Rujan 2018

Održana sjednica MMO-a i posjet HNV-u

Jučer je u Podgorici održana treća sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za provedbu Sporazuma između Republike Hrvatske i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj.

Share/Save

Proslava blagdana sv. Jeronima

U nedjelju, 30. 9., župa sv. Jeronima u Herceg Novom slavi svoga nebeskog zaštitnika.

Proslava Sv. Jeronima započet će u subotu 29. 9., sa sv. misom bdijenja i molitvom Prve večernje u 18 sati u župnoj crkvi.

Na dan proslave, dakle u nedjelju, Svete mise bit će u 10 sati i u 18 sati svečana sv. misa.

Share/Save

Jasna namjera nastavljanja proaktivne politike unaprijeđenja položaja i zaštite prava manjinskih naroda u Crnoj Gori i Republici Hrvatskoj

www.mmp.gov.me: 

Treća sjednica međuvladinog  Mješovitog odbora za sprovođenje Sporazuma između Crne Gore i Republike Hrvatske o zaštiti prava crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Crnoj Gori održana je u Vili Gorica, u Podgorici.

Share/Save

Vuksanović razgovarao s predsjednicom Parlamenta Republike Bugarske

Izaslanstvo Odbora za europske integracije Skupštine Crne Gore u sastavu: predsjednik Adrijan Vuksanović i članovi Daliborka Pejović, Momčilo Martinović i Nikola Rakočević boravili su u posjet Narodnom sobranju Republike Bugarske, na poziv gdina Kristijana Vigenina, predsjednika Odbora za europske poslove i kontrolu europskih fondova.

Share/Save

Marija Vučinović: „Crnogorsko društvo se oslobađa stereotipa“

U cijelosti vam prenosimo intervju ministrice Marije Vučinović za Dnevne novine:

Položaj žena u politici treba podići na viši nivo, jer u Crnoj Gori imamo žene koje su se dokazale i prepoznate su kao stručne, sposobne osobe koje apsolutno opravdavaju funkcije koje pokrivaju, ocijenila je za Dnevne novine ministrica bez portfelja i predsjednica HGI   Marija Vučinović.

Prema njenim riječima, zastupljenost žena u parlamentu je danas veća, zahvaljujući iz-među ostalog i izbornom zakonodavstvu, gdje na izbornoj listi mora biti 30 posto žena.

Share/Save

S hrvatskim pjesnicima u Boki

Radio Dux:

U današnjoj emisiji „Tragom Hrvata Boke i događaja“ poslušajte dojmove hrvatskih pjesnika iz Italije, Hrvatske i Hercegovine, koji su boravili u Boki kotorskoj povodom „IV. međudržavnog susreta hrvatske književnosti“.

Audio:
Tragom Hrvata Boke i događaja 27.9.2018.

Share/Save

Najava: Treća sjednica međuvladinog Mješovitog odbora za sprovođenje Sporazuma između Crne Gore i Republike Hrvatske o zaštiti prava manjina

Treća sjednica međuvladinog Mješovitog odbora za sprovođenje Sporazuma između Crne Gore i Republike Hrvatske o zaštiti prava manjina, održaće se u četvrtak, 27. septembra 2018. godine, u nacionalnom salonu u Vili Gorica, sa početkom u 11h.

U uvodnom dijelu sjednice govoriće g. Valon Dasharami, kopredsjedavajući crnogorskog dijela MMO-a i g. Zvonko Milas, kopredsjedavajući  hrvatskog  dijela MMO-a.

Share/Save

ZIMSKA ŠKOLA HRVATSKOGA FOLKLORA

www.matis.hr:

ZIMSKA ŠKOLA HRVATSKOGA FOLKLORA

PLESOVI JADRANSKOG PODRUČJA

Koprivnica, 3. – 12. siječnja 2019.

Organizator: Hrvatska matica iseljenika

Programski voditelj: prof. Andrija Ivančan

Voditeljica projekta: mr. sc. Snježana Jurišić

Na Zimskoj Školi hrvatskog folklora podučavat će se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga JADRANSKOG PODRUČJA.

Share/Save

U razgovoru s hrvatskim jazz glazbenikom Zvonimirom Bajevićem

Radio Dux:

Današnji gost Dux radija je hrvatski jazz glazbenik Zvonimir Bajević, kojeg smo imali priliku slušati ovoga ljeta u Budvi.

Share/Save

Konferencija Crnogorske paneuropske unije u Zagrebu

U cijelosti vam prenosimo priopćenje Crnogorske paneuropske unije povodom sudjelovanja na konferenciji na temu “Za Evropu: Komuniciranje evropskih integracija između država članica EU i država proširenja”:

Share/Save

Održana sv. Misa povodom početka nove vjeronaučne godine

Povodom školske i vjeronaučne godine Župni ured Kotor organizirao je svečanu svetu misu, zaziv Duha Svetoga i blagoslov djece i školskih torbi jučer u katedrali sv. Tripuna.

Misu je vodio don Anton Belan, koncelebrirao fra Marko Vuković, bivši svećenik Kotorske biskupije, koji je došao s hodočasnicima iz Rijeke.

Don Anton Belan je istakao važnost crkvene klupe, koja je važna kao i školska. Školske torbe označavaju, kako on kaže, ovozemaljsku mudrost i znanje, ali ono nije dovoljno u oblikovanju pravih ljudskih vrijednosti i osobnosti.

Share/Save

Proslavljen blagdan sv. Eustahija u Dobroti

Blagdan sv. Eustahija proslavljen je jučer u istoimenoj crkvi u Dobroti (Kotor). Misu je predvodio don Siniša Jozić, koji je govorio o povijesti ove prelijepe crkve, kao i o životu Sv. Eustahija, koji nam poručuje da moramo živjeti kršćanski, a to znači imati vrijednosnu ljestvicu te imati u sebi Božjeg duha, bez kojeg čovjek ne može biti sretan i ispunjen.

Na kraju mise, don Pavao Medač je pozdravio sve nazočne, izrazivši zadovoljstvo njihovim dolaskom.

Share/Save

Hrvatski pjesnici boravili u Boki

Povodom „IV. Međudržavnog susreta hrvatske književnosti“ pjesnici iz Hrvatske, Hercegovine i Italije boravili su u Boki te su tom prigodom posjetili i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore u Donjoj Lastvi.

Share/Save

OMAŽ DESANKI MATIJEVIĆ – DOPRINOS KULTURI PAMĆENJA

Radio Tivat:

Omaž hrvatskoj  pjesnikinji iz Boke  Desanki Matijević održan je sinoć u Domu  kulture ,, Josip Marković“ u Donjoj Lastvi, Ovaj događaj održan je u okviru manifestacije „IV. međudržavni susret hrvatske književnosti“.

Share/Save

Stranice