Kolovoz 2018

Janović reizabran za potpredsjednika Općine Tivat

Na današnjoj 23. sjednici tivatske Skupštine odbornici su raspravljali o prijedlogu za imenovanje Ilije Janovića (HGI) i Dejana Maslovara (SD) za potpredsjednike Općine.

Ilija Janović je s 21 glasom ZA, 4 glasa protiv i jednim uzdržanim izabran za jednog od potpredsjednika Općine, dok je Maslovar izabran s 21 ZA i 5 uzdržanih. Ilija Janović je član Predsjedništva HGI-ja, kao i Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Share/Save

Veliki susret Hrvata iz europskih zemalja u Sv. Filip i Jakovu

www.hrvaticg.com:

U povodu Dana općine Sv. Filip i Jakov i blagdana Sv. Roka (16.kolovoza), a u organizaciji KUD-a Sv. Roko i pod pokroviteljstvom  Općine te visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske  Kolinde Grabar Kitarović u ovom općinskom središtu održana je impresivna, veličanstvena peterodnevna manifestacija pod nazivom Prvi susret Hrvata iz europskih zemalja “Do budućnosti tragovima vlastite  prošlosti”.

Share/Save

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine iz Crne Gore boravili u Sv. Filipu i Jakovu

www.zadarskilist.hr: 

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine iz Crne Gore u sastavu Ljerka Sindik, Neda Radojičić – Petrić, Ljubomir Gržetić i Darko Čavor boravili su od 13. do 18. kolovoza u uzvratnom posjetu Sv. Filipu i Jakovu, povodom Dana Općine i blagdana Sv. Roka, koji je organizirao KUD Sv. Roko, te povodom manifestacije Prvi susret Hrvata iz europskih zemalja „Do budućnosti tragovima vlastite prošlosti“.

Share/Save

Reagiranje HNV-a

Radio Dux:

Prenosimo tekst s Radio Tivta:

Naše reagiranje na tekst gospodina Miomira Abovića, koji je naslovio „Dosada već viđenih diskursa“, započinjemo konstatacijom da upravo autor daje nemjerljiv doprinos toj dosadi, čega smo svjedoci već duže vrijeme – kaže se u reagovanju Zvonimira Dekovića, predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Share/Save

Klapa „Contra“ održala koncert u Đurićima

Splitska klapa „Contra“, nakon koncerta na Ljetnoj pozornici u Tivtu, nastupila je sinoć ispred župne crkve sv. Ane u Đurićima – Kamenari, u organizaciji NVO Zaljev hrvatskih svetaca.

Koncert je okupio veliki broj posjetitelja, a gosti koncerta bili su dječja klapa „Kotorski gardelini“ i ženska klapa „Bellezza“ iz Tivta, koji su oduševili sve nazočne.

Koncertu su, pored ostalih nazočili: ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, poslanik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković.

Share/Save

Proslavljen blagdan sv. Roka u Donjoj Lastvi

Patron župe Donje Lastve Sveti Roko jučer je svečano proslavljen u istoimenoj crkvi. Svečanu svetu misu predvodio je don Srećko Majić.

Share/Save

Predivna večer uz klapu „Contra“

Fantastičan koncert poznate splitske klape „Contra“, u organizaciji NVO „Zaljev hrvatskih svetaca“, održan je sinoć na Ljetnoj pozornici u Tivtu.

Koncert je okupio brojne ljubitelje klapske pjesme, a na bogatom repertoaru su se mogle čuti pjesme i drugih izvođača, kao što su Oliver Dragojević, Hari Rončević, Vinko Coce...  Uistinu raskošni vokali i svima dobro poznati hitovi učinili su da sinoćnja večer bude posebna. Kao gost klape nastupila je ženska klapa „Bellezza“ iz Tivta.

Share/Save

Omaž Mladenu Lomparu

Kada prijatelj uradi omaž prijatelju, slikar pjesniku, onda to odavanje počasti kroz umjetničko djelo dobiva posebnu dimenziju. Postaje domena metafizičkog u kome se suptilno prožimaju likovno i literarno, slika i stih - zapisao je naš čuveni slikar Dimitrije Popović u katalogu koji prati izložbu Mihaila Jovićević "Omaž Mladenu Lomparu", koju je povodom godine od smrti poznatog pjesnika organizirala Matica crnogorska - ogranak Cetinje, u suradnji s Turističko organizacijom prijestolnice Cetinje, a kao imaginarni dodir duha.

Share/Save

Proslavljen blagdan Velike Gospe

Blagdan Velike Gospe jučer je tradicionalno obilježen diljem Boke. Svečane svete mise su održane i na otoku Gospe od Škrpjela.

Share/Save

Reagiranje Matice Boke na pismo HNV-a Ministarstvu Kulture i odgovor HNV-a

U cijelosti vam prenosimo reagiranje NVO "Matica Boke" s privicima na obraćanje Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore (HNV) Ministarstvu kulture (Uprava za zaštitu kulturnih dobara) povodom teksta u Dnevnom listu Dan "Iz manastirske riznice izrasta hram", objavljenog 27.7.2018. i odgovor HNV-a.

Share/Save

Danas je blagdan Velike Gospe

Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

Share/Save

Poezija i život Ide Verona

Promocija prve dvije knjige sabranih djela Ide Verona – „Život i djelo Ida Verona“ i Poezija održana je sinoć u crkvi Rođenja Marijina na Prčanju (Bogorodičin hram), u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. Autori su prof. Željko Brguljan i prof. dr. Cvijeta Pavlović, a knjiga je tiskana u izdavaštvu Izdavačke kuće „Antibarbarus“ iz Zagreba.

U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore predsjednik  Zvonimir Deković izrazio je zahvalnost svima koji su doprinijeli i nesebično pomogli da se jedna ovakva večer održi.

Share/Save

Koncert klape „Contra“ u Tivtu i Đurićima

Koncert klape „Contra“ iz Splita, u organizaciji NVO Zaljev hrvatskih svetaca održat će se 16. 8. na Ljetnoj pozornici u Tivtu, s početkom u 21 sat. Ulaz je slobodan.

17.8. koncert će se održati ispred župne crkve sv. Ane u Đurićima – Kamenari, s početkom u 21 sat.

Ženska klapa Bellezza iz Tivta nastupit će kao gost koncerta klape Contra obje večeri.

Sponzori koji su pomogli realizaciju ovog projekta su:

Općina Tivat

Turistička organizacija - Tivat

Centar za kulturu Tivat

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore

Share/Save

Odgovor Ministarstva kulture Crne Gore HNV-u

U cijelosti vam prenosimo odgovor ministra kulture Aleksandra Bogdanovića predsjedniku Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimiru Dekoviću povodom dopisa Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Ministarstvu kulture (Uprava za zaštitu kulturnih dobara) vezano za tekst u Dnevnom listu Dan „Iz manastirske riznice izrasta hram“, objavljenog 27.7.2018. na stranici broj 5.

"Poštovani gospodine Dekoviću,

Shodno Vašem dopisu, kojim ste se obratili Ministarstvu kulture, informišemo Vas sljedeće:

Share/Save

Novi dvobroj Hrvatskog glasnika

U novom dvobroju Hrvatskog glasnika između ostalog možete pročitati intervju s veleposlanikom RH u Crnoj Gori Veselkom Grubišićem, tekst „Tragom bokeljskih Hrvata“, o uspjehu Vatrenih,  kao i aktualne rubrike.

Časopis možete dobiti ispred katedrale svetog Tripuna, u Uredu HGD-a Pjaca od muzeja 361 u Kotoru, kod Andrije Krstovića u Tivtu ili se pretplatiti putem telefona +382 32 304 232.

Share/Save

Stranice