Ožujak 2015

Marljivi kotorski Leptirići

Djeca dječjeg zbora „Leptirići“ Hrvatskog kulturnog društva „Tomislav“ sa voditeljicom Andreom Orlando vrijedno se pripremaju za nastupe.

 Posebne prigode kojima ovaj dječji zbor daje raspjevan i radostan glazbeni ton  i harmoniju zajedništva  su  nastupajući Blagdani i humanitarne aktivnosti.

Dio atmosfere prenosimo fotografijama.

 

Predsjednica HKD „Tomislav“

Zrinka Velić

Share/Save

Učenici HN u Dubrovniku – „Prikazanje muke Isusove“ u Kazalištu Marina Držića

Dubrovnik su u subotu, 14. ožujka, posjetili učenici hrvatske nastave iz Kotora i Tivta kako bi u večernjim satima u Gradskome kazalištu Marina Držića pogledali predstavu „Prikazanje muke Isusove“, odnosno uprizorenje kapitalnoga djela Ivana Antuna Nenadića (1723. – 1784.), katoličkoga svećenika i hrvatskoga književnika iz Boke kotorske.

Share/Save

Tomislav Žigmanov

Današnji gost emisije „ U svjetlu kulture " je profesor Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Član je Društva hrvatskih književnika, Društva književnika Vojvodine i Hrvatskog filozofskog društva. Pored književnog rada, Žigmanov je angažiran i politički, posebice u borbi za ravnopravni i dostojni status Hrvata. Razgovarali smo problemima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, njihovom statusu, kao i problemima s kojima se kao manjina svakodnevno susreću i bore.

Share/Save

O klapi Stradioti...

Današnji gost u emisiju „Tragom Hrvata Boke i događaja“ bio je Dušan Duje Mandić, voditelj klape Stradioti koja radi kao glazbena pratnja folklornom ansambla HNV-a. O planovima i koncertima više poslušajte u emisiji.

Više poslušajte u emisiji Radio Dux-a "Tragom Hrvata Boke i događaja"

Share/Save

Dobrotska torta, legende i oro na listi kulturne baštine od nacionalnog značaja

“Crnogorski (ili Crmnički) oro, legenda o vili Alkimi i postanku Kotora, predanje o nesrećnoj ljubavi Peraštanke Katice Kalfić i francuskog vojnika, vještina izrade dobrotske torte, legenda o tri sestre sa Prčanja i predanje o Pavi i Ahmet Paši iz Pavinog Polja činiće sljedeću grupu dobara koja će se naći na listi nematerijalne kulturne baštine od nacionalnog značaja”, rekla je direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara mr Anastazija Miranović.

Share/Save

Cvjetnica

Cvjetnica (Cvjetna nedjelja) ili Nedjelja Muke Gospodnje je kršćanski blagdan koji se slavi u nedjelju prije Uskrsa, kao uvod u Veliki tjedan. Crkva se spominje Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Svojim sadržajem započinje veliku temu Isusove muke smrti i uskrsnuća, takozvano "vazmeno otajstvo".

Share/Save

Proslava Cvjetnice u kotorskoj Katedrali

Jučer, na Cvjetnu nedjelju, s blagoslovom palmi i maslinovih grana, te pjesmom zbora mladih kotorske Katedrale, židovska su djeca s granama palminim u ruci došla u susret Gospodinu i klicala u sav glas: Hosana u visini.

Share/Save

Pitanja poslanice Ljerke Dragičević ministrima

Pitanja koja je poslanica Ljerka Dragičević postavila na trećoj - posebnoj sjednici drugoga redovitog zasjedanja u 2014. godini,koja je održana 28.10.2014. godine, Ministarstvu ekonomije i potpredsjedniku Vlade za ekonomsku politiku i financijski sistem, prof. dr. Vujici Lazoviću i ministru ekonomije dr. Vladimiru Kavariću prenosimo vam u cijelosti.

Share/Save

Ovogodišnja terenska nastava - Split, Trogir, Hvar

Kao i prethodnih godina tako je i ove od 20. do 24. ožujka organizirana terenska nastava za polaznike nastave hrvatskoga jezika i kulture iz Tivta i Kotora. Učenici su ove godine, uz pratnju profesorice Ane Šarčević, te ispred Školskoga odbora HN Ljerke Sindik, upoznali kulturne znamenitosti grada Splita, Trogira i otoka Hvara.

Share/Save

DULOVIĆ: MUZIČKA ŠKOLA 68 GODINA SIMBOL KOTORA

Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Vida Matjan" Kotor proslavlja danas 68 godina postojanja i rada. „Zadatak svakog muzičara je da ima vedru misao i da vjeruje u vlastite sposobnosti", rekla je za Radio Kotor Marina Dulović koja je posljednjih dvanaest godina direktorka ove škole, dodavši da ova ustanova živi život grada priređujući brojne i raznovrsne umjetničke programe.

Share/Save

Vjenceslavu Čižeku u čast

Radio Dux:
Današnju emisiju „Tragom Hrvata Boke i događaja“ posvetili smo pjesniku i mučeniku Vjenceslavu Čižeku, o čijem se pjesničkom stvaralaštvu i životu govorilo na nedavno održanoj književnoj večeri u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi.

Share/Save

Stranice