Prosinac 2020

Reagiranje HNV-a

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore najoštrije osuđuje postupak dijeljenje promotivnih letaka Bratstva srpske pravoslavne omladine ,,Sveti Pantelejmon” iz Tivta  u osnovnim školama na području Općine Tivat uz  praznične paketiće za djecu.

Ovakvu zloupotrebu djece u jeftine promotivne svrhe smatramo krajnje neprimjerenom i više nego neadekvatnom za sekularni karakter države u kojoj živimo. 

Ova vrsta promocije je primjerena religijskim objektima i treba biti namijenjena djeci samo određenih vjerskih opredjeljenja kako se time ne bi vrijeđala djeca ostalih vjeroispovijesti.

Share/Save

Vlada Republike Hrvatske 2. siječnja proglasila Danom žalosti

Vlada je na sjednici u srijedu proglasila 2. siječnja Danom žalosti u Republici Hrvatskoj povodom žrtava stradalih u potresu.

"O ovome sam konzultirao i predsjednika Republike i predsjednika Hrvatskoga sabora. I oni podržavaju ovu odluku", rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade koja je počela minutom šutnje za poginule u potresu koji je jučer najteže pogodio Sisačko-moslavačku županiju.

U potresu je poginulo sedam osoba.

 

Share/Save

Pozdravni govor msgr. Palića

Na priloženom videu pogledajte pozdravni govor mostarskog biskupa msgr. Palića novoimenovanom kotorskom biskupu.

Share/Save

Potpora HNV-a Crne Gore

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore je uputilo izraze sućuti i potpore predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, predsjedniku Hrvatskoga sabora Gordanu Jandrokoviću i gradonačelniku Petrinje Darinku Dumboviću povodom katastrofalnih potresa koji su najviše pogodili Petrinju.

Share/Save

HGI – duhovna blizina s Hrvatskom

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović uputio je telegram sućuti predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, koji vam prenosimo u cijelosti.

Poštovani Predsjedniče,

Share/Save

Prikupljanje pomoći u prostorijama HGI - ja

Obavještavamo  sve građane, koji su u mogućnosti pomoći stradalima u potresu, koji je jučer zadesio građane Republike Hrvatske, da mogu to uraditi (pomoć u vidu higijene, hrane i odjeće) u prostorijama Općinskog odbora HGI – ja u Kotoru, kao i u prostorijama Općinskog odbora u Tivtu ( od 9 do 13 sati ).

Share/Save

Iz tiska izašao prvi broj publikacije „Boka kotorska“

„Za Božić 25.12.2020.god., izašao je prvi broj publikacije „Boka kotorska“ u izdanju NVO“Lingua“-Kotor.Poslije 11 brojeva lista „Bay of Kotor“ na engleskom jeziku, koji se besplatno dijelio turistima u Kotoru, i Tivtu, a upoznavao je turiste sa poviješću i kulturnom baštinom  Boke.

Share/Save

Online Zimska škola hrvatskog folklora 2021.

Zbog protupandemijskih mjera, Zimska škola hrvatskog folklora 2021. održat će se online 30. i 31. siječnja i 6. i 7. veljače putem Zoom platforme, a bit će posvećena Dinarskoj zoni.

Na Zimskoj školi podučavat će se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga dinarskog područja, odnosno narodni plesovi podvelebitskog kanala i otoka Paga, Ravnih kotara i Bukovice, zadarskog priobalja, otok Pašmana, Ugljana i Dugog otoka, šibensko-primoštenske Zagore, priobalja i otoka, Drniške i Sinjske krajine i Poljica, Zabiokovlja, Imotske krajine i doline Neretve.

Share/Save

Božić za najmlađe u oblaku

Kad bi mogli izaći na ulicu i zaustaviti nekoliko prolaznika pa ih pitati što misle o ovoj godini, većina bi se vjerojatno složila oko toga da je mogla biti bolja; nježnija prema onim najranjivijima, ali i prema školarcima suočenima s nastavom koja skriva osmijeh, ponekad jedini znak da je sve u redu.

Share/Save

Misa zadušnica za don Antona Belana

Povodom prve obljetnice smrti don Antona Belana sveta misa zadušnica održat će se u katedrali sv. Tripuna 28. 12. u 10 sati.

Izvor: Kotorska biskupija

Share/Save

Preminuo dr. Miroslav Miro Marić

U 70. godini života iznenada je preminuo predsjednik podružnice Bokeljske mornarice Herceg Novi i nekadašnji predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, dr. Miroslav Miro Marić. Sahrana će se održati u krugu obitelji, a čitulje će biti naknadno istaknute.

Share/Save

Sretan Božić!

Božić je kršćanski blagdan kojim se slavi rođenje Isusa Krista. Božić spada, zajedno s Uskrsom i Duhovima, među tri najveća kršćanska blagdana. Božićno vrijeme traje od Božića pa do blagdana Krštenja Gospodinova, a to je uvijek nedjelja iza Svetih triju kraljeva.

Share/Save

Božićna čestitka HGI-ja

Božić je blagdan mira, obitelji i zajedništva. Neka vam najradosniji kršćanski blagdan protekne, prije svega, u dobrom zdravlju. Ove godine, Božić obilježavamo u uvjetima na koje nismo navikli, ali samim tim imamo priliku doživjeti božićni duh ujedinjeni i složni, u krugu najmilijih. Najvažnije poruke ovoga Božića su ljubav prema bližnjem, međusobno prihvaćanje, kao i uvažavanje različitosti svih nas. U svoje ime i u ime svih prijatelja, simpatizera i članova Hrvatske građanske inicijative želimo vam čestit i radostan Božić!

Share/Save

Uručeni blagdanski paketići polaznicima hrvatske nastave

Hrvatska građanska inicijativa, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, Podravka d.o.o. i Ledo osigurali su polaznicima hrvatske nastave u Crnoj Gori blagdanske paketiće te nastavili tradicionalno, u dobrom duhu, uveseljavati one najmlađe.

Paketiće su, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi uručili Adrijan Vuksanović, predsjednik HGI-ja, Zvonimir Deković, predsjednik HNV-a i Ljerka Sindik, dopredsjednica HNV-a.

Share/Save

Stranice