Siječanj 2019

UPOZNAJTE KULTURNU I POVIJESNU BAŠTINU BOKE KOTORSKE I BOKELJA

KNJIGA BOKA KOTORSKA-ZALJEV SVETACA I HRVATSKE KULTURE OD DANAS U PRODAJI

Share/Save

INTERVJU - DR. VANDA BABIĆ - Gospa od Škrpjela hrvatska je Sikstina

www.jutarnji.hr/kultura: Izdanje Jutarnjeg lista u pet poglavlja donosi povijesni i kulturološki pregled te crtice za putnike namjernike što vidjeti od Herceg Novog do Budve

“Od Herceg Novog do Perasta, preko Dobrote, Kotora, Prčanja, Tivta i Budve, krije se bogata hrvatska baština o kojoj skrbimo mi u matičnoj domovini i Crna Gora u čijim se granicama Boka nalazi.

Share/Save

POVIJESNI PRESJEK BOKE KOTORSKE I ULOGE BOKELJSKIH HRVATA

www.jutarnji.hr: 

Knjiga “Boka kotorska - Zaljev svetaca i hrvatske kulture” Vande Babić u četvrtak uz Jutarnji za 14 kuna

Share/Save

Aktivnosti Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 povodom proslave Svetog Tripuna

www.rijeka.hr:

Izložbom “Bokeljska mornarica i Kolo svetog Tripuna – tisućljetna tradicija bokeljskih Hrvata” i izlaganjem „Nadbiskup Andrija Zmajević u djelima don Gracije Brajkovića” prof. Ljubice Štambuk započinju dani Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 povodom Proslave Svetog Tripuna.

Share/Save

Svečano predstavljena knjiga "Boka kotorska - Zaljev svetaca i hrvatske kulture"

www.jutarnji.hr: 

U hotelu Westin u utorak navečer je predstavljena knjižica “Boka kotorska - Zaljev svetaca i hrvatske kulture” autorice Vande Babić, koja će se moći kupiti u četvrtak u paketu uz Jutarnji list za 14 kuna. O izdanju koje donosi kulturološki i povijesni presjek Boke kotorske, a koje je tiskano u čak 12 tisuća primjeraka, uz autoricu su govorili i glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić te predstavnik Hrvata u Crnoj Gori Zvonimir Deković.

Share/Save

„Večer folklora“ u Kotoru

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore Kotor organizira „Večer folklora“ u koncertnoj dvorani Muzičke škole „Vida Matjan“ – crkva Sv. Duha, 2.2., s početkom u 19.30h.

Nastupa Kulturno – umjetnička udruga „Zvona Zagore“, a kao gosti večeri FA „Nikola Đurković“ i Mandolinski orkestar „Tripo Tomas“.

Share/Save

4. Internacionalni festival klapa Crna Gora 2019.

Centar  za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore organizira 4. Internacionalni festival klapa Crna Gora 2019. “ A CAPPELLA MONTENEGRO” u  subotu , 2. 2., s početkom  u 19 h u velikoj dvorani  KIC-a  „Budo Tomović ” .

Share/Save

Hrvatski sabor o inicijativi da 22. veljače bude Dan hrvatske glagoljice

www.hina.hr: 

Hrvatski sabor uskoro bi trebao odlučiti o inicijativi da se 22. veljače proglasi Danom hrvatske glagoljice i da se taj dan u kalendaru blagdana upiše kao spomendan.Takva inicijativa Saboru je došla od Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje koji je 22. veljače odabrao kao spomen na dan kada je u Kosinju, 1483. godine, tiskana prva hrvatska glagoljička knjiga Misal po zakonu Rimskog dvora.

Share/Save

Promocija knjige „Lijerica dubrovačkog kraja“ u Tivtu

Promocija knjige „Lijerica dubrovačkog kraja“ - priručnik za izradu i održavanje uz osnove sviranja, autora Đorđa Begua, kao i muzikološki osvrt na glazbenu tradiciju Boke kotorske, bit će održani u nedjelju, 3. veljače, s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Doma kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi.

Sudjeluju: Đorđe Begu, dr. sc. Jakša Primorac, klapa „Jadran“, FA „Nikola Đurković“.

Share/Save

Natječaj HNV - a za učenike hrvatske nastave

Hrvatsko nacionalno vijeće raspisuje natječaj za učenike hrvatske nastave.
Natječaj je koncipiran na način da će u sljedeća dva tjedna svaki učenik na nastavi napisati sastavak na temu "Iskustvo pohađanja nastave hrvatskoga jezika i kulture".
Najkreativniji i najbolji sastavak bit će nagrađen novčanom nagradom. Sretno svima!

Izvor: Radio Dux

Share/Save

Lodama započele Tripundanske svečanosti

Pred brojnim štovateljima kotorskog patrona Svetoga Tripuna, Martin Jerolima Petrović iz Škaljara, imao je svoj prvi službeni nastup kao Mali admiral Bokeljske mornarice, izgovarajući pohvale Svetome Tripunu, tzv. Lode. Svečanim podizanjem Svečevog stijega započele su ovogodišnje Tripundanske svečanosti.
Pravoslavni i katolički vjernici su prethodno pozdravili Gradsku muziku i himnu Svetoga Save pred crkvom sv. Nikole, i zajednički pozdravili Maloga admirala te nakon blagoslova Svečevih moći ljubili su Slavnu glavu.

Share/Save

Predavanje za mlade o Bokeljskoj mornarici održano u Kotoru

Učenici hrvatske nastave s profesoricom Brankicom Vrbat nazočili su jučer predavanju za mlade „Bokeljska mornarica živi kroz stoljeća“, koje je održano u press dvorani Kulturnog centra „Nikola Đurković“ u Kotoru, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva „Tomislav“.  Pokrovitelj ovog projekta  je Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Share/Save

Obilježen dan sjećanja na žrtve Holokausta

www.mmp.gov.me: 

Činjenica da veličina čovjeka zavisi od veličine njegovog sjećanja, podsjetila nas je danas, još jednom, užasa koji nazivamo Holokaustom.

Paljenjem šest svijeća za šest miliona ubijenih Jevreja, djece, žena i muškaraca, zauvijek nestalih u genocidu bez presedana i molitvom koju je rabin Ari Edelkop održao je danas za duše žrtava Holokausta, počelo je obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Share/Save

HKD TOMISLAV – NJEGOVANJE HORSKOG I KLAPSKOG PJEVANJA, UPOZNAVANJE MLADIH SA NASLJEĐEM

Radio Kotor:

U Hrvatskom kulturnom društvu „Tomislav" koje je osnovano prije pet godina, posebno se njeguje horsko i klapsko pjevanje.

Share/Save

Promocija knjige prof. dr. sc. Vande Babić u Zagrebu

Promocija knjige „Boka kotorska – zaljev svetaca i hrvatske kulture“, autorice prof. dr. sc. Vande Babić, bit će održana u utorak, 29.1., u dvorani Uvertira u hotelu Westin, u Zagrebu.

Početak je u 19 sati, a govorit će: Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, kao i autorica.

Share/Save

Stranice