela Vukčević, Milorad Popović i Vlatko Simunović, kao i sam autor. U sklopu programa bit će prikazan i film o Mladenu Lomparu. U glazbenom dijelu programa nastupit će klapa "Veterani vazda mladi".

Share/Save

Donacija don Janjića Hrvatskoj knjižnici „Ljudevit Gaj“

Danas je don Milidrag Janjić, župnik tivatske crkve sv. Antona Padovanskoga,  hrvatskoj knjižnici „Ljudevit Gaj“ u Donjoj Lastvi donirao zbirku značajnih naslova. Donacija obuhvaća izdanja poznatih  imena iz hrvatske i svjetske književnosti, kao što su  S. S. Kranjčević, A. Šenoa, I. Andrić, A. Gide, te autore iz područja psihologije i prirodnih znanosti, kao što su Darwin, Freud i  Lacan. Župniku Janjiću je  na ovoj vrijednoj donaciji u ime Hrvatskoga nacionalnog vijeća zahvalio predsjednik Vijeća Zvonimir Deković.

Share/Save

Odgovor glavne i odgovorne urednice Biltena Grada Kotora Jelene Vukašinović

Na naše reagiranje povodom netočnih podataka  u članku o povijesti otoka Gospe od Škrpjela u Biltenu Grada Kotora, na službeni mail HNV-a stigla je isprika glavne i odgovorne urednice Biltena Grada Kotora, Jelene Vukašinović, koju objavljujemo u cijelosti: 

Share/Save

Promocija Nove misli i Hrvatskoga glasnika

Srdačno Vas pozivamo na promociju vojvođanskog  časopisa za suvremenu kulturu  "Nova misao" i glasila Hrvata Crne Gore, "Hrvatskoga glasnika",  na koju ćete se,  nadamo se, rado odazvati i unaprijed Vam zahvaljujemo na tome.  Prezentacija će se održati sutra, 29. travnja, u Tivtu, u Galeriji ljetnikovca Buća, s početkom u 20 sati.

Share/Save

Prosvjed Hrvatskoga nacionalnog vijeća

Početkom mjeseca srpnja 2012. godine reagirali smo kao Hrvatsko nacionalno vijeće na neistinite tvrdnje u dnevnom listu ,,Vijesti“ kako je otok Gospe od Škrpjela građen kao hram Srpske pravoslavne crkve. Pronašli smo na više mjesta takvu netočnu konstataciju i čitajući te i takve objave zapažamo da su vijesti uvijek uzimane od istog izvora za koga tvrdimo da je pogrešan, netočan, neistinit i ničim znanstveno utemeljen kao stav struke. Zbog svega gore navedenoga, još više čudi najnovija objava u Biltenu Grada Kotora od ožujka 2014. na stranici br.

Share/Save

Monografija Hrvatsko kulturno društvo "Ljudevit Gaj" Donja Lastva

U nakladi Hrvatskoga nacionalnoga vijeća iz tiska je izišla monografija Hrvatsko kulturno društvo "Ljudevit Gaj" Donja Lastva, autorice Anite Mažibradić. Knjigu je tiskao GudCo iz Perasta, a za tisak su je pripremili redaktori Anita Mažibradić, Adrijan Vuksanović i Zvonimir Deković, lektorica Ana Vuksanović i tehnički urednik Slađana Papić. Monografija je ilustrirana fotografijama vrlo vrijednih dokumenata i podataka, koji su svjedoci ondašnjega bogatoga kulturnog života u Gornjoj i Donjoj Lastvi pod okriljem navedenoga Društva.

Share/Save

Učenici dopunske škole proslavili Uskrs

Učenici Dopunske škole engleskog jezika Hrvatske gradjanske inicijative, sa svojom voditeljicom prof. Milenom P. Kovačić, tematskim časom i  darivanjem šarenih jaja proslavili su Uskrsne blagdane.
Ovom prigodom svim katoličkim i pravoslavnim vjernicima, želimo Sretan i Blagoslovljen Uskrs poručuju učenici Dopunske škole.

Više u foto galeriji Radio Dux-a.

Share/Save

Promocija „Tajne zagonetne šume“ Mladena Kušeca

Sinoć je u Narodnoj biblioteci Centra za kulturu Tivat  održana promocija knjige za djecu “Tajne zagonetne šume” autora Mladena Kušeca. Nazočne goste, među kojima su bili i biskup kotorski, mons. Ilija Janjić, don Ivo Ćorić i potpredsjednica HNV-a i predsjednica tivatske podružnice HGD –a Ljerka Sindik, je u ime organizatora, Dopunske škole hrvatskoga jezika i Centra za kulturu Tivat, na početku pozdravila profesorica hrvatskoga jezika Ana Šarčević.

Share/Save

Čestitke povodom Uskrsnih blagdana

"Ove godine kad svi kršćani zajednički dočekuju ovaj blagdan nad svim blagdanima koji simbolizira Božju, ali i našu pobjedu nad smrću, grijehom i zlom, svim vjernicima srdačno i s radošću čestitamo najveći kršćanski blagdan - Uskrs!

S poštovanjem,

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore"

Share/Save

Čestitka povodom Pesaha

Poštovani rabine Prelević, poštovani gospodine Alfandari,
Vama i svim pripadnicima židovske zajednice u Crnoj Gori, kako u ime predsjednika i svih članova Hrvatskoga nacionalnog vijeća, tako i u svoje ime, želim čestitati Vaš najveći blagdan Pesah. Nadamo se da ćete blagdanske dane, koji obnavljaju nadu u slobodu i ljudske vrijednosti, provesti u ozračju mira, radosti i blagostanja.  

Hag Pesah sameah!

Zvonimir Deković, predsjednik HNV-a i Ana Vuksanović, tajnica HNV-a.

Share/Save

Čestitka HNV-a povodom Međunarodnoga dana Roma

Povodom Svjetskoga dana Roma, koji se svake godine obilježava 8. travnja, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore svim pripadnicima romske populacije, najveće europske manjine, čestita  njihov najvažniji  praznik riječima: Baxtalo Maškarthemutno Dive e Romengo (Čestitamo Svjetski dan Roma),  sa željom da i dalje nastoje poboljšati društveni položaj svoga naroda, te da ustraju  u očuvanju svoga  nacionalnog  identiteta, kulture, jezika i običaja.

 

Share/Save

Uskrsna čestitka HNV-a

U  ime predsjednika i članova Hrvatskoga nacionalnog vijeća, povodom Uskrsa, je biskupu kotorskom, mons. Janjiću i nadbiskupu barskom mons. Gashiju poslana čestitka sljedeće sadržine :

Poštovani i preuzvišeni Oče nadbiskupe/ biskupe,
Ove godine kad svi kršćani svijeta zajednički dočekuju ovaj blagdan nad svim blagdanima koji simbolizira Božju, ali i našu pobjedu nad smrću, grijehom i zlom, Vama, svećenstvu, redovništvu, te svim vjernicima Vaše dijeceze srdačno i s radošću čestitamo najveći kršćanski blagdan - Uskrs!

Share/Save

NAJAVA PREZENTACIJE ČASOPISA „NOVA MISAO“

Proteklih dana  Hrvatsko nacionalno vijeće posjetili su Željko Rutović, pomoćnik crnogorskog ministra kulture za medije i direktor Direktorijata za medije pri Ministarstvu kulture Crne Gore i Mirko Sebić, glavni urednik  respektabilnog vojvođanskog časopisa za kulturu „ Nova misao“ .

Povod razgovora s predsjednikom HNV-a, Zvonimirom Dekovićem, ideja je o  predstavljanju spomenutog časopisa i ekstenziviranje samoga sadržaja časopisa  temama relevantnim za kulturnu suradnju Vojvodine i Boke kotorske, odnosno Crne Gore.

Share/Save