Listopad 2020

TV duel Vuksanovića i Marića - snimak

Na priloženom videu pogledajte emisiju „Neskriveno“ na Srpskoj TV, u kojoj su sudjelovali Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative i Radovan Marić, nositelj liste Hrvatske reformske stranke na nedavno održanim izborima u Crnoj Gori. 

Share/Save

TV duel: Adrijan Vuksanović - Radovan Marić

U ponedjeljak, 26. listopada od 20 sati u emisiji Neskriveno na Srpskoj TV, stavove će suočiti Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative i Radovan Marić, nositelj liste Hrvatske reformske stranke na nedavnim održanim izborima u Crnoj Gori. Ovo je prvi TV duel nakon 30. kolovoza i izbornog procesa koji je bio toga dana. Emisiju uređuje i vodi Dragan Rosandić.

Share/Save

Održana večer “Kotor – kroz pjacete i kalete” u organizaciji CEKUM-a

Multimedijalna večer pod nazivom “Kotor – kroz pjacete i kalete” održana je sinoć u Galeriji solidarnosti u Kotoru, u organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore. Programom u Kotoru nastavlja se manifestacija “Svi smo mi Crna Gora – bogatstvo različitosti”, koja će se održati u nekoliko crnogorskih gradova.

Share/Save

Posjet dr. Ervine Dabižinović HNV -u

Danas je Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore  posjetila dr. Ervina Dabižinović, psihologinja, članica Centra za žensko i mirovno obrazovanje Anima – Kotor; koordinatorica edukativnog procesa programa ženskih studija u Animi. Predsjednik HNV-a Zvonimir Deković i članica Vijeća Dijana Milošević upoznali su gospođu   Dabižinović s aktivnostima HNV-a u proteklom i narednom razdoblju.

Share/Save

„Europska perspektiva CG nema alternativu“

Europska perspektiva Crne Gore nema alternativu i sve drugo je gubljenje vremena, priopćio je hrvatski veleposlanik u Crnoj Gori, Veselko Grubišić. On je, u emisiji "Fokus" na TVCG, kazao da je za sve zemlje regije, naročito za Crnu Goru i Srbiju, članstvo u EU jedini cilj te da su svi mehanizmi usmjereni ka tome da se još više pogura ka tome.

Share/Save

Predstavljen Leksikon hrvatskoga iseljeništva i manjina

"Leksikon hrvatskoga iseljeništva i manjina" koji su uredili Vlado Šakić i Ljiljana Dobrovšak predstavljen je u Hrvatskoj matici iseljenika (HMI) u Zagrebu.

Ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar Željko Holjevac istaknuo je da je Leksikon izvor provjerenih informacija o povijesti naših ljudi u pokretu te dodao kako su njegovi nakladnici nastojali doprijeti do većine pojedinaca i skupina koji su na različite načine gradili hrvatsku dionicu moderne kulture susreta na globalnoj razini.

Share/Save

O Pontifikalu u Bojama jutra

U jutarnjem programu Boje jutra, TV Vijesti, don Robert Tonsati i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković, govorili su o monografiji Lectionarium et Pontificale Catharense – Lekcionar i Pontifikal Kotorske biskupije 1166., autorice Lenke Blehove Čelebić.

Na priloženom linku pogledajte njihovo gostovanje.

Share/Save

Dan kravate

Danas se obilježava hrvatski i svjetski Dan kravate. Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Istodobno, kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti. Stoga Academia Cravatica proglašava da se 18. listopada svake godine obilježava hrvatski i svjetski Dan kravate. Naime, na taj dan izvedena je, 2003. godine, spektakularna instalacija Kravata oko Arene u Puli.

Share/Save

O kazalištu s Nevenom Staničićem

Radio Dux:

U današnjoj emisiji Bokobrana teoretičarka i povjesničarka umjetnosti Marija Saičić razgovara o kazalištu na našem području s ravnateljem tivatskog Centra za kulturu gospodinom Nevenom Staničićem.

O produkciji, povijesti amaterske produkcije i kazališta u Tivtu, značaju publike, ali i kazališne kritike više možete poslušati u audiozapisu.

Share/Save

Vuksanović gostovao u emisiji Neskriveno na Srpskoj TV i posjetio Srpski nacionalni savjet

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović gostovao je u emisiji Neskriveno na Srpskoj televiziji kod novinara Dragana Rosandića. Razgovaralo se o aktualnim političkim temama s osvrtom na HGI i protekle izbore, kao i o hrvatskoj zajednici i crkvenim pitanjima. Nakon intervjua Adrijan Vuksanović je posjetio Srpski nacionalni savjet u čijoj ingerenciji je Srpska TV. Njega je primio predsjednik SNS - a Momčilo Vuksanović sa suradnicima.

Share/Save

„Crta na dlanu" Vande Babić predstavljena u Gradskoj loži u Zadru

U Gradskoj loži jučer  je, uz izložbu slika Jagode i Dimitrija Popovića, predstavljena zbirka poezije „Crta na dlanu" Vande Babić. Predstavljanju su nazočili mnogi prijatelji i kolege ove sveučilišne profesorice porijeklom iz Boke kotorske. Nazočne su s njezinom poezijom recitalom upoznali Ivica Antić i Gabrijela Maštruko, a u zabavnom programu nastupila je skraćena postava vokalnog ansambla A.K.A. Crescendo. Zbirku čine četiri cjeline s ukupno 77 pjesama, koje su nastale od 1992. do objave knjige, u kojoj su objavljene i 22 slike suvremenih hrvatskih umjetnika.

Share/Save

Zbirka „Ferao iz kaštela“ promovirana u Kotoru

Zbirka pjesama „Ferao iz kaštela“ Gracije Gaša Marovića u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća promovirana je sinoć u Velikoj dvorani Kulturnog centra ,,Nikola Đurković".

Pored autora, o zbirci su govorili  Ana Vuksanović, Aleksandra Tomović i Ilko Marović.

Share/Save

Otvoreno pismo Božidara Proročića Mariji Vučinović

U cijelosti vam prenosimo otvoreno pismo književnika i publiciste Božidara Proročića predsjednici Hrvatske reformske stranke Mariji Vučinović.

Share/Save

Pjesnička zbirka Gracije Gaša Marovića predstavljena u Donjoj Lastvi

Promocija pjesničke zbirke ,,Ferao iz kaštela" autora Gracije Gaša Marovića promovirana je sinoć u Velikoj dvorani Doma kulture ,,Josip Marković" u Donjoj Lastvi, uz poštovanje propisanih mjera NKT-a. Promocija se održala pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore i u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore. 

Share/Save

Raspored za nastavu hrvatskoga jezika i kulture u Kotoru i Tivtu

Idući tjedan počinje nastava hrvatskoga jezika i kulture u Boki. U dobrom raspoloženju i u skladu s preporukama za zaštitu zdravlja učenika i zaposlenih ulazimo u novo poglavlje ove školske priče. Na mjesto učiteljice Brankice Vrbat stigla je Valentina Sertić.

Nastava će se kao i dosad odvijati u OŠ “Njegoš” u Kotoru i OŠ “Drago Milović” u Tivtu. U nastavku vam donosimo raspored grupa po uzrastima i gradovima:

KOTOR

I. grupa, djeca od 1. do 4. ili 5. razreda OŠ:            PETAK, 14:00-15:00h

Share/Save

Stranice