Veljača 2021

Preminuo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Hina:

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić iznenada je u nedjelju rano ujutro preminuo u 66. godini života od posljedica srčanog udara, izvijestila je Služba za informiranje Grada Zagreba.

O detaljima, terminu  pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama, javnost će biti obaviještena naknadno.

"Živio je za svoj grad, za  Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka  obavljao 21 godinu", kaže se u obavijesti.

Share/Save

Vuksanović – antifašizam je prvo borba s fašizmom u vlastitim redovima

“Pravda za prošlost, zalog za budućnost” naziv je panel diskusije, koja je 24.2. održana u Kotoru, u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, a na kojoj su sudjelovali Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative; Ljubomirka Kovačević (ANIMA), kao i Mehdina Kašić Šutković (Inicijativa mladih za ljudska prava).

Na panel diskusiji je poručeno da se zločini ne smiju zaboraviti te kako se na njih mora podsjećati kako se ne bi ponovili.

Prilog o panel diskusiji pogledajte u videozapisu.

Share/Save

U EMISIJI MULTIKULTURA RADIO KOTORA O AMATERSKOM KAZALIŠTU HNV-A CRNE GORE

Gošća emisije “Multikultura” koja je na programu Radio Kotora, danas od 15 sati i 30 minuta, biće profesorka Dijana Milošević -  voditeljka Amaterskog kazališta Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

U razgovoru će, pored ostalog, biti riječi o promovisanju hrvatske tradicionalne kulturne baštine i hrvatskih pisaca kroz pozorišni rad, kao i o interesovanju mladih za pozorišnu umjetnost i načinu rada u doba pandemije.

Februarsko izdanje emisije uređuje i vodi Jelena Kljajević.

Share/Save

HGI - podrška Tuzima i Gjeloshaju

Hrvatska građanska inicijativa upućuje punu podršku predsjedniku Općine Tuzi Niku Gjeloshaju, lokalnom rukovodstvu i građanima, koji brane, prije svega vlastito dostojanstvo. Svima nam je u sjećanju njihov odgovoran odnos prema zdravstvenoj krizi, kada su u dobroj kumunikaciji, dogovorom s nadležnim institucijama, prošle godine svjedočili kako zaštiti i sebe i druge od opakog virusa.

Share/Save

Mitrović: Socijaldemokrate osuđuju prijetnje upućene predsjedniku HGI

Socijaldemokrate Crne Gore osuđuju prijetnje upućene predsjedniku Hrvatske građanske inicijative Adrijanu Vuksanoviću i izražavaju zabrinutost zbog sve češće pojave sličnih incidentnih dešavanja.

Naročito zabrinjava udar na pripadnike manjinskih naroda i sve evidentniji porast međuvjerske i međunacionalne netrpeljivosti, posebno u oblasti društvenih mreža, kao i izostanak adekvatne reakcije javnosti, kada su ova i slične situacije u pitanju.

Share/Save

HGI - Osuđujemo vandalizam nad crkvom sv. Nikole u Kotoru

Hrvatska građanska inicijativa najoštrije osuđuje i prije svega žali zbog vandalskog čina tj. ispisivanja grafita na crkvi sv. Nikole u Kotoru. Kotor je uvijek bio prepoznat kao grad, koji je njegovao različitosti te kao grad koji je kako svojim građanima tako i onima koji su ga posjećivali  bio primjer tolerancije i suživota. Samim tim ovaj nemili događaj nas je sve zatekao, jer trebamo težiti onim vrijednostima, koje će služiti na dobrobit svakog građanina. Nadamo se da se ovakvi nemili događaji  neće ponavljati te da će odgovorna lica odgovarati za učinjeno.

Share/Save

BS: Osuđujemo prijetenje upućene predsjedniku HGI, nadležni da reaguju

Bošnjačka stranka osuđuje prijeteće poruke upućene predsjedniku Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijanu Vuksanoviću i poziva nadležne organe da otkriju identitet osoba koje stoje iza njih i hitno ih procesuiraju.

„Svjedoci smo porasta govora mržnje na društvenim mrežama, čemu značajno doprinose neodmjerene izjave koje stižu iz određenih političkih krugova. Prijetnje upućene predsjedniku HGI i bivšem poslaniku Adrijanu Vuksanoviću su, nažalost, posljedica otvorenog targetiranja pripadnika manjinskih naroda od strane onih koji bi da uruše građanski koncept Crne Gore.

Share/Save

PEN centar: Prijetnje manjinskim narodima mračna crnogorska svakodnevica

www.cdm.me:

Prijetnje na nacionalnoj osnovi upućene putem komentara na portalu In4S Adrijanu Vuksanoviću, bivšem poslaniku Skupštine Crne Gore i čelniku Hrvatske građanske inicijative, zabrinjavajuća su potvrda da su u proteklih nekoliko mjeseci napadi na pripadne manjinskih naroda postale ne sramni incidenti, već pravilo, saopštio je Crnogorski PEN centar.

Share/Save

U Mjesecu hrvatskoga jezika pozivamo na „Sat hrvatskoga jezika u Institutu“

Sutra počinje Mjesec hrvatskoga jezika – pozivamo vas na „Sat hrvatskoga jezika u Institutu“

Mjesec hrvatskoga jezika počinje 21. veljače, a završava 17. ožujka. Riječ je o manifestaciji koju uokviruju Međunarodni dan materinskoga jezika (koji je proglasio UNESCO 1999. godine) i dan objave znamenite Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967. godine.

Share/Save

Reagiranje HNV - a na govor mržnje

Najoštrije osuđujemo poticanje  portala In4s na raspirivanje nacionalne, vjerske i svake druge mržnje prema hrvatskome narodu u Crnoj  Gori, i to ne po prvi puta, time što dopuštaju  objavu komentara   s eksplicitnim prijetnjama, uvredama i najvulgarnijim primitivnim kvalifikacijama prema Hrvatima.

Share/Save

HGI - reagiranje na prijeteće poruke čitatelja portala www.in4s.net

Kako već drugi dan na portalu www.in4s.net u komentarima ispod članaka o filmu Dara iz Jasenovca, stoje uvredljivi i prijeteći komentari na račun Hrvata, a redakcija očigledno nema namjeru ih ukloniti, čime dokazuju da im je izazivanje nacionalne mržnje zapravo zvijezda vodilja, prinuđeni smo na ovakvu vrstu reakcije. Naime, stav Hrvatske građanske inicijative o zločinačkom režimu NDH je dobro poznat i više puta je javno iskazivan u medijima, kao i za vrijeme skupštinskih zasjedanja.

Share/Save

Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata za Hrvate izvan Republike Hrvatske

1. Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2021. godinu

Share/Save

Snagom dokazanog zajedništva prema boljem društvu

Danas je Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative bio u neslužbenom posjetu Medresi Mehmed Fatih u Tuzima. U ovoj instituciji dočekali su ga reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, ravnatelj Amer Šukurica, tajnik Medrese Amar Škrijelj, pomoćnik ravnatelja Džemal Dacić, pomoćnik reisa za odnose s inozematvom Omer Kajoshaj i član Mešihata Islamske zajednice Denis Martinović. Sugovornici su u prijateljskoj atmosferi razmijenili stavove o društvenim pitanjima i informirali gosta o radu ove značajne institucije.

Share/Save

Sedamdeseti rođendan Hrvatske matice iseljenika

Novi svezak iseljeničkog ljetopisa upravo je izišao iz tiska, a posvećen je 70. obljetnici osnutka Hrvatske matice iseljenika. Etnološke studije o vojvođanskim Hrvatima u središtu su pozornosti Katarine Čeliković iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata

Share/Save

Sastanak s predstavnicima nacionalnih savjeta

Jučer se u Podgorici, u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava, održao sastanak s predsjednicima  nacionalnih savjeta u Crnoj Gori, koji su  Skupštini Crne Gore uručili  etalone grba, zastave, kao i notnog zapisa himni, koje će pripadnici hrvatskog, albanskog i romskog naroda u Crnoj Gori upotrebljavati Odlukom Vlade Crne Gore. Ispred Ministarstva, predsjednike savjeta je primio gospodin Fikret Ljuljanović sa suradnicima, a ispred Skupštine je nazočio gospodin Vuk Janković, savjetnik predsjednika Skupštine Crne Gore  Alekse Bečića.

Share/Save

Stranice