Rujan 2014

„On se pokušao ustati!“

U crkvi Svetoga Duha u Kotoru sinoć je održana tribina Hrvatske krovne zajednice „Dux Croatorum“ u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore, pod nazivom „Zašto smo prisiljeni napuštati Hrvatsku“, posvećenu hrvatskome iseljeništvu.

Share/Save

TRIBINA HRVATSKE KROVNE ZAJEDNICE “DUX CROATORUM“

TRIBINA HRVATSKE KROVNE ZAJEDNICE

“DUX CROATORUM“

u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore

ZAŠTO SMO PRISILJENI NAPUŠTATI HRVATSKU

koju posvećujemo hrvatskom iseljeništvu

Share/Save

Mladen Lompar – borac i pjesnik

Sinoć je Nikšiću, u sklopu manifestacije „Septembarski dani kulture“, održana „Večer s Mladenom Lomparom“. U dobro posjećenoj Gradskoj kući, program je otvorio Sveto Mitrović recitirajući poemu „Ako se budemo vraćali“. Nakon toga o stvaralaštvu doajena crnogorske književnosti govorile su Nela Savković Vukčević i Aleksandra Vuković.

Share/Save

JOŠ JEDNA VRIJEDNA DONACIJA HRVATSKOJ KNJIŽNICI „LJUDEVIT GAJ“

Protekloga je vikenda fond hrvatske knjižnice „Ljudevit  Gaj“, koja djeluje u sklopu Tajništva HNV-a u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi,  obogaćen vrijednim izdanjima iz područja ljudskih i manjinskih prava te povijesno-kulturne baštine barskoga kraja. Navedena izdanja Knjižnici je darovao dr. Savo Marković iz Bara, autor publikacija povijesne tematike.

Share/Save

U „GLASU DOMOVINE“ PRILOG O HRVATIMA U CRNOJ GORI

Jučer je na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije u sklopu emisije „ Glas domovine“,  posvećene Hrvatima u dijaspori, emitiran i prilog novinara Bože Vodopije  o hrvatskoj zajednici u Boki kotorskoj, odnosno Crnoj Gori.

Share/Save

"SVEMIR OSOBE „ VEČERAS NA RTCG-u

Večeras će se u 20. 30 sati na Prvom programu Radio Televizije Crne Gore premijerno na tv ekranima  emitirati  dokumentarni film o životu i radu hrvatskoga  književnika bokeljskih korijena, Viktora Vide,  pod nazivom „ Svemir osobe". "Svemir osobe" je prvi ikada snimljeni dokumentarni film o hrvatskom književniku, rodom Kotoraninu, a „ dušom Peraštaninu“,  povodom stote obljetnice  njegova rođenja.

Share/Save

UKLONJENI GRAFITI S CRKVE GOSPE OD ANĐELA

Protekloga je vikenda na inicijativu i u organizaciji  predsjednika Hrvatskoga nacionalnog vijeća Zvonimira Dekovića i člana Odbora za sport i mlade HNV-a i predsjednika tivatskoga OO HGI-ja Ilije Janovića na Verigama održana akcija uklanjanja grafita s crkve Gospe od Anđela, skupljanja otpadaka, košenja trave i čišćenja okoliša navedene crkve.

Share/Save

ODRŽANA PETA REDOVITA SJEDNICA HNV-a

Protekloga  je vikenda, točnije 19. 9.,  u Tajništvu HNV-a  u Domu kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi održana V redovita sjednica Hrvatskoga nacionalnog vijeća.

Predsjednik Vijeća Zvonimir Deković informirao je članove Vijeća o proteklim susretima i projektima, te  izrazio zadovoljstvo postignutim.

Share/Save

BESPLATNA DOPUNSKA ŠKOLA ENGLESKOGA U KOTORU I TIVTU

Osamnaestog će rujna s radom nastaviti Dopunska škola engleskoga jezika u Kotoru voditeljice prof. Milene Pilastro Kovačić, članice Odbora za kulturu i prosvjetu HNV-a . Nastava će se  odvijati u kancelariji HGI-ja u Kotoru. Termini održavanja nastave su subotom, i to prema sljedećem rasporedu:

-za učenike 1. razreda osnovne škole u 9 sati

- za učenike 2. i 3. razreda osnovne škole u 10 sati

-za učenike 4., 5., i 6. razreda osnovne škole u 11 sati.

Share/Save

PREMIJERA PRVOG DOKUMENTARCA O VIKTORU VIDI

Sinoć je u Kinu „Boka“ u Kotoru u organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina, a u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore i Javnom ustanovom Kino "Boka", održana premijera dokumentarnog filma „Svemir osobe“ posvećenom životu i stvaralaštvu  književnika Viktora Vide. Prvi ikada snimljeni dokumentarni film o ovom hrvatskom književniku bokeljske provenijencije, rodom Kotoranina, a dušom Peraštanina, kako je i sam često navodio, naslovljen  je po jednoj od njegove od četiri zbirke pjesama.

Share/Save

Poziv za javni natjecaj Veleposlanstva Republike Hrvatske u Crnoj Gori

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Crnoj Gori raspisuje

J A V N I   N A T J E Č A J
za prijavu programa i projekata udruga i ustanova hrvatske nacionalne manjine u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2014. godinu

Share/Save

Direktorica Radio Dux-a u emisiji "Tragom Hrvata Boke i događaja"

"Povodom stupanja na dužnost direktorice Radija Dux, Milena Pilastro Kovačić, članica Odbora za prosvjetu i kulturu Hrvatskoga nacionalnog vijeća, inače profesorica engleskoga jezika iz Kotora, bila je gošća u emisiji "Tragom Hrvata Boke i događaja" urednice Tanje Grabić. Detaljnije tim povodom u linku s Radija Dux:

Share/Save

Proslava tisućgodišnjice hrvatskog kraljevstva

„Jučer je svečano bila proslavljena hiljadugodišnjica krunisanja kralja Tomislava, prvog hrvatskog kralja, u Ercegnovomu, u Donjoj Lastvi i u Mulu. U oči svečanosti bila je lijepa rasvjeta, a na dan same proslave bogoslužje u crkvama, povorka i glazbe, te u večer palenje umjetnih vatara.“

Dodajmo ovome članku iz „Novog doba“ da se proslava tisućgodišnjice krunidbe prvoga hrvatskoga kralja Tomislava  odvila i u Bogdašićima, kojom je prilikom  postavljena  spomenploča u tamošnjoj crkvi svetog Petra.

Share/Save

Proslavljen blagdan Male Gospe

Proslava Male Gospe u Boki tradicionalno je na najsvečaniji način proslavljena u u Bogorodičinom hramu na Prčanju, u najznamenitijoj baroknoj građevini i najvećoj crkvi u Crnoj Gori. Svečanu svetu Misu u Bogorodičinom hramu predvodio je don Pero Burečić, novozaređeni svećenik Kotorske biskupije, a propovijedao je msgr.don Anton Belan, generalni vikar Kotorske biskupije.

Share/Save

Stranice