Ožujak 2021

Istraživanje CRNVO: Neophodna adekvatna komunikacija manjinskih naroda i institucija na lokalnom i državnom nivou

Podaci dobiveni iz istraživanja Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) ukazuju na zabrinjavajući nedostatak redovne i adekvatne komunikacije pripadnika manjinskih naroda prema institucijama koje zastupaju manjinska prava i interese, kao i prema instancama za donošenje odluka na lokalnom i državnom nivou.

Share/Save

HGI - Leposavićevo relativiziranje srebreničke tragedije za osudu

Nastup ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava u sadašnjoj Vladi Crne Gore Vladimira Leposavića u kojem relativizira genocid u Srebrenici necivilizacijski je i vrijedan svake osude. Nepriznavanje najvećeg zločina u Europi nakon II. svjetskog rata je doprinos kreiranju ambijenta mržnje i sukoba, a što vodi ponavljanju tragedija koje su obilježile ovaj prostor. Ministar Leposavić narušava ugled Crne Gore i pred međunarodnom javnošću je predstavlja ono što ona nije nikada bila i, ubijeđeni smo, neće ni biti.

Share/Save

Cvjetnica

Cvjetnica (Cvjetna nedjelja) ili Nedjelja muke Gospodnje je kršćanski blagdan koji se slavi u nedjelju prije Uskrsa, kao uvod u Veliki tjedan. Crkva se spominje Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Svojim sadržajem započinje veliku temu Isusove muke smrti i uskrsnuća, takozvano "vazmeno otajstvo".

Share/Save

Amatersko kazalište HNV-a obilježilo Svjetski dan kazališta scenom u novom ruhu

Unatoč zatvaranju kazališta uslijed pandemije korona virusom, Amatersko kazalište Hrvatskog nacionalnog vijeća odlučilo je obilježiti Svjetski dan kazališta na jedinstven i originalan način, uz poštivanje svih propisanih mjera.
Danas, na Svjetski dan kazališta, u Domu kulture Josip Marković u Donjoj Lastvi, Amatersko kazalište Hrvatskog nacionalnog vijeća iniciralo je i omogućilo postavljanje oslikanih panoa u sali Doma kulture.

Share/Save

Čestitka HNV-a povodom Pashe

,,Poštovani rabine Prelević, cijenjena gospodjo Ofner Bokan, 

koristim priliku da Vama, Vašim obiteljima  i svim pripadnicima  Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, kako u ime svih članova Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore  tako i u svoje ime, čestitam Vaš najveći blagdan- Pashu.

Neka  blagdan Pesaha Vama i Vašim obiteljima  donese zdravlje,  duhovni mir i radost  te svako dobro.

Nadamo se da ćete ove blage dane, koji, u ovim teškim trenucima,  pozivaju na vjeru i  nadu u ljudske vrijednosti, provesti u krugu najmilijih, u ozračju mira, radosti i blagodeti.

Share/Save

Sabor: Pohvale radu Ureda za Hrvate izvan Hrvatske

Saborski zastupnici u četvrtak su pohvalili osnaživanje veza s Hrvatima izvan domovine i rad Središnjeg ureda za Hrvate izvan Hrvatske, ali i upozorili na težak položaj Hrvata u Srbiji, potrebu olakšavanja glasovanja dijaspore i jačanje gospodarskih veza.

Hrvati u Vojvodini ostavljeni su na milost i nemilost Aleksandru Vučiću, nemaju nikakva prava, niti predstavnika u Skupštini Srbije, ustvrdio je Miro Bulj (Most) u raspravi o  godišnjem izvješću o provedbi strategije i zakona o Hrvatima izvan Hrvatske za 2019.

Share/Save

OMBUDSMAN: ŠKOLA PREKRŠILA PROPISE, FLAJERI BRATSTVA SRPSKE PRAVOSLAVNE OMLADINE DIJELJENI MIMO PRAVILA

cdm.me:

Prilikom podjele novogodišnjih paketića prvacima u tivatskoj Osnovnoj školi “Drago Milović” prekršeno je više propisa jer nijesu bili u skladu sa propisima jer u školama nije dozvoljeno religijsko djelovanje, osim u onim koje su licencirane kao srednje vjerske škole, mišljenje je zamjenice Ombudsmana Snežane Mišković.

Share/Save

Pismo zahvale dr. sc. Jelene Pavičić Vukičević

U cijelosti vam prenosimo pismo zahvale dr. sc. Jelene Pavičić Vukičević, zamjenice gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba.

Share/Save

Parčićev misal u novom ruhu

Iz tiska je izišlo još jedno kapitalno djelo u izdanju Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore.  Reprint Parčićeva misala treći je pretisak po redu, nakon Kotorskoga misala, poznatiji kao Kotorski misal sv. Jakova od Lođe iz 2019.  i Kotorskoga lekcionara i pontifikala iz 2020. I ova treća sekvenca dio je srednjevjekovne edicije liturgijskih knjiga, koje Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore želi  uključiti u dalmatinsku liturgijsku monumentu i time afirmirati pripadnost hrvatskoga naroda u Boki i Baru dalmatinskom, odnosno hrvatskom i kršćanskom kulturnom i civilizacijskom krugu.

Share/Save

Biskupsko ređenje imenovanog kotorskog biskupa mons. Štironje

Biskupsko ređenje mons. Ivana Štironje, imenovanog kotorskog biskupa biti će 7. travnja u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru, a ne u Kotoru kako je prvotno najavljeno, objavio je mons. Štironja na 80. redovitom zasjedanju Biskupske konferencije BiH u Mostaru na kojem je sudjelovao 18. ožujka 2021. Mons. Štironja zahvalio na pozivu i na potpori biskupa tijekom obavljanja njegovih raznih dosadašnjih službi. Zahvaljujući nunciju Pezzutu zamolio ga je da Svetom Ocu prenese njegovu zahvalnost za povjerenje koje mu je ukazao.

Share/Save

Čestitka blagdana sv. Josipa hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji

Svim pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji, Hrvatsko nacionalno vijeće u Crnoj Gori želi sretan blagdan sv. Josipa. Današnji blagdan sv. Josipa, koji je zaštitnik hrvatskoga naroda, podsjeća na sve vrijednosti, koje moramo njegovati i čuvati, podsjećajući na važnost očuvanja svega što baštinimo kao manjine u Crnoj Gori i Republici Srbiji.

Share/Save

Dobar zakonodavni okvir kad su u pitanju prava manjina, a primjena i tumačenje propisa predstavljaju problem

cemi.org.me:

Crna Gora ima dobro definisan zakonodavni okvir kada su u pitanju prava manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica u Crnoj Gori, ali njegova primjena nije regulisana na adekvatan način, u narednom periodu trebalo bi formirati antidiskriminaciono tijelo.

To je saopšteno na okruglom stolu „Za istim stolom o različitostima i jednakosti“, koji je organizovao Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) u okviru projekta „Doprinos razvoju i unaprjeđenju prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori’’.

Share/Save

Uvijek sam znala da ću se vratiti u Boku – razgovor s germanisticom i talijanisticom Anom Vuksanović, tajnicom HNV - a

Tijekom pandemije svi smo uskraćeni za susrete s bližnjima, a ograničenja kretanja gotovo su zaustavila sva putovanja i omela mnoge naše naume. Da smo u običnoj godini, razgovor bi se s germanisticom i talijanisticom Anom Vuksanović, tajnicom Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, vodio u Boki kotorskoj. No, susret je s prijateljima i bliskomislenicima uvijek ugodan, čak i kad se odvija u bespućima međumrežja.

Share/Save

Vrijedna donacija Ogranka Matice hrvatske iz Rijeke

Jutros je u Hrvatsku knjižnicu ,,Ljudevit Gaj“  u Donjoj Lastvi  stigla vrijedna donacija Ogranka Matice hrvatske iz Rijeke.

Donacija obuhvata knjige iz područja beletristike, književnog stvaralaštva hrvatskih i inih autora iz regije, lingvistike, likovne i glazbene umjetnosti, povijesti, filozofije, religije i mnoge druge.

Share/Save

In memoriam: Andrija Krstović

U Tivtu je u 86. godini preminuo Andrija Krstović, dugogodišnji društveni, politički  i sportski djelatnik. Jedan je  od osnivača Hrvatske građanske inicijative, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Nevladine udruge "Dux Croatorum" - Radio Dux,  a njegov utjecaj i promoviranje Hrvatskog glasnika, kao člana Hrvatskog građanskog društva je uvijek bilo zapaženo kako u Tivtu, tako i u Kotoru. Također je bio i počasni predsjednik RK Partizan. Uvijek je sudjelovao u radu i promoviranju vrijednosti hrvatskoga naroda u Crnoj Gori te nas razgovorom i pristupom konstantno podsjećao kamo pripadamo.

Share/Save

Stranice