Studeni 2014

"23 godine poslije"-Pjesnička večer Mladena Lompara u Dubrovniku

U subotu 29.11.2014. u Dubrovniku, bit će kulturna manifestacija pod nazivom "23 godine poslije" (Pjesnička večer Mladena Lompara u Dubrovniku) na kojoj će govoriti: Vesna Čučić, Adrijan Vuksanović, Aleksandra Vuković, Nela Savković Vukčević, Pavle Goranović i sam autor Mladen Lompar. Stihove će interpretirati Nila Miličić Vukosavić, uz pratnju na gitari Lovra Barišića.
Događaj će početi u 19 sati, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad - Saloča od zrcala, ulica od puča broj 6.

Share/Save

KONCERTI ZBORA "SVETA CECILIJA" U BARU I TIVTU

Koncert zbora "Sveta Cecilija" iz Jelse na Hvaru pod nazivom "KONCERT NA DAR KONKATEDRALI" održat će se u konkatedrali svetog Petra u Baru, u subotu, 29. 11. 2014. s početkom u 19 sati.
Narednoga dana, 30. 11. 2014. isti će zbor održati koncert u Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat u 19 sati.  

Share/Save

Priopćenje Vlade Republike Hrvatske

"Vlada Republike Hrvatske je dana 20.studenoga 2014. godine donijela Odluku o raspisivanju izbora za Predsjednika Republike Hrvatske. Za dan održavanja izbora određena je nedjelja 28.prosinca 2014.

Share/Save

Restaurirana slika ponovno u Crkvi svete Ane u Peanima

Prekjučer je, nakon restauriranja, u crkvu svete Ane u Peanima postavljena slika istoimene svetice i zaštitnice ove prekrasne crkvice. Sliku Svete Ane na pripadajuće su počasno mjesto na oltarnu palu zajedničkim snagama postavile Mira Škanata, Lucija Petković  i Milanka Vuksanović. Gospođa Petković, inače rodom Pean, bila je naročito ganuta  što  joj  je kao predstavnici starosjedilaca ukazana počast da postavi restauriranu sliku Svete Ane na predviđeno mjesto.

Share/Save

Svečani koncert povodom Dana zastave u Ulcinju

Sinoć je u Ulcinju povodom obilježavanja najvećeg albanskog praznika, Dana zastave, koji se slavi 28. studenoga, održan svečani koncert. Okosnicu programa činio je nastup Simfonijskog orkestra iz Tirane pod dirigentskom palicom maestra Edmonda Doka.
Početak priredbe obilježilo je prigodno dizanje zastave Republike Albanije uz pjevanje albanske nacionalne himne u izvanrednoj izvedbi sopranistice Mariane Leke i baritona Ylbera Gjinija.

Share/Save

Čestitke HNV-a povodom Dana Općine/ Aranđelovdana/ Gospe od Zdravlja

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore svim građankama i građanima Tivta i Kotora od srca čestita Dan Grada, uz želju da svi zajedno i ubuduće  radimo na njihovom daljnjem napretku i boljitku. HNV ujedno  svima koji danas slave Aranđelovdan kao krsnu slavu, odnosno  Gospu od Zdravlja kao krsno ime, upućuje najsrdačnije čestitke, sa željom da ih uvijek proslavljaju u krugu najmilijih, u zdravlju, obilju i veselju.

Share/Save

Posjet izaslanstva Hrvata iz Crne Gore Republici Hrvatskoj

Izaslanstvo predstavnika Hrvata u Crnoj Gori, u čijem su sastavu bili: Marija Vučinović, predsjednica Hrvatske građanske inicijative , ministrica bez portfelja u Vladi Crne Gore i članica Izvršnoga odbora hrvatskoga nacionalnog vijeća; Ljerka Dragičević, zastupnica u Skupštini Crne Gore ispred Hrvatske građanske inicijative i članica HNV-a i Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, boravilo je  proteklog tjedna u službenom posjetu  Zagrebu, kojom su se  prigodom susreli s dužnosnicima i predstavnicima iz političkog i kulturnog  života matične države.

Share/Save

Vrijedna donacija Krsta Kika Tomičića knjižnici u Donjoj Lastvi

Hrvatska knjižnica "Ljudevit Gaj" u Donjoj  Lastvi od danas je zahvaljujući gospodinu Krstu Kiku Tomičiću bogatija za 250 vrijednih izdanja.
Donacija  obuhvaća izdanja, neka i raritetna, iz područja beletristike, suvremene književnosti i umjetnosti, filozofije, psihologije, znanosti i kulture.

Share/Save

Gost Radio Dux-a: Zvonimir Deković

Gost emisije "Tragom Hrvata Boke i događaja" bio je Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. Povod razgovora je bio posjet predstavnika hrvatske nacionalne manjine Republici Hrvatkoj.

Razgovor možete preslušati na adresi web portala Radio Dux-a:

Tragom Hrvata Boke i događaja

Share/Save

Boksačka legenda

Na današnji dan 1948. godine u Splitu je rođen hrvatski boksač Mate Parlov. Karijeru je započeo u BK Pula.

Share/Save

Dvadeseti jubilarni Forum manjina

Ovogodišnji Matičin Forum okupio je jedanaest čelnika manjinskih hrvatskih asocijacija iz sedam europskih država koji su nakon jednodnevne rasprave, uz potporu predstavnika domovinskih nadležnih ministarstava i institucija, donijeli konstruktivne zaključke.

Share/Save

Donacija Hrvatskoj knjižnici "Ljudevit Gaj"

Hrvatska knjižnica "Ljudevit Gaj" u Donjoj Lastvi od danas je zahvaljujući Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske i Vijeću crnogorske nacionalne manjine Zagreba bogatija za nekoliko vrijednih izdanja.
Donaciju, koja obuhvaća recentna izdanja iz područja suvremene književnosti i umjetnosti, a posebno bismo istaknuli monografiju o proslavljenom redatelju i prvom  hrvatskom i crnogorskom oskarovcu Dušanu Vukotiću.

Share/Save

20. Forum hrvatskih manjina u Zagrebu

Dvadeseti Forum hrvatskih manjina, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, održati će se danas, 14. studenoga, s početkom u 11 sati u prostorijama HMI-ja. 
Na skupu sudjeluju čelnici krovnih organizacija hrvatskih manjina u susjednim zemljama iz regije, kao i stručnjaci iz područja zaštite kulturne baštine, te predstavnici državnih tijela i institucija iz Hrvatske.

Share/Save

Predsjednik Vlade Zoran Milanović sastao se s Hrvatima iz Crne Gore

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović  sastao se danas s predstavnicima hrvatske manjine iz Crne Gore - Marijom Vučinović, predsjednicom Hrvatske građanske inicijative i ministricom bez portfelja u Vladi Crne Gore, Ljerkom Dragičević, zastupnicom u Skupštini Crne Gore na listi Hrvatske građanske inicijative,  te Zvonimirom Dekovićem, predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Share/Save

Gost Radio Dux-a: Ljiljana Velić

U emisiji "Tragom Hrvata Boke i događaja" Radio Dux-a gostovala je Ljiljana Velić. Povod razgovora je osnivanje Hrvatskog kulturnog društva "Tomislav". Cilj nevladine udruge HKD “Tomislav” je upoznati djecu i mlade kroz rad brojnih sekcija sa sadržajima materijalne i nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Boki kotorskoj.

Share/Save

Stranice