Studeni 2020

Došašće (advent)

Došašće ili advent (lat.: "adventus" = dolazak) je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. Ujedno je početak crkvene godine (osim kod istočnih vjernika, kojima počinje 1. rujna).

U zapadnom kršćanstvu, došašće počinje četiri nedjelje prije Božića. Najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca na Badnjak. U Katoličkoj crkvi, u došašću, prevladava ljubičasta boja u liturgiji. Čitaju se prikladni tekstovi iz Biblije.

Share/Save

Čestitka HNV- a povodom Dana zastave

Poštovani predsjedniče Nika, uvaženi članovi Savjeta, dragi prijatelji, 
u ime Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore i u svoje ime od srca Vam čestitam najveći i najznačajniji praznik Albanaca - Dan zastave.
U ovim izazovnim vremenima, neka bude kompas i vodilja za bolje sutra, na dobrobit albanskoga naroda, a time ujedno, i na dobrobit medjunacionalnog i medjuvjerskog sklada multinacionalne Crne Gore.


Srdačno,
Zvonimir Deković, predsjednik  HNV-a

Share/Save

HGI čestitala Albancima Dan zastave

Hrvatska građanska inicijativa upućuje srdačne čestitke svim Albancima povodom nacionalnog praznika Dana zastave. Ovo je prilika da se prisjetimo svih zajedničkih dostignuća u izgradnji građanske Crne Gore i očuvanju vrijednosti multikulturalizma našeg društva, a u čemu su Albanci dali nemjerljiv doprinos. Na ponos je Crnoj Gori zajedništvo njenih manjinskih naroda.
Urime 28. nëntori, Dita e Flamurit!

Share/Save

Održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost

www.predsjednik.hr/vijesti:

Predsjednik Republike i Vlade: "Pružamo podršku i Hrvatima u Crnoj Gori"

Dana 23. studenoga 2020. održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koju su zajednički sazvali Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Share/Save

Članovi Amaterskog kazališta HNV-a sudionici seminara „Scenografija i kostimografija" u organizaciji Hrvatskog sabora kulture

Članovi Amaterskog kazališta Hrvatskog nacionalnog vijeća Matej Knezović, Tea Grgurović i Dijana Milošević sudjelovali su na trodnevnom online seminaru „Scenografija i kostimografija kao važni segmenti kazališne predstave“ u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.

Share/Save

Prikazanje Blažene Djevice Marije – Gospa od Zdravlja

O Marijinu prikazanju ne govori nam nijedna knjiga Svetoga pisma, no zato o njemu opširno pišu apokrifi, oni tekstovi koje Crkva ne priznaje kao nadahnute pa ih zato nije ni uvrstila u svoj službeni popis svetopisamskih knjiga.

Share/Save

Čestitka OO HGI - ja žiteljima Kotora

U ime Općinskog odbora Hrvatske građanske inicijative Kotor i u svoje osobno ime upućujem iskrene čestitke svim građankama i građanima Kotora za Dan Općine Kotor - obljetnicu oslobođenja grada te  blagdan Gospe od Zdravlja i Aranđelov dan. U vremenu s kakvim se nismo susretali obilježavamo ovaj značajan dan. Sada, više nego ikada ranije, oslonjeni  smo jedni na druge. Zato nastavimo njegovati suživot i toleranciju koji krase naš grad stoljećima.

S poštovanjem,

Ljiljana Velić, predsjednica OO HGI Kotor

Share/Save

Čestitka HGI-ja povodom Dana Općine Tivat

Svim Tivćankama i Tivćanima Hrvatska građanska inicijativa čestita Dan općine uz najbolje želje. Hrvati će i u vremenu pred nama dostojno predstavljati svoj grad, dajući doprinos njegovom boljitku zajedno sa svima koji Tivat nose u srcu. Očuvanjem duhovne baštine našeg grada, svojom otvorenošću i šarmom, uz intenzivnu kulturnu djelatnost, Tivat je postao prepoznat i priznat i van granica Crne Gore. Na nama je da njegujemo sve one vrijednosti koje Tivat čine gradom otvorenog srca. U to ime, neka je sretan Dan Tivta svima nama koji ga volimo i čuvamo.

Hrvatska građanska inicijativa

Share/Save

Čestitka HNV – a povodom Dana Općine Kotor

Cijenjenim građankama i građanima Kotora Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore upućuje najsrdačnije čestitke povodom Dana Općine, uz želju općeg daljeg razvitka i očuvanja tradicijskog i kulturnog naslijeđa, te njegovanje vrijednosti zajedničkog suživota, tolerancije i suradnje.

Također, svima koji slave, upućujemo čestitke u povodu proslave Gospe od zdravlja i Aranđelov dana.

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore

Share/Save

Čestitka HNV – a povodom Dana Općine Tivat

Cijenjenim građankama i građanima Tivta Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore upućuje najsrdačnije čestitke povodom Dana Općine, uz želju da zajedničkim snagama i ubuduće djelujemo na daljnjem napretku Tivta na ponos i dobrobit svih njegovih građana.

Share/Save

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara u posebnim okolnostima

Izvor: Hina

U posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, u Vukovaru će se danas obilježiti 29. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu čija je obrana slomljena 18. studenoga 1991.

Grad je izdržao 87 dana opsade bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi.

Share/Save

HGI - Vukovar je naše trajno nadahnuće

Danas osjećamo posebnu duhovnu blizinu s Vukovarom. Naše emocije su protkane tugom zbog stradanja ljudi i ponosom zbog hrabrosti kojom se branio naš herojski grad u Domovinskom ratu. Vukovar je trajno nadahnuće za sve naše borbe i svjedočanstvo o nesalomivosti hrvatskog duha. Na tom primjeru, ujedinjeni u mislima i molitvama za Vukovar, gradimo trajno zajedništvo i s ponosom svjedočimo svoj identitet. Neka žrtva Vukovara bude zalog za budućnost svih.

Hrvatska građanska inicijativa

Foto:vecernji.hr

Share/Save

Kolegij o Boki – Isticanje i čuvanje svoga te povezivanje i poštivanje različitosti i posebnosti

Nije nepoznata svezanost Zadra i Boke od povijesnih do kulturoloških poveznica no danas se možemo pohvaliti da se upravo na najstarijem Sveučilištu u Hrvatskoj, Zadarskom proučava hrvatski kulturni kod Boke i crnogorsko-hrvatske književne i ine veze.

Share/Save

Vuksanović - nacionalne manjine ne smiju biti apolitične

Informatička pismenost smanjuje ukupno etničko distanciranje u opštinama, a mehanizmi za zaštitu od diskriminacije manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica trebaju biti korišćeni u većoj mjeri, dok se zakonska rješanja moraju mijenjati kako bi svi manjinski narodi bili jednaki, saopšteno je na konferenciji Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Share/Save

Donacija braće Marović Hrvatskoj knjižnici „ Ljudevit Gaj “

Danas su braća Marović s Mula, pomorski kapetan u mirovini i pjesnik Gracija Gašo Marović i poznati kotorski feštađun i kazališni entuzijast te tajnik Općinske organizacije Crvenog križa u Kotoru Ilko Marović, hrvatskoj knjižnici „Ljudevit Gaj“ u Donjoj Lastvi donirali zbirku značajnih izdanja . Donacija obuhvaća naslove iz književnosti i povijesti umjetnosti Boke, svjetske književnosti te iz područja popularne znanosti. Gospodinu  Maroviću  je na ovoj vrijednoj donaciji u ime Knjižnice i Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore zahvalio predsjednik Vijeća, gospodin Zvonimir Deković.

Share/Save

Stranice