Studeni 2018

Gošća emisije Ljiljana Velić, predsjednica OO HGI Kotor

Skala radio: 

Gošća emisije "Skalin parapet", u četvrtak 29. novembra od 11 sati i 30 minuta bila je Ljiljana Velić, predsjednica OO HGI Kotor.

Emisija “Skalin parapet” svakog radnog dana od 11.30 do 12 sati.

Emisiju uređuje i vodi Dubravka Jovanović.

Audio snimak emisije: 

Share/Save

O imenima i prezimenima s Domagojem Vidovićem

Radio Dux:

U današnjoj emisiji „Tragom Hrvata Boke i događaja“ poslušajte razgovor s dr. sc. Domagojem Vidovićem, jezikoslovcem i onomastičarom, koji je proteklog tjedna u Domu kulture ,,Josip Marković" u Donjoj Lastvi održao predavanje pod nazivom ,,Pogled u antroponimiju Boke kotorske", u organizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore.

Share/Save

U Kotoru održani sastanci s predstavnicima Vijeća Europe

Jučer su u Kotoru održani sastanci predstavnika Vijeća Europe, odnosno članova Savjetodavnog odbora  o Okvirnoj konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina i Tajništva Savjeta Europe s predstavnicama HNV-a, Dijanom Milošević i Anom Vuksanović,  te predstavnicima hrvatskih udruga u Crnoj Gori- Vladimirom Marvučićem, Ljerkom Sindik i Tijanom Petrović. 

Share/Save

Održana 17. Skupština HGD-a

17. Skupština Hrvatskog građanskog društva Crne Gore održana je sinoć u crkvi Svetog Duha u Kotoru.

Share/Save

Održano predavanje Rine Kralj-Brassard u Donjoj Lastvi

Predavanje Rine Kralj-Brassard „Život u vrijeme kuge“ održano je sinoć u crkvi sv. Roka u Donjoj Lastvi. Organizator predavanja bio je  Ogranak Matice hrvatske u Boki kotorskoj. Na početku večeri nazočne su pozdravili don Nikola Majić i Marija Mihaliček, predsjednica OMH u Boki , koji su  izrazili zadovoljstvo predavanjem upravo u crkvi sv. Roka.

Share/Save

Vuksanović: Žene su 50 % biračkog tijela i ne smiju imati ograničavajuće sudjelovanje u političkom životu

Na osnovu člana 187 i 188 Poslovnika Skupštine Crne Gore, predstavnica Hrvatske građanske inicijative  – HGI, Ana Vuksanović, postavila je ministru za ljudska i manjinska prava Mehmedu Zenki sljedeće pitanje: Na koji način Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore planira učinkovitije djelovati na političkom osnaživanju žena kako bi se što uspješnije uključile u političko društvene tokove naročito, borbu protiv diskriminacije i nasilja nad ženama?

Obrazloženje:

Share/Save

Održana predavanja o imenima i prezimenima u Boki

Dr. sc. Domagoj Vidović, jezikoslovac i onomastičar, jučer je u Domu kulture ,,Josip Marković" u Donjoj Lastvi održao predavanje pod nazivom ,,Pogled u antroponimiju Boke kotorske", u organizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore.

Share/Save

Predavanje „Život u vrijeme kuge“ u Donjoj Lastvi

Predavanje Rine Kralj-Brassard „Život u vrijeme kuge“ bit će  održano u ponedjeljak, 26.11.2018. godine u 18 sati u crkvi sv. Roka u Donjoj Lastvi. Organizator predavanja: Ogranak Matice hrvatske u Boki kotorskoj.

Share/Save

Predavanje o imenima i prezimenima sutra u Donjoj Lastvi

Dr. sc. Domagoj Vidović, jezikoslovac i onomastičar, će sutra, u četvrtak, 22. 11. 2018. , s početkom u 19 sati, održati predavanje pod naslovom ,,Pogled u antroponimiju Boke kotorske". Predavanje u organizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore održat će se u prostorijama Knjižnice ,,Ljudevit Gaj" u Domu kulture ,,Josip Marković" u Donjoj Lastvi.

Istoga dana, u 18 sati, održat će se predavanje namijenjeno prvenstveno djeci naziva ,,Mali uvod u osobna imena i prezimena".

Share/Save

Prikazanje Blažene Djevice Marije – Gospa od Zdravlja

Današnji Gospin spomendan ima svoje značenje, svoj smisao, ne samo zato što se pobožno sjećamo jedne tajne iz života One koju je sam Bog odabrao za Majku svoga Sina, a kao posljedicu toga i za Majku Crkve, tajne njezina potpunog prikazanja, darivanja, posvećenja Bogu, već i zato što je današnja proslava jedan konkretan ekumenski čin prema našoj subraći kršćanima Istoka. U uvodnoj bilješci Časoslova Božjega naroda čitamo, naime, ovo: “Na današnji dan (god.

Share/Save

Hrvatski mediji o nagradi „Dialogos“ uručenoj Nenadu Vertovšeku

Doc. dr. sc. Nenadu Vertovšeku nedavno je u Podgorici  uručena nagrada Dialogos za najbolju knjigu u regiji iz oblasti teorije i kulture medija u 2017., za njegovo djelo "Noam Chomsky i kritika suvremenih masmedija – proizvodnja slike stvarnosti i neophodnih iluzija“.

Share/Save

Odlaže se predavanje dr.sc. Domagoja Vidovića u Donjoj Lastvi

Zbog velikog nevremena, večerašnje predavanje dr.sc.Domagoja Vidovića, koje se trebalo održati u Domu kulture u Donjoj Lastvi se otkazuje.

Hvala na razumijevanju.

Share/Save

Poziv na audiciju za prijam u kazališnu sekciju mladih Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore objavljuje audiciju za prijam novih članova kazališne sekcije koja radi u sklopu Vijeća.

Kazališna sekcija Hrvatskoga nacionalnog vijeća ima za cilj promicanje govorne kulture i očuvanje izvornog tradicionalnog govora područja Boke kotorske, hrvatskoga identiteta i hrvatskoga jezika, kulture i tradicije kroz dramsku formu i javno predstavljanje.

Share/Save

Godišnja Skupština Hrvatskog građanskog društva 27. studenog

www.hrvaticg.com:

Redovna godišnja Skupština Hrvatskog građanskog društva Crne Gore održati će se u utorak 27. studenoga 2018. godine.

Na Skuptšini će biiti pozvano 60 delegata iz gradova gdje Društvo ima povjerenstva i to iz Podgorice, Bara, Tivta, Herceg Novog i Kotora.

Skupština će se održati u dvorani muzičke škole “Vida Matjan”- crkve S. Duha sa početkom u 19,00 sati.

DNEVNI  RED  XVII.  SKUPŠTINE

1. Izbor verifikacione komisije, zapisničara i dva ovjerivača zapisnika

Share/Save

Stranice