Ožujak 2014

ČAVELIŠ: Dijaspora u svom domu

U građanskim društvima, kakvim su ustavom sebe proklamovale sve države na  Balkanu, mora se imati više osjećaja za probleme onih koji žele biti samo građani i voljeti državu u kojoj žive, a  istovremeno  sačuvati vezu i ljubav prema svom rodu, sv

Share/Save

LOMPAROVA VEČER U KOTORU

Autorska večer poznatog crnogorskog pjesnika Mladena Lompara, na kojoj je predstavljena njegova najnovija zbirka pjesama „Balsamovana kletva“,  održana je jučer navečer u crkvi Svetog Duha u Kotoru u organizaciji Gradske biblioteke i čitaonice Kotor.

O jednom od najvažnijih crnogorskih pjesnika i njegovu stvaralaštvu s puno su  metafora i biranih riječi govorila renomirana imena iz crnogorskog kulturnog  i književnog života: Pavle Goranović, Nela Savković Vukčević, Obrad Pavlović i Vesna Vičević.

Share/Save

EUROATLANSKE INTEGRACIJE NEMAJU ALTERNATIVE

Tivat, 27. 3. 2014.- Jučerašnja panel-diskusija  "Izazov NATO integracija Crne Gore",  koja je u organizaciji HGI-ja, DPS-a i SDP-a održana u multimedijalnoj dvorani Općine Tivat, trajala je preko dva sata i opravdala je u potpunosti zadati cilj- potaknuti konstruktivnu javnu polemiku.

Share/Save

Predavanje o NATO integracijama

Blok političkih stranaka  koje podržavaju ulazak Crne Gore u NATO savez-Hrvatska gradjanska inicijativa, Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija pozivaju sve zainteresirane građane na predavanje na  temu "Izazov NATO integracija  Crne Gore" koje će se održati 27. 3. 2014. u Tivtu, u Multimedijalnoj dvorani Općine Tivat, Trg Magnolije s početkom u 18:30h.

Share/Save

Večer s Lukom Paljetkom u Podgorici

PODGORICA – Ljubitelji književnosti  sinoć su imali jedinstvenu priliku uživati u nesvakidašnje ugodnoj i inspirativnoj književnoj večeri  s poznatim književnikom, prevoditeljem i sjajnim govornikom i eruditom,  Lukom Paljetkom,  u podgoričkoj Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“,  organiziranoj povodom obilježavanja 21. ožujka, Svjetskog dana pjesništva.

Share/Save

IZVJEŠĆE O ODRŽANIM SJEDNICAMA

Sjednica Odbora za znanost i informatiku  održana je 14. 3. 2014. godine 18. 30. u Tajništvu Vijeća u domu kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi. Prihvaćen je Nacrt rada Odbora koji je predložio koordinator Marin Čaveliš, te su dogovorene osnovne smjernice rada Odbora.

Share/Save

DONACIJA TRIPA MRKOVIĆA HRVATSKOJ KNJIŽNICI "LJUDEVIT GAJ"

Hrvatska knjižnica „Ljudevit Gaj“ u Donjoj Lastvi postaje sve bogatija zahvaljujući brojnim donatorima. Tripo Mrković sa Seljanova Hrvatskoj knjižnici " Ljudevit Gaj" u Donjoj Lastvi darovao  je vrijednu zbirku knjiga i priručnika. Donacija obuhvaća izdanja iz svjetske i dječije književnosti, nekoliko biografija i monografija, te djela iz popularne publicistike, poput kuhara i geografskog atlasa. Gospodinu Mrkoviću je u ime HNV-a i Knjižnice na ovoj humanoj gesti zahvalio predsjednik Vijeća Zvonimir Deković.

Share/Save

Ulazak u NATO ogroman je korak prema članstvu u EU

Podgorica, (MINA) – Ulazak u NATO ogroman je korak prema članstvu u Evropskoj uniji (EU), smatra predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zvonimir Deković, navodeći da ekonomsku situaciju Crne Gore vidi kao trenutnu prepreku ulasku zemlje u Alijansu.
On je ocjenio da Crna Gora treba da uvaži činjenicu da je od 28 država koje su u EU, njih 22 i članice NATO-a.
"Sigurni smo da ta brojka treba prevagnuti na stranu opredjeljenja Crne Gore da postane dijelom evropske dominantne većine”, kazao je Deković agenciji MINA.

Share/Save

OBAVIJEST O RADU DOPUNSKE ŠKOLE ENGLESKOG JEZIKA

U organizaciji Hrvatske građanske inicijative od 1.ožujka u Kotoru je nastavila s radom Dopunska škola engleskog jezika u prostorijama stranke, u redovitim terminima subotom:

- najmlađa grupa od 09:00-10:00 sati

- srednja grupa od 10:15-11:15 i

- starija grupa od 11:30-12:30.

Ovom prigodom želimo obavijestiti javnost da će se u Tivtu također organizirati dopunska nastava na engleskom jeziku, besplatno, za učenike osnovnih škola.

Share/Save

DONACIJA KNJIŽNICE HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI

Uprava Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na čelu s Vedranom Juričićem i glavnim tajnikom Uprave akademikom Pavlom Rudanom, Hrvatskoj knjižnici "Ljudevit Gaj"  u Donjoj Lastvi darovali su mnoga vrijedna izdanja iz svoga bogata fundusa. Donacija obuhvaća knjige iz područja povijesti, povijesti umjetnosti, etnologije, arheologije. Među darovanim knjigama je i Monografija o 150 godina HAZU-a. Knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti osnovana je kad i Akademija, 1861. godine.

Share/Save

SUSRET BISKUPA SA ČLANOVIMA ODBORA ZA VJERU I POVIJEST HNV-A

Na poziv kotorskoga biskupa mons. Ilije Janjića održan je prvi sastanak Odbora za vjeru i povijest Hrvatskoga nacionalnog vijeća. Susretu je nazočio kancelar Kotorske biskupije, don Pavao Medač, župnik crkve sv. Eustahija iz Dobrote. Članovi Odbora su na sastanku predočili biskupu Janjiću statutarne ovlasti Vijeća, a u nastavku razgovora su, prilikom razmjene mišljenja i dosadašnjih iskustava, postigli potpuno suglasje, te dobili blagoslov od biskupa da, kako Odbor, tako i Vijeće, nadalje nastavi djelovanje u istom pravcu.

Share/Save