Svibanj 2021

Posjet učenika Generalnom konzulatu RH u Kotoru

Dvije grupe polaznika nastave Hrvatskog jezika i kulture iz Kotora i Tivta ovoga su tjedna posjetili Generalni konzulat Republike Hrvatske u Kotoru gdje im je domaćin bila generalna konzulica Jasminka Lončarević.

Osim što je učenicima objasnila čemu služi konzulat i kada se obratiti njegovim zaposlenicima, podijelila je s njima svoj doživljaj Boke kotorske. Uz poeziju Vicka Nikolića govorila je o povijesti Hrvata na ovim prostorima, osobito u Gornjoj Lastvi, ali i na mjestu samog konzulata na čijem se mjestu nekada nalazila Hrvatska pučka štedionica.

Share/Save

Hrvatska slavi Dan državnosti

Hrvatska danas slavi Dan državnosti prisjećajući se 30. svibnja 1990., kada su nakon desetljeća komunističke vlasti, stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Dan državnosti ove godine obilježava se na 31. godišnjicu konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora kojemu je za predsjednika bio izabran Žarko Domljan.

Konstituiranje novog Sabora, tada još Socijalističke Republike Hrvatske, obavljeno je "u izuzetno svečanom ozračju", zapisao je povjesničar Ivo Perić u knjizi o Hrvatskom državnom saboru.

Share/Save

Čestitka HNV –a povodom Dana državnosti RH

Svim pripadnicama i pripadnicima hrvatskoga naroda,  kako u Crnoj Gori tako i u Domovini, sretan Dan državnosti Republike Hrvatske želi Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore.

Share/Save

HGI - sretan Dan drzavnosti Republike Hrvatske

Hrvatska građanska inicijativa čestita svim Hrvaticama i Hrvatima Dan državnosti Republike Hrvatske. Ovaj dan svjedoči o jakoj i nepokolebljivoj državotvornoj svijesti hrvatskog naroda, koji je nakon dugih stoljeća, u teškim uvjetima, a vođen mudrom državničkom politikom, ispunio čežnju o stvaranju samostalne i suverene države. Moramo biti ponosni što živimo upravo u vremenu ostvarenja tog sna kojeg su sanjali mnogi. Žrtva mnogih generacija ugrađena je u temelje demokratske i međunarodno priznate i uvažene Republike Hrvatske.

Share/Save

Čestitka Generalnog konzulata RH u Kotoru povodom Dana državnosti RH

Tridesetoga svibnja 1990. konstituiran je prvi demokratski izabran Hrvatski sabor. Već sljedeće godine taj datum u Republici Hrvatskoj ustanovljen je i proslavljen kao državni blagdan, ujedno kako bi se istaknula višestoljetna nezamjenjiva povijesna uloga Hrvatskoga sabora u očuvanju i promicanju hrvatske državnosti.

U duhu tih tradicija, svim pripadnicima hrvatskoga naroda i hrvatskim državljanima u Crnoj Gori sretan Dan državnosti Republike Hrvatske žele generalna konzulica Jasminka Lončarević  i djelatnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Kotoru.

Share/Save

Upis Hrvata izvan RH na preddiplomske sveučilišne studije Fakulteta hrvatskih studija u ak. god. 2021./2022.

Obavijest i informacije o upisu mlađih naraštaja Hrvata izvan Republike Hrvatske na preddiplomske sveučilišne studije Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu u akademskoj godini 2021./2022.

Posebna upisna kvota za Hrvate izvan Republike Hrvatske odnosi se na pripadnike hrvatske manjine u europskim državama među njima i Crne Gore.

Prava na školarinu, smještaj i prehranu studenata Hrvata izvan Republike Hrvatske izjednačavaju se s pravima studenata iz Republike Hrvatske.

Share/Save

HGI – Osuđujemo prijetnje Bursaću i Šukoviću

Hrvatska građanska inicijativa izražava žaljenje zbog prijetnji novinaru Draganu Bursaću i Darku Šukoviću. Često smo svjedoci situacija i događaja, gdje ukoliko nismo istomišljenici s određenim pojedincima, dolazi do sputavanja novinarske slobode i oduzimanja prava  na drugačije mišljenje i stavove.

Share/Save

Vuksanović - branimo dignitet hrvatskoga naroda

https://dan.co.me:
Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović dao je intervju za Dnevne novine Dan u kojem je govorio o trenutnoj situaciji u Crnoj Gori, popisu stanovništva i drugim temama. Sve što je kazao, novinarki Ivoni Drobnjka, možete pročitati na našem portalu.

1. Kako ocjenjujete položaj hrvatske zajednice nakon smjene vlasti?

Share/Save

Čestitka HGI-ja povodom Dana nezavisnosti

Hrvatska građanska inicijativa svim građankama i građanima Crne Gore čestita Dan nezavisnosti. Današnji datum predstavlja potvrdu da zajednički možemo ostvariti velike pobjede, ali i nadahnuće za izazove koji su pred nama. Nastavimo njegovati vrijednosti koje jačaju crnogorsku državnost, kroz multikulturalizam, sklad, toleranciju i suživot.

Hrvatska građanska inicijativa

Share/Save

Čestitka HNV- a povodom Dana nezavisnosti

„Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore, kojega proslavljamo u ozračju obilježavanja petnaest godina od obnavljanja nezavisnosti zajedničke nam domovine, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore upućuje srdačne  čestitke svim građankama i građanima Crne Gore, uz želju da i ubuduće zajednički djelujemo na daljnjem napretku i afirmaciji Crne Gore i njezinih vrijednosti, a na dobrobit svih građana Crne Gore“.

Zvonimir Deković, predsjednik HNV-a

Share/Save

Vuksanović – višestoljetne peraške tradicije su izraz duhovnosti

Na Okruglom stolu na temu “15. maj 1654. godine i očuvanje peraškog viševjekovnog običaja Gađanje kokota”, održanom 15. svibnja u prostorijama peraškog Muzeja aktivno je sudjelovao i predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović, koji je imao izlaganje gdje se zalagao za zaštitu tradicije i običaja Peraštana. Okruglom stolu prethodila je svečana sveta misa u crkvi sv. Nikole, koju je predvodio biskup kotorski monsinjor Ivan Štironja.

Oni koji nisu prisustvovali Okruglom stolu, njegovo izlaganje mogu poslušati u audio zapisu.

Share/Save

Objavljen Javni poziv za dodjelu stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj za akademsku godinu 2021./2022.

S ciljem učenja hrvatskog jezika, upoznavanja hrvatske kulture i očuvanja nacionalnog identiteta, promicanja zajedništva i suradnje kao i povratka iseljenih Hrvata i njihovih potomaka Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavljuje Javni poziv za dodjelu stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj za akademsku godinu 2021./22.

Share/Save

Izlaganje don Roberta Tonsatija na Znanstvenom skupu „Identitet Hrvata Boke kotorske“

Radio Dux: U današnjoj emisiji „Tragom Hrvata Boke i događaja“ poslušajte interesantno i poučno izlaganje kancelara Kotorske biskupije don Roberta Tonsatija, na drugom dijelu Znanstvenog skupa „Identitet Hrvata Boke kotorske“, koji je održan 8. svibnja u hotelu „Palma“ u Tivtu.

Don Robert Tonsati govorio je o vizualnom identitetu bokeljskih Hrvata, o običajima vezanim za proslavu sv. Tripuna, kao i o samom liku Svetog Tripuna, što možete poslušati u audio zapisu.

Share/Save

Čestitka HGI- ja povodom Ramazanskog bajrama

Hrvatska građanska inicijativa upućuje srdačne čestitke svim vjernicima islamske vjeroispovijedi povodom Ramazanskog bajrama, sa željom da ga provedu u miru, obiteljskom zajedništvu, uz podsjećanje na važnost suživota, tolerancije i poštovanja različitosti.

Također, Hrvatska građanska inicijativa predstavnicima Islamske zajednice u Crnoj Gori zahvaljuje na njegovanju dijaloga, međusobnom razumijevanju i suradnji.

Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Hrvatska građanska inicijativa

Share/Save

Otvorena izložba fotografija „Fides et honor“ Dražena Zetića

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 12. svibnja otvorena je izložba fotografija Fides et honor autora Dražena Zetića  posvećena povijesti, te kulturnoj i prirodnoj baštini Boke kotorske i bokeljskih Hrvata. Na izložbi koja je otvorena do 31. svibnja izložen je i dio građe iz Arhiva HAZU vezan uz povijest i baštinu Boke kotorske, među njima i isprava o posveti kotorske katedrale svetog Tripuna iz 1166., kao i Statut bratovštine svetog Duha u Kotoru iz 16. stoljeća, rukopis Pjesme bogoljubne razne iz 1640.

Share/Save

Stranice