Prosinac 2017

Vuksanović u raspravi s Đukanovićem: “Ponosan sam na sve što smo uradili!”

Na plenarnom zasjedanju Skupštine Crne Gore, tijekom rasprave  o Izvještaju o radu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava za 2016. godinu, došlo je do rasprave između poslanika Demokratskog fronta Milutina Đukanovića i Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića.

Share/Save

Nagrada prostorijama HGI-ja u Kotoru za uređenje

Božićni blagdani donose posebnu atmosferu i mnogi Kotorani su se potrudili da pridonesu blagdanskoj atmosferi. Lijepo uređeni izlozi, poslovni prostori, prozori, balkoni, pa i čitave ulice  zadržavaju prolaznike i turiste i mame osmjeh na licu.

Share/Save

NOVI BROJ HRVATSKOG GLASNIKA

Iz štampe je izašao novi broj „Hrvatskog glasnika" glasila Hrvata Crne Gore.

U ovom izdanju, između ostalog, možete pročitati tekstove o proslavi Dana opština Kotor i Tivat, forumu manjina u Zagrebu, intervju sa slikarom Dimitrijem Popovićem, promociji knjige don Antona Belana, dubrovačkoj zimskoj bajci, izložbi skulptura Rista Stijovića, promociji Dobrotske pjesmarice i mnoge druge.

Časopis se može pronaći u katedrali Svetog Tripuna, uredu HGD CG i u Tivtu kod Andrije Krstovića.

Share/Save

Blagdanske čestitke

 
Predsjednik Vujanović čestitao Božić vjernicima katoličke vjeroispovjesti
Share/Save

DON MILIDRAG JANJIĆ: BOG JE MEĐU NAMA, BOG JE S NAMA!

Radio Tivat: “U iščekivanju blagdana Božića pripremali smo se u nadi i duhovnoj radosti” – poručio je u Božićnoj čestitki preko talasa našeg radija župnik tivatski don Milidrag Janjić.

Share/Save

Blagdan svetog Stjepana Prvomučenika

Dan nakon Božića, katolički vjernici diljem svijeta obilježaju blagdan svetog Stjepana, prvog kršćanskog mučenika koji je bio jedan od sedmorice đakona u crkvenim počecima. Na taj dan se odlazi u posjet rodbini i prijateljima kako bi se čestitao Božić te proslavio novi početak.

Podaci o njegovu radu i životu zabilježeni su u novozavjetnoj knjizi "Djela apostolska".

Share/Save

Objavljen novi broj časopisa „Kod“

Iz tiska je izašao novi broj časopisa za kulturu, književnost i znanost  „Kod“, u izdanju Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore. Časopis otvara rubrika Portreti,  koja je u ovom broju posvećena preminulom slikaru Đerđ Noc Martiniju o kome pišu: Zuvdija Hodžić, Basri Čaprići, Ognjen Radulović i Mladen Lompar. Rubriku Književnost otvara tekst Đura Vidmarovića o zbirci poezije suvremenih hrvatski pjesnika Versi kamena i mora na kojem ističe: “ Da je teško  pronaći neku zajedničku poetiku koja je konstanta ove zbirke, jer se autori razlikuju godinama i pristupom književnosti.

Share/Save

Božićni koncert HGD – a održan u Katedrali

Sinoć je u katedrali sv. Tripuna u Kotoru održan koncert Hrvatskog  građanskog  društva  Crne Gore u suradnji sa Župnim uredom Kotor. Sudjelovali su: Mandolinski orkestar HGD Crne Gore „Tripo Tomas", Hrvatsko kulturno društvo „Tomislav" te zborovi ŠOSMO „Vida Matjan" i Osnovne škole „Narodni heroj Savo Ilić" iz Dobrote.

Share/Save

"Božić u Ciboni" uz više od 1500 izvođača

Hina: Tradicionalni svečani koncert, 29. "Božić u Ciboni", koji se održava na blagdan svetog Stjepana, i ove je godine u zagrebačkom Košarkaškom centru Dražena Petrovića okupio istaknute glazbene umjetnike - soliste, pjevačke zborove i božićni orkestar koji su činili glazbenici Orkestra Kazališta Komedije i Jazz orkestra HRT-a, pod dirigentskom palicom Zdravka Šljivca.
Koncert najljepših božićnih pjesama, u izvedbi vrhunskih glazbenih umjetnika i zborova, darovali su Grad Zagreb i Hrvatska radiotelevizija (HRT), u suradnji sa Zagrebačkom nadbiskupijom.

Share/Save

Bokeljska mornarica je dio tradicijske kulture Hrvata u Boki

Sadržaj priopćenja podržanog od svih hrvatskih udruga iz Boke kotorske  podrazumijeva oko 4.000 članova te ga možete pročitati na portalu Dux radija.

IZJAVA HRVATSKIH UDRUGA IZ BOKE KOTORSKE

Share/Save

Čestitke povodom blagdana Božića

Sretne nastupajuće blagdane našim slušateljima čestitali su Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, Hrvatska građanska inicijativa, Zajednica Hrvata i prijatelja – Crna Gora, Hrvatsko kulturno društvo „Tomislav“, NVO „Zaljev hrvatskih svetaca“, HKD „Sveti Jeronim“, Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, Muzička škola „Vida Matjan“ Kotor, Turistička organizacija Tivat, kao i brojne udruge, tvrtke i pojedinci.

Share/Save

Božićni koncert u crkvi sv. Ane zagrijao srca nazočnih

Predivni Božićni koncert održan je sinoć u crkvi sv. Ane u Đurićima, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva „Tomislav“ Kotor.

Share/Save

Božićna čestitka predsjednice HGI-ja

Predsjednica Hrvatske građanske inicijative, Marija Vučinović  u ime HGI-ja i svoje osobno uputila je božićnu čestitku svim vjernicima katoličke vjeroispovijedi.

Share/Save

Stranice