Svibanj 2015

Stručni seminar i okrugli stol o perspektivama hrvatske nastave u Vojvodini

U organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske održan je u Vojvodini stručni seminar kako za učitelje hrvatske nastave iz lokalne koordinacije tako i za učitelje iz Slovenije, Slovačke, Makedonije, Rumunjske i Crne Gore.

Share/Save

Prva predstavnica hrvatske manjine u Crnoj Gori u posjetu Bruxellesu

Gošća Radio Dux-a u emisiji „Tragom Hrvata Boke i događaja“ bila je Tanja Grabić, novinarka Dux radija. Povod razgovora je njezin odlazak u Bruxelles radi stažiranja u Europskom parlamentu kao predstavnica hrvatske manjine u Crnoj Gori.

Share/Save

Obavijest o svečanosti prigodom završetka školske i vjeronaučne godine

Prigodom završetka školske i vjeronaučne godine u kotorskoj bazilici katedrali svetoga Tripuna, u nedjelju  31.  svibnja, na svetkovinu Presvetoga Trojstva, s početkom u 10 sati bit će svečana sveta Misa i Tebe Boga hvalimo.

Share/Save

Radio Dux: Zar ništa nije sveto?

Nedavno se Dux radiju obratila slušateljica sa željom da skrenemo pozornost na probleme koji mještani Tivta imaju s devastiranjem  na groblju svojih preminulih – groblju sv. Šimuna. Svakodnevno s grobnica različitih obitelji kradu se vaze,  mesingane ploče, lumini od bakra, kao i mnogobrojne vrijednosti koje su obitelji ostavile na grobovima svojih najmilijih.

Share/Save

Hrvatski glasnik – novi broj

Iz tiska je izišao novi broj Hrvatskog glasnika. U ovom izdanju, između ostaloga možete pročitati sljedeće tekstove: Učenici HN na terenskoj nastavi u Dalmaciji, Štovanje bl. Ozane, Graditelji kulturnog i tradicionalnog lica Herceg Novog... Tu su i stalne rubrike: Aktualnosti, Novosti iz HNV-a, Bokeška pjatanca, Po bokeški, Kronika Društva, Kronika grada  i druge.

Share/Save

Prenosimo s portala Cafe del Montenegro: preporuke Odbora ministara Vijeća Europe

Na posljednjem sastanku održanom protekle nedjelje, Komitet ministara Savjeta Evrope usvojio je preporuku i izdao novi izvještaj evaluaci je o primjeni Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima u Crnoj Gori.

Share/Save

Čestitka Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore povodom Dana nezavisnosti

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore svim građankama i građanima Crne Gore čestita Dan nezavisnosti, sa željom da zajednički sudjelujemo u njenom daljnjem napretku.

Share/Save

Tivat kroz novinsku građu-18.maj

„Jutarnji list", br. 366. str. 1- 3, 18.05.1913.g.
Boka, najdivniji kraj domovine
... Među Lastvom donjom na istočnoj, a Jošicom dolnjom na zapadnoj obali, more se suzuje po „treći" puta i napokon se obale tako primaknu, da stvaraju tjesnac Verige, dug 2 i pol kilometra, širok 30 metara.

Share/Save

HKD „Tomislav“ priredio ugodnu glazbenu večer

Sinoć je u Domu kulture Škaljari održana glazbena večer u organizaciji HKD „Tomislav“ a pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Share/Save

Tivat kroz novinsku građu-15.maj

Radio Tivat:
„Glas Boke",
 br. 225, str. 2, 15.05.1937.g.
Proslava Spasovdana u Tivtu
Ove godine je svečano proslavljena tradicionalna tivatska narodna svečanost Spasovdan. Uoči proslave Odbor za proslavu Spasovdana izdao je proglas na mještane i pozvao ih da dostojanstveno, poput svojih djedova, proslave taj dan.

Share/Save

Glazbena večer u Domu kulture Škaljari

Hrvatsko kulturno društvo "Tomislav" - Kotor organizira koncert dječjeg zbora "Leptirići" i ženske klape "Tomislav" koji djeluju  pri Društvu, a na koncertu će sudjelovati također Mješovita klapa "Veterani vazda mladi" i muška klapa "Jadran" iz Tivta.

Share/Save

OkruglI stol na temu "Ostvarivanje politike zaštite manjinskih prava"

Izlaganje gospodina Marina Čaveliša, predstavnika Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore na okruglome stolu na temu "Ostvarivanje politike zaštite manjinskih prava", koji je održan u Podgorici, 9. svibnja 2015. godine u organizaciji Foruma Bošnjaka Crne Gore

"Pozdravljam naše današnje domaćine  i sve sudionike ovoga okruglog stola.

Share/Save

Čudo po zagovoru Sv. Leopolda Mandića

U emisiji Radio Dux-a „Tragom Hrvata Boke i događaja“ poslušajte razgovor s Ljerkom Sindik, predsjednicom tivatske podružnice Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, o osobnim iskustvima molitve po zagovoru sv. Leopolda Mandića.

Share/Save

Proslavljen Sveti Leopold u Herceg Novom

Jučer je u čast bokeškog sveca Leopolda Bogdana Mandića održana proslava svetkovine u istoimenoj crkvi. Svečanu svetu misu predvodio je don Mato Karamatić, župnik iz Cavtata.        
Svečanoj misi je nazočilo brojno svećenstvo Kotorske biskupije, kao i veliki broj vjernika iz cijele Boke.

Share/Save

Stranice