Svibanj 2016

NAJAVA: „Kotorski i dubrovački biskup Pavao Butorac – život i djelo “

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore uz podršku Kotorske biskupije, Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 – Rijeka i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Podružnoga centra Dubrovnik organizira okrugli stol „ Kotorski i dubrovački biskup  Pavao Butorac – život i djelo “ o mons. Butorcu, koji će se održati 2.6., u crkvi sv.

Share/Save

Najava: ,,Kulturne raznolikosti Crne Gore - nasledstvo koje nas obogaćuje“

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizuje okrugli sto na temu ,,Kulturne raznolikosti Crne Gore-nasledstvo koje nas obogaćuje“

Share/Save

Predstavnik Nove Akropole Patrik Milošević: Zajedno možemo graditi jedan bolji svijet

Radio Dux: U današnjoj emisiji „Tragom Hrvata Boke i događaja“ poslušajte razgovor s Patrikom Miloševićem, predstavnikom Međunarodne organizacije za filozofiju, humanizam i kulturu Nova Akropola, koji nam je predstavio djelovanje i ciljeve Nove Akropole, njezin ogranak u Podgorici, kao i buduće aktivnosti. 

Više poslušajte u audiozapisu. 

Share/Save

Danas katolici proslavljaju Tijelovo

Svakog četvrtka, nakon blagdana Presvetog Trojstva slavi se Tijelovo, svetkovina koja je za Katoličku crkvu spomen na ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak, a blagdan je proglašen državnim praznikom i neradnim danom 2001. godine

Share/Save

Književnik Stijepo Mijović Kočan darovao vrijedna izdanja knjižnici „Ljudevit Gaj“

Prostorije Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore jučer je posjetio priznati hrvatski književnik Stijepo Mijović Kočan, koji je tom prigodom darovao vrijedna izdanja knjiga knjižnici „Ljudevit Gaj“, koja se nalazi u sklopu HNV-a.

Share/Save

Muljani danas slave blagdan Pomoćnice kršćana

Svake godine, na blagdan Pomoćnice kršćana 24. svibnja, nakon trodnevne duhovne pripreme (trodnevnice ) mještani Mula lik svoje Gospe u tradicionalnoj živopisnoj procesiji nose glavnom ulicom i rivom uz svečano pjevanje himne u čast Pomoćnice kršćana.
Novu crkvu u centru mjesta, na samoj obali posvetio je kotorski biskup Marko Kalogjera 18.

Share/Save

Hodočasnik iz Varaždina nakon 18 dana hoda stigao do Kotora

Božidar Kelemen, 62-godišnji Varaždinac imao je nakanu krenuti na ne baš malo hodočašće od Varaždina do Bokokotorskog zaljeva, gdje bi se poklonio tijelima zaljevskih svetaca.

Share/Save

Izložba NSK u povodu 200. obljetnice rođenja Ivana Kukuljevića Sakcinskoga

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u utorak, 24. svibnja 2016. godine, u 12 sati bit će svečano otvorena izložba posvećena 200. obljetnici rođenja Ivana Kukuljevića Sakcinskoga pod nazivom Ivan Kukuljević Sakcinski u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu: u povodu 200. obljetnice rođenja.

Share/Save

Zagreb: Obilježena desetogodišnjica nezavisnosti Crne Gore

Ambasada Crne Gore u Republici Hrvatskoj, povodom obilježavanja prve decenije obnove nezavisnosti Crne Gore, organizovala je prijem u Zagrebu. Tom prilikom ambasador Crne Gore u Hrvatskoj Igor Građević je kazao da naša zemlja ponosno čuva svoja dostignuća i iz dana u dan utire put za nova.
"Sa protokom vremena postajemo svjesniji i odgovorniji za sebe, ali i za one sa kojima dijelimo sudbinu na ovim prostorima“, istakao je Građević.

Share/Save

Čestitka ministra Numanovića građanima/kama Crne Gore povodom Dana nezavisnosti

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović sa kolektivom resornog Ministarstva čestita svim građanima i građankama Dan nezavisnosti uz poruku da nastavimo da unapređujemo zajednički ljudska prava i slobode i razvijamo jednake mogućnosti.

Neophodno je da nastavimo tradiciju očuvanja multivjerskog, multietničkog i multikulturalnog sklada i dalje razvijamo toleranciju i puno uvažavanje različitosti jer su to jedne od ključnih obilježja naše decenijske samostalnosti.

IZVOR: www.mmp.gov.me

Share/Save

HMI: Kampovi za mlade: "Crkve u Hrvata"

Ured Hrvatske biskupske konferencije za mlade priredio je letak „Ljeto mladi 2016: Kampovi za mlade Crkve u Hrvata". Letak donosi osnovne informacije, datume, te kontakte za prijavu na kampove i druge ljetne aktivnosti s duhovnim sadržajem koji se nude mladima.
Sam Ured za mlade organizira temeljnu formaciju za mlade Hrvate iz inozemstva - u dobi od 15 do 30 godina - u Baškim Oštarijama.

Share/Save

NA DANAŠNJI DAN: Rođendan Ante Starčevića

Na današnji dan, 23. svibnja 1823. godine rođen je Ante Starčević, hrvatski političar, publicist i književnik. Starčević se rodio u ličkom naselju Žitniku pokraj Gospića. Ondje danas postoji i „Spomen dom dr. Ante Starčevića.“

Share/Save

HMI: PRIJAVITE SE NA MATIČINE LJETNE PROGRAME

Hrvatska matica iseljenika:
PRIJAVITE SE NA MATIČINE LJETNE PROGRAME / REGISTER FOR THE CHF SUMMER PROGRAMMES

Share/Save

Stranice