Siječanj 2015

Don Anton Belan o datumu proslave Sv.Tripuna

Tripundanske svečanosti počele su 13. januara dana koji se naziva Karike, što znači da toga dana Bokeljska mornarica bira Malog admuirala i ostale časničke službe.
To je datum prenosa moćiju Sv. Tripuna iz Carigrada u Kotor.

Share/Save

"Mali admiral" - Petar Sindik

Ovoga petka, gost radio Tivta, emisije „U susret vikendu" bio je „mali admiral" Bokeljske mornarice 809Petar Tripa Sindik iz tivatske podružnice.
Na tu dužnost izabran je na svečanoj sjednici Admiralata u proširenom sasavu 13. januara. Na ovaj način je nastavljeno generacijsko podmlađivanje i napredak Bokeljske mornarice.

Share/Save

Novi broj Hrvatskoga glasnika

Jučer je iz tiska izišao novi 117. broj "Hrvatskoga glasnika",  glasila Hrvata Crne Gore.
U ovome izdanju, između ostalog,  možete pročitati  o predsjedničkim izborima u Republici Hrvatskoj, hrvatskim vladarima, kapetanu Bartuloviću u "Velikom ratu", ranokršćanskim i predromaničkim sakralnim građevinama u Kotorskoj biskupiji, povijesti  brodskih kružnih putovanja u Boki kotorskoj, manifestaciji "Od Božića do Božića". Tu je i  intervju s dr. Olgom Dabović Rac, kao i stalne rubrike "Bokeška pjatanca", "Aktualnosti", "Kronika društva" i druge.

Share/Save

Promocija brošure i karte Dubrovačko-neretvanske županije i Boke Kotorske: “KRAJODRAZI”

Promocija brošure i karte prekograničnog područja Hrvatske i Crne Gore organizirana  je u srijedu, 28. siječnja 2015., kao peta tj. završna aktivnost kampanje „Dani krajolika“ u sklopu EU projekta “Baština – pokretač razvoja” u Hrvatskoj.

Share/Save

Program Tripundanskih svečanosti

U okviru programa Tripundanskih svečanosti u ponedjeljak 2. veljače u 18 sati mornari će prenositi relikvijar do oltara u katedrali. Nakon toga slijedi večernja misa  i blagoslov moći. Mornari će držati stražu pored moći.
U utorak 3. veljače na sam Tripundan, svete mise će biti  u 10  i u 18 sati. Mornari – kopljanici držat će počasnu stražu pored moći. U nedjelju, 8. veljače bit će organizirana Vanjska svečanost – procesija.

Share/Save

Luković: Deković me napao - Deković: Sve je izmislio

Tivatska policija je juče podnijela krivičnu prijavu protiv predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimira Dekovića, zbog verbalnog napada na novinara "Vijesti" Sinišu Lukovića.

Share/Save

Verbalni napad na predsjednika HNV-a CG

Jučer je u dnevnom listu Vijesti izišao tekst pod nazivom "Funkcioneri pezdravili duševne boli" u vezi tužbe predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimira Dekovića protiv dopisnika Vijesti Siniše Lukovića.

Share/Save

Lode Svetom Tripunu

Tradicionalnim  lodama, odnosno pohvalama Svetome Tripunu, svecu patronu drevnoga Kotora,  jučer je  označen  početak i ovogodišnjih Tripundanskih svečanosti. Lode je, po tradiciji i običaju, u podne s lođe katedrale svetoga Tripuna  izgovorio  izabrani  mali admiral Bokeljske mornarice za tu prigodu, na koju je funkciju ove godine imenovan  Petar Tripa Sindik iz tivatske podružnice Mornarice, koji je nazočne vjernike i građane oduševio odlično  obavljenim povjerenim zadatkom.  Nakon izgovorenih lodi podignuta je zastava svetoga Tripuna.

Share/Save

Kotorska zvona sa zvukom sloge

Današnji datum u Kotoru, sad već  po tradiciji, bez podjele okuplja građane i vjernike Kotora i Boke kotorske na proslavu Savindana i Loda koje označavaju početak Tripundanskih svečanosti u Kotoru.
U skladu s navadama u posljednjem stoljeću, Gradska glazba ispred crkve svetoga Nikole pozdravlja Savindan svetosavskom himnom, koju pjevaju najmlađi članovi Srpskoga pjevačkog društva “Jedinstvo”.

Share/Save

Pohvale Svetom Tripunu

U utorak, 27. siječnja točno u podne Mali admiral Bokeljske mornarice s lođe katedrale svetog Tripuna izgovarat će "Lode" - pohvale zaštiniku grada, Svetom Tripunu. Ove godine je za Malog admirala izabran Petar Sindik  iz Tivta. U Kotoru "Lode" izgovara Mali admiral od XVI. stoljeća.

Share/Save

Macanović darovao Dux-u umjetničku fotografiju

Poznati slikar Momčilo Macanović darovao je umjetničku fotografiju, s motivom otoka Gospe od Škrpjela, Dux radiju. Na ovom vrijednom daru zahvalio mu je Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske krovne zajednice „Dux Croatorum“.
„Nije potrebno predstavljati Momčila Macanovića, njegovo stvaralaštvo najbolje govori o njemu. Zbog toga, svakako prija kad vam umjetnik takvog formata daruje fotografiju. Radujemo se njegovim slikama i radujemo se što nam je prijatelj“, rekao je Vuksanović, zahvaljujući na vrijednom daru.

Share/Save

Još jedna vrijedna donacija

Nedavno je prostorije Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore posjetio doc. dr. Andrija Petković, doktor političkih znanosti, fakultetski profesor, novinar i pjesnik. Petković je knjižnici „Ljudevit Gaj“, koja se nalazi u sklopu Tajništva HNV-u u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi, donirao svoje dvije knjige. Radi se o njegovoj doktorskoj disertaciji na temu "Političke partije u Crnoj Gori u procesu europskih i NATO integracija od 1999.

Share/Save

Odlikovanja Reda Ante Starčevića

Predsjednik  Republike Hrvatske Ivan Josipović je 21. studenoga 2014. godine na temelju članka 98. stavka 5. Ustava Republike Hrvatske (»Narodne novine«, broj 56/90, 135/97, 113/00, 28/01, 76/10 i 05/14 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske) i članaka 2., 3. i 16.

Share/Save

Marin Čaveliš-gost Radio Dux-a

Povodom nedavno objavljene zbirke poezije "Poezija mojih iluzija" gost u emisiji Radio Dux-a, "Tragom Hrvata Boke i događaja"

Share/Save

Aleksandar Dender o Karnevalu

Kako je prethodnih dana vrlo aktualna tema kotorski Karneval i njegovo održavanje u vrijeme korizme, svoje mišljenje dao je i predsjednik Zajednice Talijana Crne Gore Aleksandar Dender, koje vam u cijelosti prenosimo:

Share/Save

Stranice