Lipanj 2019

Landeka, Deković i Vuksanović o novim projektima

Član SU Središnjice HKD Napredak Sarajevo i dopredsjednik HKD Napredak Glavne podružnice u Mostaru Miroslav Landeka u Boki kotorskoj sastao se s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimirom Dekovićem te narodnim poslanikom u Skupštini Crne Gore Adrijanom Vuksanovićem.

Share/Save

Petir dobila očitovanje koje je tražila od Komisije o napadima na Hrvate u Crnoj Gori

https://biramdobro.com:

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir uputila je zastupničko pitanje Europskoj komisiji motivirana učestalim napadima na Hrvate koji žive u Crnoj Gori a posljednji od tih bio je usmjeren na Igora Tomkića, Hrvata iz Berana kojem je zapaljena trgovina

Share/Save

Čestitka HNV-a ministrici mr. sc. Mariji Pejčinović Burić

U povodu izbora ministrice mr. sc. Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore je uputilo čestitku čiji sadržaj prenosimo u cijelosti: 

"Uvažena gospođo Pejčinović Burić,

Share/Save

MATIČIN SEMINAR STVARANJE KAZALIŠTA NA BRAČU

www.matis.hr:

Na srpanjski seminar Stvaranje kazališta dolazi dvadesetak polaznika iz Argentine, Italije, Nizozemske, Vojvodine, Crne Gore, BiH i SAD -a. Seminar će se održati u prekrasnom ambijentu Klesarske škole u Pučišćima na Braču

Ove godine na seminar Stvaranje kazališta dolazi dvadesetak polaznika iz Argentine, Italije, Nizozemske, Vojvodine, Crne Gore, BiH i SAD -a. Seminar će se održati u prekrasnom ambijentu Klesarske škole u Pučišćima na Braču od 29. lipnja do 7.srpnja 2019.

Share/Save

Hrvatska bratovština Bokeljske mornarice 809 Hrvatske na prijemu kod predsjednice povodom Dana državnosti

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske 25.6. svečanom prijemu kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović nazočili su i predstavnici Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 Hrvatske,  u sastavu: zapovjednik postrojbe Bokeljske mornarice 809 Hrvatske Ivo Petković,  tajnik Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 Rijeka Tomislav Brguljan i članica Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 Zagreb, Helga Matković Mandić.

Share/Save

Hrvatskim iseljenicima olakšava se stjecanje državljanstva

Zakon kojim se olakšava  i pojednostavljuje stjecanje hrvatskog državljanstva za hrvatske iseljenike, podržali su u četvrtak u raspravi u Hrvatskom saboru i vladajući i oporba, uz primjedbe pojedinih oporbenjaka da je zakon u nekih segmentima previše rigorozan.

Share/Save

Dodjelom sertifikata završena dvodnevna škola "Multikulturalizam u Crnoj Gori: Prilike i izazovi"

www.cedem.me:

Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) sprovodi projekat “Zajedno za afirmaciju multikulturalizma i ravnopravnosti!”, koji je finansijski podržalo Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava. U okviru ovog projekta, održala se dvodnevna škola „Multikulturalizam u Crnoj Gori: Prilike i izazovi“ 24. i 25. juna 2019. godine u hotelu Four Points by Sheraton, u Kolašinu.

Share/Save

Ministarka Vučinović otvorila prvu multikulturalnu konferenciju "Dijalogom do sloge"

www.gov.me:

Ministarka u Vladi Crne Gore Marija Vučinović je izjavila da je naša država odavno prepoznata u afirmaciji politike evropskih vrijednosti i načela, zasnovanih, prije svega,na dijalogu, međusobnom razumijevanju, kao i kontinuranom napretku u oblasti ljudskih prava i sloboda.

Share/Save

Odluka o prvoj (I) raspodjeli sredstava Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava za 2019.godinu

www.fzm.me:

Saglasno odredbi člana 36nj Zakona o manjinskim pravima i slobodama („Sl.list RCG“, br. 31/06, 51/06, 38/07 i „Sl.list Crne Gore“, br. 02/11, 08/11, 031/17), člana 29 Statuta Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava i odredbi Pravilnika o načinu vrednovanja projekata koji se finansiraju iz sredstava Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava („Sl.list Crne Gore“, br.64/18) v.d. direktora Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava dana 20.06.2019.god. donosi:

Share/Save

Izložba „Hrvatska baština u trećoj dimenziji“ u Kotoru

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore, Hrvatska matica iseljenika-podružnica Split i Pomorski muzej Crne Gore Kotor organiziraju izložbu pod nazivom „Hrvatska baština u trećoj dimenziji“.

Otvaranje izložbe će biti u ponedjeljak, 1.7.2019. godine u Galeriji Pomorskog muzeja Crne Gore, s početkom u 20:00 sati.

Na izložbu će govoriti Andro Radulović, direktor Pomorskog muzeja i Rafaela Pina Lazarević, predsjednica HGDCG, a istu će otvoriti Branka Bezić Filipović, voditeljica Hrvatske matice iseljenika-podružnica Split.

Share/Save

Proslava blagdana sv. Ivana u Budvi

Vjernici Budve proslavili su 24. lipnja Rođenje sv. Ivana Krstitelja, naslov župne crkve i zaštitnika grada Budve, koji se u tom svojstvu slavi od kasnoantičkih odn. ranokršćanskih vremena. U koncelebraciji s mjesnim župnikom don Filipom kan. Janjićem, generalnim vikarom don Antonom Belanom i peraškim župnikom mons. Srećkom Majićem, sv. misno slavlje predslavio je biskup kotorski mons. Ilija Janjić, koji je pod misom udijelio sakramenat potvrde (krizme) za sedam budvanskih mladića i djevojaka.

Share/Save

Članovi Odbora za evropske integracije održali sastanak sa predstavnicima nevladinih organizacija

www.skupstina.me:

Predstavljen plan rada Odbora za period septembar – decembar 2019. godine i istaknut značaj zajedničke saradnje Odbora i NVO sektora u daljem procesu evropskih integracija

Share/Save

Čestitka predsjednice Grabar-Kitarović: Ime hrvatske države konačno i zauvijek upisano na politički zemljovid svijeta!

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je Hrvaticama i Hrvatima i svim hrvatskim državljanima Dan državnosti, 25. lipnja, istaknuvši kako je donošenjem Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske kao i Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske - ime hrvatske države konačno i zauvijek upisano na politički zemljovid svijeta.

"Drage Hrvatice i Hrvati, dragi hrvatski državljani!

Share/Save

Čestitka HNV-a povodom Dana državnosti RH

Svim Hrvaticama i Hrvatima u domovini, dijaspori i inozemstvu te svim građankama i građanima Republike Hrvatske Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore želi uputiti najsrdačnije čestitke povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, uz želju za stalnim napretkom.

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore

Share/Save

Stranice