Svibanj 2018

Donijeta Odluka o dodjeli potpore za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2018.

www.hrvatiizvanrh.hr:

Temeljem provedenog Javnog poziva za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2018., koji je bio objavljen na službenim mrežnim stranicama Središnjeg državnoga ureda od 22. veljače do 26. ožujka 2018. godine, donijeta je Odluka o dodjeli financijske potpore.

Share/Save

Posebna upisna kvota za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva u akademskoj godini 2018./2019. na Sveučilištu u Zagrebu

Na inicijativu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Senat Sveučilišta u Zagrebu je donio posebnu upisnu kvotu za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Za upise u sklopu posebne kvote namijenjene Hrvatima izvan Republike Hrvatske u akademskoj godini 2018./19., kandidati se prijavljuju izravno na fakultete, a Potvrde o pripadnosti hrvatskoj nacionalnoj manjini, odnosno hrvatskome iseljeništvu izdaje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Share/Save

Tonći Francesković: Kyokushin je veliki rad i treba se maksimalno posvetiti

Radio Dux:  „Tragom Hrvata Boke i događaja“ 

Kyokushinkai karate klub „Tivat“ jučer je u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi dodjelio diplome kandidatima koji su uspješno položili ispite za više pojaseve.

U emisiji „Tragom Hrvata Boke i događaja“ možete poslušati dojmove predsjednika kluba Tonća Franceskovića, koji se osvrnuo i na važna natjecanja i odlične rezultate članova, kao i na ona buduća.

Share/Save

Blagdan Tijelovo

www.bitno.net:

Blagdanom Tijelova želimo obnoviti svoju vjeru u osobu Isusa Krista, Bogočovjeka, koji je u određenom povijesnom času kao jedinorođeni Sin Božji postao povijesnom osobom.

Share/Save

Sastanak Radne grupe za izradu Strategije manjinske politike održan proteklog vikenda u Ulcinju

Proteklog je vikenda u Ulcinju održan inicijalni sastanak članova Radne grupe za izradu strategije manjinske politike za razdoblje od 2018. – 2023. godine, s naglaskom  na Akcijski plan za 2018. godinu.

Share/Save

Novi 156. broj Hrvatskog glasnika pred čitateljima

www.hrvaticg.com:

"Iz tiska je izašao novi 156. broj Hrvatskog glasnika za mjesec travanj 2018. uprkos finaciskim problemima u kojem se našlo Hrvatsko građansko društvo Crne Gore, o kojima ćemo naknadno izvjestiti.

Share/Save

Don Anton Belan u Bokobranu o Mulu i Škaljarima

O naselju Muo i o crkvi Blažene Djevice Marije, Pomoćnice Kršćana, koja je ujedno i svetište blaženog Gracije, za Bokobran govori generalni vikar Kotorske biskupije mons. Anton Belan. Za gradnju te crkve pozvan je Andrija Perišić iz Splita koji će kasnije izvoditi radove i na zvoniku splitske katedrale. Izgrađena 1864. godine istaknuta je kao najstarija crkva na Jadranu koja ima taj naslov, a čiji se blagdan slavi 24. svibnja, dakle sutra.

Share/Save

Vuksanović s francuskim senatorima

www.skupstina.me:

Pohvaljen napredak Crne Gore i dosadašnji rezultati na njenom putu ka EU

Predsjednik Odbora za europske integracije Adrijan Vuksanović i članovi Daliborka Pejović i Momčilo Martinović sastali su se jučer sa francuskim senatorima Simonom Suturom (Simon Sutour) i  Klodom Kernom (Claude Kern) kako bi razmijenili mišljenje o aktualnim pitanjima u oblasti europskih integracija.

Share/Save

Proslavljen blagdan Pomoćnice kršćana na Mulu

Župa Muo proslavila je jučer svoju nebesku zaštitnicu Blaženu Djevicu Mariju - Pomoćnicu kršćana.

Share/Save

Unesko prihvatio dosje Bokeljske mornarice

Unesko je prihvatio Nominacioni dosje za upis Bokeljske mornarice na Reperezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. To je potvrđeno na internet sajtu Bokeljske mornarice, uz konstataciju daje kandidatura prošla prvu selekciju.

Share/Save

Vuksanović sudjelovao na konferenciji „Evropski proces proširenja: prekogranična saradnja kao instrument evropskih integracija“

Predsjednik Odbora za europske integracije Adrijan Vuksanović govorio je proteklog vikenda  na konferenciji posvećenoj ideji Europske unije i perspektivi država Zapadnog Balkana za članstvo u zajednicu europskih naroda. Vuksanović je kazao da je europska ideja duboko ukorijenjena i da je karakterizira neophodnost i istrajnost te da je rješenje svake krize kako na europskom nivou, tako i u regiji, integracija.

Share/Save

KAS –ov seminar održan u Petrovcu

Proteklog je vikenda u hotelu Palas u Petrovcu  održan trodnevni  seminar u organizaciji  njemačka zaklade Konrad Adenauer (Konrad Adenauer Stiftung)  u okviru projekta „Političko obrazovanje“, koji je namijenjen političkim podmlatcima parlamentarnih stranaka u Crnoj Gori i stipendistima KAS-a.
Ovo je bio drugi modul  u okviru ovoga projekta na temu: «Parlamentarna demokratija – partije i političke ideologije» .

Share/Save

Stranice