Siječanj 2021

Regionalna on line konferencija uz podršku Zaklade Hannsa Seidela

U organizaciji Centra za regionalizam iz Novog Sada i uz podršku Zaklade  Hannsa Seidela  danas je  održana  četvrta  on line konferencija  u okviru šireg projekta “EU integracije i pitanje nacionalnih manjina”, na kojoj su uzeli učešće predstavnici vlada, sveučilišta i manjinskih nacionalnih zajednica iz Republike Srbije, Republike Hrvatske i Crne Gore.

Share/Save

Održan sastanak s predstavnicima nacionalnih vijeća u Crnoj Gori

Jučer se u Podgorici održao sastanak  s predstavnicima šest nacionalnih vijeća u Crnoj Gori. Sastanak je započeo predsjednik Vlade CG Zdravko Krivokapić uz prisustvo gospodina Vladimira Leposavića, ministra Ministarstva  pravde, ljudskih i manjinskih prava, koji je istakao da je Crna Gora građanska država,  a da su sve kulture nacionalnih zajednica njene konstitutivne kulture te da  se država neće miješati u rad nacionalnih vijeća, već isključivo stvarati pravnu infrastrukturu i pratiti poštovanje zakona i Ustava.

Share/Save

Lodama počele tradicionalne Tripundanske svečanosti u Kotoru

Pred  štovateljima kotorskog patrona Svetoga Tripuna, Karlo Ribica iz Tivta je i ove godine nastupio kao Mali admiral Bokeljske mornarice, izgovarajući pohvale Svetome Tripunu, tzv. Lode. Lode su izgovorene po 1212. put, točno u podne.

Danas se u Kotoru također obilježava Savindan. Pravoslavni i katolički vjernici su prethodno pozdravili Gradsku muziku i himnu Svetoga Save pred crkvom sv. Nikole i zajednički pozdravili Maloga admirala.

Share/Save

Proglas proslave sv. Tripuna

Svim vjernicima Kotorske biskupije, štovateljima sv. Tripuna u Boki i izvan Boke
Draga braćo i sestre!

Share/Save

Mozaik knjiga objavila kolekcionarsko izdanje "Misala kneza Novaka" iz 1368.

Nakladnik Mozaik knjiga objavio je luksuzno limitirano kolekcionarsko izdanje "Misala kneza Novaka" iz 1368., jedne od naših najljepših i najvrjednijih rukopisnih knjiga koja predstavlja najvišu razinu kaligrafskog, iluminatorskog i uopće knjiškog umijeća glagoljaša.

Misal je vlastoručno ispisao knez Novak Disislavić kao zavjetni dar crkvi u kojoj će biti pokopan.

Share/Save

Čestitka Đukanoviću

HGI uputio čestitke Đukanoviću:

Poštovani gospodine Đukanović,

Share/Save

HGI izrazio sućut obitelji Brković

Prenosimo u cjelosti telegram sućuti koji je HGI uputio obitelji Brković:

Poštovana obitelji Brković,

Share/Save

Program proslave sv. Tripuna

Proslava nebeskog zaštitnika grada Kotora i Kotorske biskupije sv. Tripuna ove će se godine održati u skladu s važećim epidemiološkom mjerama, što znači da će izostati uobičajena Vanjska proslava na prvu nedjelju nakon 3. veljače, Kolo sv. Tripuna i procesija s relikvijama. Na sam dan svetkovine 3. veljače biti će tri svete mise, a nakon Loda 27. 1. uslijedit će uobičajena trodnevnica od 31. 1.  do 1. veljače. Detaljan program proslave je na priloženom plakatu.

Izvor: Kotorska biskupija

Share/Save

Veselko Grubišić neumorni diplomata svjetskog renomea

Nekada svojim rođenjem svako od nas čudesnim putevima sudbine u svom životu stigne do visokog društvenog, intelektualnog, i političkog establišmenta i na tom putu ispiše najljepšu stranicu svoje lične istorije ali i istorije svoje države i svog doprinosa savremenom društvu. Jedan od takvih fascinantnih primjera je i diplomata svjetskog renomea i klase i jedan od najljepših reprezenata Hrvatske u svijetu ali i veliki i dokazani prijatelj Crne Gore na njenom putu ka Evropskim integracijama NJ. E. Veselko Grubišić ambasador Hrvatske u Crnoj Gori.

Share/Save

Kotorska biskupija - Izvještaj o prikupljenim sredstvima za stradale u potresu

www.kotorskabiskupija.me:

U nedavnoj akciji prikupljanja pomoći za stradale u potresu na području Sisačko-Moslavačke županije Kotorska biskupija sakupila je iznos  od 17.930 €. Novac je sakupljan na svim župama Kotorske biskupije te preko žiro računa Ordinarijata, a ovoj su se akciji odazvali brojni ljudi koji su željeli pomoći bez obzira na vjeroispovijest. Prikupljenom iznosu pridodana su sredstva skupljena u Barskoj nadbiskupiji, te je na račun Sisačke biskupije za potrebe stradalnika ukupno uplaćeno 22.000 €.

Share/Save

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore šalje novčanu pomoć za stradale u potresu

Uz poruke potpore državnom vrhu i prikupljenu pomoć u hrani, odjeći i higijenskim potrepštinama, koji su poslani početkom siječnja 2021., Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, danas šalje prvu novčanu donaciju stradalnicima u Petrinji i okolici. Naime, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore pozvalo je odmah nakon razornog potresa 28. 12. 2020.  sve ljude dobre volje da se pridruže HNV-u u akciji prikupljanja novčanih sredstava za stradale u potresu u Hrvatskoj, kako bismo im,  pored moralne potpore, doniranih sredstava u odjeći i hrani, pružili i izvjesnu novčanu pomoć.

Share/Save

Vuksanović: „Nacionalna manjina ne smije biti apolitična“

Na priloženom videu zapisu pogledajte gostovanje Adrijana Vuksanovića, predsjednika Hrvatske građanske inicijative, u emisiji „Uz jutarnju kafu", emitiranoj 15. siječnja.

U emisiji se govorilo o Danu hrvatskog naroda u Crnoj Gori, o kulturnim projektima Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, o odnosima s Republikom Hrvatskom, kao i o nedavnom potresu, koji je pogodio Hrvatsku te o pomoći i solidarnosti dviju država u novonastaloj situaciji.

Share/Save

Zahvala predsjednika Milanovića HNV-u

U cijelosti vam prenosimo zahvalu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore i gospodinu Zvonimiru Dekoviću na potpori.

„Poštovani gospodine Deković,

najsrdačnije zahvaljujem Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore i Vama osobno na upućenim izrazima sućuti i solidarnosti povodom izgubljenih ljudskih života i ogromnih razaranja u snažnom potresu koji je pogodio Republiku Hrvatsku.

Share/Save

Vuksanović u emisiji „Uz jutarnju kafu“

U petak, 15. 01. na Televiziji 777, u emisiji „Uz jutarnju kafu", gostovat će Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative. Tema razgovora će biti razorni potres u Republici Hrvatskoj i prikupljanje pomoći od strane hrvatskih institucija u Crnoj Gori za pogođena područja.

Emisija počinje u 8.30 h, a vodi je novinarka Tijana Perović.

Share/Save

Čestitka predsjednice SO Kotor povodom Dana hrvatskog naroda

Povodom Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori Maja Mršulja, predsjednica Skupštine Općine Kotor uputila je u ime SO Kotor i u svoje osobno ime Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Kotoru,  predstavnicima Općinskog odbora Hrvatske građanske inicijative, Hrvatskog nacionalnog vijeća i svim Hrvatima u Kotoru, kao i u Crnoj Gori svoje iskrene čestitke.

Share/Save

Stranice