Veljača 2017

Tradicionalna Bokeljska večer u Zagrebu

U organizaciji Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Zagreb, u subotu, 25. veljače, u hotelu Sheraton održana je 93. Bokeljska večer, završna manifestacija ovogodišnjih Tripundanskih svečanosti, zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske. 

Share/Save

Predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore u posjetu Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković u pratnji prof. dr. Vande Babić sa Sveučilišta u Zadru posjetio je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i tom prigodom pozvao ravnatelja Instituta dr. Željka Jozića da posjeti Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore te dvije hrvatske škole u Boki kotorskoj.

Share/Save

Mali admiral Andrija Vidović govorio Lode u Zagrebu

U subotu, 25. veljače, u hotelu Šeraton u Zagrebu, održana je tradicionalna Bokeljska večer, u čast kotorskog  patrona Svetoga Tripuna.

Share/Save

Bokeljska mornarica kulturno je dobro Hrvata

Razgovarao Goran Galić, Vijenac – novine Matice hrvatske, br. 599, 16. veljače 2017.

Share/Save

Mjesec hrvatskoga jezika

Radio Dux: Mjesec je hrvatskoga jezika, stoga će Vas Mladi Hrvati Boke još jednom podsjetiti na njegovu važnost. Također, 21. veljače smo obilježili Međunarodni dan materinjeg jezika, a učenici naglašavaju značaj unaprjeđivanja, učenja i razvoja istoga te njegovanja jezične i kulturne različitosti. Drugi dio emisije posvećen je najstarijim hrvatskim pisanim spomenicima.

Share/Save

Predstavljena knjiga Luke Brajnovića "Služiti istini"

Prva knjiga s publicističkim tekstovima višestruko proslavljenog glasovitog hrvatskog i španjolskog novinara, književnika i sveučilišnog nastavnika Luke Brajnovića »Služiti istini« predstavljena je u Zagrebu u petak 24. veljače u Zlatnoj dvorani Hrvatskoga instituta za povijest u Zagrebu.

Share/Save

Predstavljena knjiga Vande Babić "Kulturalno pamćenje - ogledi o hrvatskoj kulturi i književnosti Boke" u Zagrebu

Knjiga profesorice Filozofskog fakulteta u Zadru Vande Babić "Kulturalno pamćenje - ogledi o hrvatskoj kulturi i književnosti Boke", u nakladništvu Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, predstavljena je u četvrtak navečer u Hrvatskome kulturnom društvu "Napredak" u Zagrebu.

Share/Save

Konkurs za I ( Prvu ) raspodjelu finansijskih sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata iz sredstava Fonda za za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u 2017. godini

Saglasno odredbi člana 6. alineja 3. Odluke o osnivanju Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava ( „Sl.list Crne Gore“ br.13/08, 64/11 ), člana 18 Statuta Fonda, Upravni odbor Fonda , u skladu sa Odlukom donesenoj na sjednici održanoj: 21.02.2017. god. raspisuje 

Share/Save

O položaju manjinskih jezika u Crnoj Gori

Jučer je u Galeriji solidarnosti održan sastanak Odbora stručnjaka  Vijeća Europe  i predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, a predstavnici manjine su bili u sastavu: Ana Vuksanović, tajnica Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore;  Marin Čaveliš, član Hrvatskog nacionalnog vijeća; Tripo Schubert , Joško Katelin,  Tijana Petrović i Dijana Milošević iz Hrvatskog građanskog društva;

Share/Save

Pjesnik mira Marin Čaveliš - gost Radija CG

U “Mozaiku” Radija Crne Gore otvoreno o sebi, svojoj profesiji, daru i naboju poetskom pretočenom u zbirku pjesama “Poezija mojih iluzija”, pjesnik i inženjer elektronike Marin Čaveliš, pjesnik mira, nagradjen na Internacionalnom poetskom festivalu u Italiji, nekadašnji dobitnik brojnih priznanja iz raznih oblasti, za naše slušaoce je emotivno govorio svoje stihove i uljepšao susret pred mikrofonima. Urednica emisije - Tanja Fatić.

Share/Save

Predstavnik HGI na čelu Aerodroma Tivat

Predstavnik Hrvatske građanske inicijative - HGI će, prema koalicionom sporazumu sa Demokratskom partijom socijalista, biti na čelu Aerodroma Tivat, saznaje agencija MINA.

Share/Save

Hrvatsko kulturno društvo „Tomislav“ - upis novih članova

Hrvatsko kulturno društvo „Tomislav“ svoje glazbene snage će pojačati s novim članovima te vam u cijelosti prenosimo saopćenje:

Share/Save

Javni natječaj za prijavu programa i projekata udruga, ustanova i organizacija hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori

„Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Crnoj Gori raspisuje J A V N I  N A T J E Č A J za prijavu programa i projekata udruga, ustanova i organizacija hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori u svrhu ostvarivanja financijske potpore za 2017.  godinu.

Sve zainteresirane udruge, ustanove i organizacije dužne su svoje programe/projekte prijaviti na propisanim obrascima uz detaljan opis programa/projekta koji prijavljuju za dobivanje financijske potpore

Share/Save

Stranice