Studeni 2015

Veče kada je uz “Lungo Mare” pjevala publika

Radio Skala:

Usred tišine grada i usnule ljepote, tiha se čula gitara la muzika di note!

Share/Save

Proslava Dana zastave u Ulcinju

U Ulcinju, 28.11.2015., na poziv predsjednika Albanskog nacionalnog savjeta gospodina Gencija Nimanbegua, proslavi Dana zastave, jednog od najvećih praznika albanske nacionalne zajednice, nazočili su ministrica u Vladi CG gospođa Marija Vučinović i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković.

Share/Save

Video snimak pjesničke večeri Marina Čaveliša

U Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“ u Podgorici 24.11. je održana zanimljiva promocija knjige poezije „Poezija mojih iluzija“, autora Marina Čaveliša.
Na promociji su govorili: pjesnikinja Dubravka Velašević, tajnica Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Ana Vuksanović, kao i sam autor.

Share/Save

Imaginarno hodočašće u Zaljev svetaca

U ovom je Bokobranu emitiran razgovor s Igorom Loinjakom, osječkim povjesničarom umjetnosti koji predaje na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Za Bokobran Loinjak govori o likovnoj kritici kojom se bavi u Osijeku, ali i o temama koje ga naročito zanimaju, a tiču se prostora Boke kotorske.

Share/Save

NA DANAŠNJI DAN 1493.GODINE ROĐENA BLAŽENA OZANA

Na današnji dan 1493.godine u Relezima u Lješanskoj nahiji rođena je Blažena Ozana Kotorska - zaštitnica grada. Bila je dominikanka i vizionarka. Tokom svog života prešla je iz istočnog pravoslavlja u katoličanstvo. Kako je zapisao don Niko Luković u svojim knjigama o ovoj svetiteljki, mladenaštvo je provela kao pastirica, a sa četrnaest godina zaposlila se kao služavka u kući kotorskog plemića Aleksandra Buće.

Share/Save

Pjesnička večer Marina Čaveliša

U Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“ u Podgorici sinoć je održana zanimljiva promocija knjige poezije „Poezija mojih iluzija“, autora Marina Čaveliša.
Na promociji su govorili: pjesnikinja Dubravka Velašević, tajnica Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Ana Vuksanović, kao i sam autor.

Share/Save

140. obljetnica smrti velikog hrvatskog skladatelja Jerolima Fiorellija

Jerolim Fiorelli rođen je na Cresu 1830. godine. U Kotorsku sredinu stiže 1853. , gdje mu otac Ivan prima službu orguljaša i dirigenta zbora. Jerolim tada starosti 23 godine, glazbeno je već formirana ličnost, pa u početku privatno podučava klavir.

Share/Save

NAJAVA - In Memoriam - Vicko Nikolić (5. 04. 1933. — 6.02.2014.)

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore-Kotor u veljači priprema Omaž našem velikom glazbeniku i skladatelju podrijetlom iz Boke Kotorske -Vicku Nikoliću. Vicko Nikolić, još davne 1961. godine, napustio je Boku doselivši se u Zagreb, ali ni u jednom trenutku svoga života njegove misli nisu otišle iz njegovog rodnog kraja.

Share/Save

Kolurica- dječja bojanka

Kulturno zavičajno udruženje „Napredak“ – Gornja Lastva u okviru Novembarskih dana Tivta organizira promociju knjige KOLURICA – dječja bojanka 24. studenoga, u Galeriji ljetnikovca Buća s početkom u 20 sati.

Share/Save

„Strašno je ovo mjesto koje je dom Božji i kapija neba“

U okviru proslave Dana Općine Kotor sinoć je u Kotoru  promovirana publikacija "Benediktinci na području Barske nadbiskupije i Kotorske biskupije (9. stoljeće – 1571)", autorice dr. Katarine Mitrović. Knjiga je objavljena u okviru Programa zaštite i očuvanje kulturnih dobara za 2015.

Share/Save

Stranice