Travanj 2021

„Otvorena srca dolazim među vas“

Svečano misno slavlje povodom ustoličenja novog kotorskog biskupa mons. Ivana Štironje održano je danas u katedrali sv. Tripuna u Kotoru, na blagdan bl. Ozane Kotorske.

Share/Save

Petnaest godina od odlaska don Branka Sbutege

Na dan smrti Blažene Ozane Kotorke, suzaštitinice grada Kotora, prije točno 15 godina, preminuo je veliki kotorski intelektualac, vrsni poznavatelj umjetnosti i kulture, svećenik Kotorske biskupije, don Branko Sbutega. Čovjek enciklopedijskog znanja, koji je bio otvoren za sve teme i dostupan svom puku nedostaje, ali će nastaviti da postoji sve dok živi sjećanje na njega.

Share/Save

Blažena Ozana Kotorska

U svome dragovoljnom zatvoru Ozana je provela preko 50 godina: moleći, radeći ručni rad i čineći pokoru. Umrla je na glasu svetosti 27. travnja 1565., u 72. godini života.

Ozana Kotorska rođena je 25. studenoga 1493.g., u selu Relezi u Crnoj Gori. Na krštenju je dobila ime Katarina, a prezivala se Kosić.

Share/Save

HGI - osuđujemo prijetnje direktoru Radio Tivta

Sloboda govora je tekovina demokratskog društva. Ako se igdje ona njegovala onda je to na našem lokalnom javnom servisu. Zahvaljujući Radio Tivtu i uređivačkoj politici koju sprovodi direktor Dragan Popadić, a u ambijentu politički angažiranih medija i portala, uz osobnu šporkecu koju pojedini izražavaju i na društvenim mrežama, imamo tivatski Radio koji pruža ravnopravne uvijete svima i na pravi način predstavlja zainteresiranu javnost.

Share/Save

Ustoličenje novoga kotorskog biskupa – blagdan bl. Ozane Kotorke

Na blagdan bl. Ozane Kotorke 27. 4. u Kotoru će se održati ustoličenje novoga kotorskog biskupa mons. Ivana Štironje. Biskupsko ustoličenje svečani je čin u kojem izabrani biskup kanonski preuzima biskupiju koja mu je od Sv. Oca povjerena na upravljanje i vodstvo. Sv. misa ustoličenja započet će u 11 sati u katedrali sv. Tripuna. Blagdanske svete mise u čast bl. Ozane biti će u 8 i 18 sati u crkvi sv. Marije od Rijeke (Koleđate) u kojoj počiva blaženičino neraspadnuto tijelo.

Tijekom boravka u crkvama obavezno je održavanje uobičajenih epidemioloških mjera.

Share/Save

HGI - podrška muslimanima u Crnoj Gori

Hrvatska građanska inicijativa najoštrije osuđuje šovinističko divljanje u Pljevljima. Nažalost u Crnoj Gori je postala svakodnevica da se na najprimitivniji način vrijeđaju nacionalne manjine i ugrožava multinacionalni i multivjerski sklad. Ovim putem želimo izraziti snažnu podršku s građanima islamske vjeroispovijesti koji ove dane provode u, za njih posebnom vremenu, ramazanskom postu. Događaji, slični ovima u Pljevljima, treba da zabrinu sve kojima je građanska i prosperitetna Crna Gora na srcu.

Share/Save

Posjet boćara Gracije Stjepčevića HNV-u

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković primio je danas u prostorijama Vijeća mladog boćara Graciju Stjepčevića, koji je nedavno postigao ogroman uspjeh. Naime, ovaj izuzetno talentirani 17-ogodišnji mladić je postao svjetski rekorder u disciplini „precizno izbijanje“ za kategorije u uzrastu do 18 i do 23 godine. Stjepčević igra za BK Sokol iz Dubravke i BK Hajduk Rašice.

Prilikom susreta, ispred HNV-a Deković je uručio Stjepčeviću novčanu nagradu, kao poticaj za daljnje uspjehe.

Share/Save

VUKSANOVIĆ: Hrvati i ostale nacionalne manjine imaju snagu i žilavost da ostanu postojani i dostojanstveni

Predsjednik HGI-a Adrijan Vuksanović govorio je za Glas Crnogorca o aktuelnim zbivanjima u našoj državi. On je istakao da je ova Vlada jednokonfesionalna i gotovo jednonacionalna.

Prošlo je već više od 100 dana od početka rada nove Vlade. Do sada su taj rad obilježili brojni “ispadi” i “gafovi”. Kako komentarišete dosadašnji učinak Vlade Crne Gore?

Share/Save

Osvrt I. Škanate na TV duel Vuksanović - Stamatović

U televizijskoj emisiji Neđelja u petak, emitiranoj 9. travnja 2021. u 20,15 sati na kanalu A1 TV Montenegro, u kojoj su gostovali političar, predsjednik političke stranke Hrvata u Crnoj Gori, Hrvatske građanske inicijative, g. Adrijan Vuksanović i povjesničar (u najavi nije spomenuto zanimanje, rečeno nam je da je profesor), g. Aleksandar Stamatović, govorilo se, između ostaloga, i o izvješću ruskog diplomata, grofa Tolstoja, koji je po carevu nalogu boravio u Perastu 1698.

Share/Save

Priopćenje Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore

Najoštrije osuđujemo i pozivamo Tužilaštvo da preko Ministarstva unutarnjih poslova pronađe autore Instagram objave nacističke i šovinističke sadržine koja je upućena manjinskim narodima u Crnoj Gori, a koja se širi društvenim mrežama. 

Sadržaj video zapisa na koji reagiramo poziva otvoreno na  besramno uništavanje klanjem Hrvata,  Bošnjaka i Albanaca, veliča ratne zločince i  genocide iz prošlosti i izražava žal za tim što nije više takvih.

Share/Save

Pogledajte duel Vuksanović - Stamatović

U emisiji "Neđelja u petak", koja je emitirana sinoć na Televiziji A1, gostovali su Adrijan Vuksanović i Aleksandar Stamatović, koji su govorili na temu Srebrenice, Koncentracijskog logora Jasenovac, genocida, ratnim zločinima, Vojno redarstvene akcije Oluja, o liku i djelu bl. Alojzija Stepinca...

TV duel pogledajte u video zapisu.

Share/Save

Regionalna online konferencija Centra za regionalizam i zaklade Hanns Seidel

Brojnost pripadnika nacionalnih zajednica i utjecaj na ostvarivanje manjinskih prava u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji

Centar za regionalizam iz Novog Sada  i Zaklada Hanns  Seidel organizirali su prekjučer četvrtu po redu  ovogodišnju  regionalnu online  konferenciju koja se bavila statusom i položajem manjinskih naroda i nacionalnih zajednica  u državama koje su nastale raspadom SFRJ. Tema ove konferencije bila je brojnost  pripadnika nacionalnih manjina i ostvarivanje manjinskih prava u  Republici Hrvatskoj, Crnoj Gori i Republici Srbiji.

Share/Save

Premijera dokumentarnog filma PETILOVRIJENCI- sveti bokeljski mučenici

U nedjelju,  11. travnja,  u 11 sati,  na prvom programu HRT-a u sklopu emisije Pozitivno bit će emitiran dokumentarni film PETILOVRIJENCI, sveti bokeljski mučenici: Petar, Lovro i Andrija, scenariste i redatelja Boža Vodopije.

Priča je to o bokeljskim mučenicima Petru, Lovri i Andriji, čije su relikvije iz Boke kotorske prenesene u Dubrovnik, gdje im je na glavnoj gradskoj ulici bila izgrađena veličanstvena crkva.

Share/Save

Stranice