Svibanj 2014

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA HKD "LJUDEVIT GAJ"-DONJA LASTVA, BISER LASTOVSKE KULTURNE BAŠTINE

Proteklog je vikenda u Domu kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi predstavljena vrlo značajna monografija za pregled kulturno-povijesne baštine Gornje i Donje Lastve i Boke-monografija Hrvatsko kulturno društvo "Ljudevit Gaj"-Donja Lastva autorice mr. Anite Mažibradić.

Navedena monografija izišla je u nakladi Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, a njezino je izdavanje u cijelosti financirao Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Share/Save

Promocija monografije „Hrvatsko kulturno društvo Ljudevit Gaj Donja Lastva“

Predstavljanje monografije  Hrvatsko kulturno društvo "Ljudevit Gaj" Donja Lastva  autorice mr. Anite Mažibradić održat će se  u petak, 30. 5. 2014.

Share/Save

Izbori za Europski parlament

Izbori za članove Europskog parlamenta iz Republike Hrvatske bit će održani 25. svibnja (nedjelja). Svi prethodno registrirani birači, koji ostvaruju glasačko pravo mogu glasovati u u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Podgorici i Generalnom konzulatu u Kotoru 25. svibnja (nedjelja) od 7 do 19 sati.

Share/Save

Obavijest Kotorske biskupije

U svim župama Kotorske biskupije, od nedjelje 25. svibnja, narednih mjesec dana sakupljat će se novčani prilozi, pomoć vjernika, koji će biti upućen postradalima u poplavama Bosanskoj posavini, općini Orašje, za mjesta Vidovice i Kopanice. Vjernici i građani pomoć mogu uručiti svećenicima, kaže se u obavjesti iz Kotorske biskupije.

Share/Save

Čestitka Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore povodom Dana nezavisnosti

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore svim građankama i građanima Crne Gore čestita Dan nezavisnosti, sa željom da svi zajedno sudjelujemo u njenom daljnjem napretku. 

Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća 

Share/Save

Pokrenuta pomoć u ljudstvu na inicijativu Mladena Perušine

Gospodin Mladen Perušina, aktivni član hrvatske zajednice, obratio se Hrvatskome nacionalnom vijeću Crne Gore s idejom da se pokrene inicijativa i mobilizira određeni broj  radno sposobnih ljudi, koji bi se bili voljni uputili u poplavljena područja na području Posavine, te se staviti na raspolaganje tamošnjim županijskim, gradskim i općinskim vlastima.

Predsjednik Vijeća Zvonimir Deković već je stupio u kontakt s pročelnicima županijskih ureda na području ugroženim poplavama, te im ponudio pomoć u ljudstvu i materijalu i iz naših krajeva.

Share/Save

Apel HNV-a

Hrvatsko nacionalno vijeće  upućuje apel svim građanima i ljudima dobre volje  da se uključe u skladu sa svojim mogućnostima,  u  pomoć ugroženima na poplavljenim područjima u cijeloj regiji.

Pomoći možete doniranjem sredstava na sljedeće načine:

Share/Save

PREDAVANJE PROF. MILICE NOVKOVIĆ O ODGOJU S MANJE NASILJA U DJECE

Proteklog je  vikenda u Domu kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi održano predavanje profesorice Milice Novković na temu "Vaspitanjem bez kazne i nagrade do smanjenja nasilja u porodici, vrtiću i školi".

Share/Save

XIII GODIŠNJA SKUPŠTINA HGD-a CG

Redovita 13. godišnja skupština Hrvatskoga građanskog društva Crne Gore održana u Podgorici u hotelu „Nikić”. Na početku večeri sudionike Skupštine i goste pozdravila je veleposlanica Republike Hrvatske u Podgorici, Ivana Sutlić Perić i predsjednik HNV-a CG Zvonimir Deković. Na Skupštini  su sudjelovali i članovi Društva koji su i članovi HNV-a CG.

Share/Save

Donacija knjižnici "Ljudevit Gaj"

Knjižnica "Ljudevit Gaj" iz Donje Lastve od jučer je vrijednija za brojna raritetna izdanja izdanja Matice hrvatske, koja su tiskana prije više od stotinu i deset godina. Ovom donacijom je  umnogome obogaćen fond Knjižnice. Gospodinu Radimiru je na na ovoj  gesti  najljepše zahvalio predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća, Zvonimir Deković.

Share/Save

NAJAVA: Predavanje prof. Milice Novković

Uvaženi/ Uvažene,

Čast nam je pozvati Vas na predavanja prof. Milice Novković o uspješnom roditeljstvu pod nazivom "Vaspitanjem bez kazne i nagrade do smanjenja nasilja u porodici, vrtiću i školi" , koja će se održati u srijedu, 14. svibnja, u tivatskome Centru za kulturu s početkom u 20 sati i u  petak, 16. svibnja, u Domu kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi, s početkom u 16 sati.

U prilogu možete pronaći više informacija o radu i angažmanu prof. Novković.

Share/Save

Autorski tekst poznatog pisca i novinara Miljenka Jergovića o velikanu stripa Andriji Mauroviću

S obzirom da je promocija stvaralaštva pripadnika našega naroda koji su potekli iz Boke kotorske, odnosno  Crne Gore,  jedna od temeljnih zadaća  Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, tome u prilog objavljujemo autorski tekst poznatog pisca i novinara Miljenka Jergovića o velikanu stripa Andriji Mauroviću,  kao podsjetnik na značaj njegova djela i kao podstrek  za urezivanje imena značajnih ličnosti  u trajnu memoriju budućih naraštaja.  

Share/Save

Hrvati iz cijelog svijeta stižu u Zagreb na Crolimpijadu

Gotovo tisuću Hrvata iz Angole, Bolivije, Argentine, Novog Zelanda i još 33 države svijeta okupit će se u Zagrebu od 21. do 26. srpnja na najvećem sportskom događanju dijaspore – na Hrvatskim svjetskim igrama ili popularno zvanoj Crolimpijadi.

Share/Save

"Leptirići" zasadili maslinu

Na inicijativu Općinskog odbora Hrvatske građanske inicijative Kotor djeca dječjeg zbora  „Leptirići” sa voditeljicom  Andreom Orlando, profesoricom glazbene škole „Vida Matjan” uljepšala su  predvečerje blagdana sv. Dujma sadnjom masline na prostoru ispred crkve sv. Dujma u Škaljarima.

Share/Save

MEĐUNARODNA IZLOŽBA „MAPA MOGA KRAJA“ I U TIVTU

Jučer navečer je u Galeriji ljetnikovca Buća otvorena međunarodna izložba pod nazivom "Mapa moga kraja". Posjetitelji su imali priliku vidjeti vrlo zanimljivu postavku u nesvakidašnjem materijalu- tekstilu. Izlošci su radovi umjetnica iz Crne Gore, Australije, Engleske i Hrvatske . Nazočne je  na početku u ime organizatora pozdravio Neven Staničić iz  Centra za kulturu Tivat.

Share/Save

Stranice