Prosinac 2018

Božićna čestitka Radio Dux-a

Radio Dux:

Svim vjernicima katoličke vjeroispovijedi Radio Dux želi sretan i blagoslovljen Božić!

Božić je kršćanski blagdan kojim se slavi rođenje Isusa Krista. Božić spada, zajedno s Uskrsom i Duhovima, među tri najveća kršćanska blagdana. Božićno vrijeme traje od Božića pa do blagdana Krštenja Gospodinova, a to je uvijek nedjelja iza Svetih triju kraljeva.

Share/Save

Božićna poslanica kotorskog biskupa Ilije Janjića

Božić je jedan od stožernih blagdana koji je doista prebogat u svom sadržaju – u svojoj božanskoj i ljudskoj dimenziji. Bog nevidljiv, svemoguć, vječan, postaje vidljiv, uzima ljudsku narav i u vremenu se rađa kao i svako drugo dijete. Postaje siromašan da sve nas obogati. Liši se svoje slave da ja postanem dionikom njegove punine (Sv. Grgur Nazijanski). Prije više od 2000 godina ostvarilo se Božje obećanje dano prvim ljudima da će poslati Mesiju – Spasitelja; da će poslati, možemo slobodno reći, restauratora Božje slike u čovjeku.

Share/Save

Božićna čestitka don Milidraga Janjića

U audiozapisu poslušajte božićnu čestitku svećenika Kotorske biskupije, don Milidraga Janjića.

Audio:
Don Milidrag Janjić - Božićna čestitka

Share/Save

Čestitka HNV-a povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana

Povodom nastupajućih božićnih i novogodišnjih blagdana Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore upućuje najsrdačnije čestitke svim ljudima dobre volje.

Neka Vam nastupajući blagi dani  budu ispunjeni  radošću, mirom i  nadom. Od srca Vam želimo da ih  provedete u krugu najdražih, u zdravlju, obilju blagoslova  i veselju.

Sretan i blagoslovljen  Božić i  uspješna Nova 2019. !

Share/Save

Badnji dan

Dnas je Badnji dan ili Badnjak. Badnjak također predstavlja i panj ili kladu koja se tradicionalno palila na ognjištu uoči Božića. U hrvatskoj tradiciji poznata je i druga vrsta badnjaka u obliku grane koja se ukrašava lovorikom i stavlja ispred ulaznih vrata. Evanđeoski izvještaj o Kristovu rođenju je prizeman i trijezan, bez ikakve patetike i uzdizanja. Tom izvještaju daju ton car August i njegov namjesnik Kvirinije. Oni vladaju, utjeruju novac i kroje zakone.

Share/Save

Održan božićni koncert HKD-a „Tomislav“

Hrvatsko kulturno društvo „Tomislav“ sinoć je u crkvi Sv. Duha u Kotoru organiziralo božićni koncert. Na koncertu su nastupile dječje klape „Galiotice“ i „Kotorski gardelini“, kao i klapa „Sastanak“. Također je bilo zadovoljstvo slušati sopranistice Bojana Pejanović, Milicu Milanović i Nadu Baldić, a klavirska pratnja bio je prof. Dejan Krivokapić.

Na repertoaru su bile uvijek drage hrvatske božićne pjesme, kao i španjolske, njemačke i talijanske pjesme. Koncert su podržali Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Turistička organizacija Kotor i CEKUM.

Share/Save

Čestitka Marije Vučinović predsjednice Hrvatske građanske inicijative

Predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović u ime HGI-ja i svoje osobno uputila je božićnu čestitku svim vjernicima katoličke vjeroispovijedi.

Share/Save

Film „Kotorski misal“ sutra na Prvom programu RTCG - a

Film „Kotorski misal“, autora Gojka Čelebića, bit će prikazan 23. 12.  (nedjelja) na Prvom programu RTCG – a s početkom u 21 sat i 35 minuta.

“KOTORSKI MISAL”  posvećen je pronalasku jedne od najstarijih knjiga koje su bile u uporabi na području današnje Crne Gore, koja se čuva u Berlinu, a sastoji se od 348 strana pergamenta s iluminacijama izvanredne ljepote. Svojom tematikom, značajem i znanstveno  kulturnim vrednovanjem predstavlja neosporni dio svjetske kulturne baštine.

Share/Save

Božićna čestitka Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH prof.dr.sc. Božo Ljubić uputio je čestitku Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore u povodu predstojećih blagdana.

Share/Save

Moraš i dalje sanjati da bi živio...

U koncertnoj dvorani Muzičke škole Tivat sinoć je održana glazbeno-poetska večer „Pjesmom kamena i mora Maji Perfiljevoj na dar” u čast pjesnikinje Maje Perfiljeve. Na početku večeri nazočne je pozdravila moderatorica večeri Dijana Milošević, koja je izrazila zadovoljstvo što je sama ideja za realizaciju ove večeri urodila plodom.

Konzul gerant u Generalnom konzulatu u Kotoru Marijan Klasić je u ime Veleposlanstva RH pozdravio nazočne te izrazio zahvalnost svima koji su doprinijeli da početna ideja postane stvarnost.

Share/Save

Damjanović o Hrvatskom nacionalnom vijeću

Hrvatska zajednica u Crnoj Gori je prepoznata kao izrazito aktivna na kulturnom polju i kao takva zavrijedila je brojne simpatije i priznanja, kako u Crnoj Gori tako i van njenih granica. Među najdinamičnijim institucijama posebno mjesto zauzima Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, koje je svojim radom afirmiralo vrijednosti multikulturalizma na najvišoj razini. Takav uspješan rad nije mogao proći nezapaženo kod društvenih i političkih subjekata.

Share/Save

O zborniku „Hrvatska i Hrvatsko proljeće 1971.“

Proteklog petka u Kotoru je održana Promocija zbornika „Hrvatska i Hrvatsko proljeće 1971.“, u izdanju Matice hrvatske iz Zagreba, urednika  Igora Zidića, a u organizaciji  Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj. Zbornik je nastao kao prilog znanstvenom skupu koji je početkom 2012.g. u Zagrebu organizirala Matica hrvatska i obilježila 40. obljetnicu Hrvatskoga proljeća.

Share/Save

Posjet biskupa kotorskog Ilije Janjića Radiju Dux

Monsinjor Ilija Janjić, biskup kotorski jučer je posjetio prostorije Dux radija te poželio sve najbolje povodom nove opreme, koju je Radio Dux nedavno dobio. Bila je to lijepa prigoda, s obzirom da je upravo biskup kotorski monsinjor Ilija Janjić blagoslovio prostorije Dux radija na samom početku rada Radija.

Share/Save

Stranice