Lipanj 2021

Odluka o dodjeli financijskih sredstava programima/projektima organizacija hrvatske nacionalne manjine za 2021. godinu

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske donio je Odluku o dodjeli financijskih sredstava programima/projektima organizacija hrvatske nacionalne manjine za 2021. godinu

Share/Save

Škola hrvatskog folklora u Zadru

Škola hrvatskog folklora – Alpska zona ima  tri grupe: ples, tambure i tradicijska glazbala. Programski voditelj Škole je Andrija Ivančan koji vodi i ples; tambure vodi Tibor Bun i gost predavač je maestro Siniša Leopold, a tradicijska glazbala vodi Vjekoslav Martinić

Pozivamo vas da se uključite u Ljetnu školu hrvatskog folklora HMI koja se od 1. do 12. kolovoza održava u Zadru.

Školarina: 80 eura (za polaznike izvan RH) ili 600 kuna za polaznike iz RH po osobi, cijena pp u In Hostelu Zadar 200,00 kn po osobi.

Share/Save

Obilježen blagdan sv. Petra i Pavla

Jučer je u župi sv. Petra u Bogdašićima obilježen blagdan sv. Petra i Pavla.

Svečanu koncelebriranu svetu misu je predslavio mons. Ivan Štironja, biskup kotorski.

Biskup kotorski Ivan Štironja je govorio o životu Sv. Petra i Pavla i njihovoj važnoj i velikoj ulozi u Crkvi te kako ih mi danas trebamo nasljedovati. Posebno je pozvao krizmanike da raspiruju sedam darova Duha Svetoga i žive po Božjim zapovijedima.

Nakon 11 godina, ponovno je udijeljen sakrament svete krizme, što je jučerašnji dan učinilo još posebnijim.

Share/Save

Sjećanje na Hrvatsku seljačku stranku

Izložba ,,Hrvatska seljačka stranka u Tivtu" otvorena je sinoć u Domu kulture ,,Josip Marković " u Donjoj Lastvi.

Share/Save

Upišite najmlađe na nastavu hrvatskoga jezika i kulture

Nastava hrvatskoga jezika i kulture u Crnoj Gori, točnije Kotoru i Tivtu, dio je projekta Hrvatska nastava u inozemstvu koji je u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Namijenjena je djeci i mladima, hrvatskim državljanima koji privremeno ili stalno žive u drugim državama, odnosno djeci i mladima hrvatskog podrijetla kojima je hrvatski obiteljski jezik. Hrvatska nastava istodobno je otvorena i ostaloj djeci koja žele učiti hrvatski jezik i upoznati hrvatsku kulturu.

Share/Save

Regionalna konferencija „Pomirenje i suočavanje sa prošlošću na Zapadnom Balkanu“

U petak je u hotelu "Hilton" u Podgorici održana regionalna konferencija „Pomirenje i suočavanje sa prošlošću na Zapadnom Balkanu“, koja je organizirana u sklopu projekta "Odgovornost za prošlost" koju sprovodi članica Građanske alijanse, "Inicijativa mladih za ljudska prava". Na konferenciji je bilo riječi o koracima koji su neophodni kako bi se došlo do pomirenja na Zapadnom Balkanu. Bilo je nešto više riječi o neophodnosti procesuiranja ratnih zločinaca, o priznanju genocida i ratnih zločina, kao i o usvojenoj Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Share/Save

Izložba Hrvatske seljačke stranke u Tivtu

U ponedjeljak, 28.  lipnja,  u Domu kulture ,, Josip Marković "  u Donjoj Lastvi  bit će upriličeno otvorenje izložbe ,, Hrvatska seljačka stranka  u Tivtu" . Početak programa planiran je za  20. 30.

Postavku će predstaviti: u ime  organizatora  Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore,  generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru, mr. sc. Jasminka Lončarević, Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative,  Vlaho Mujo iz HSS-a Dubrovnik i autor izložbe  Neven Staničić.

Izložba će se moći pogledati do 28. srpnja.

Share/Save

Čestitka HNV - a povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore  upućuje čestitku svim Hrvaticama i Hrvatima  u Crnoj Gori,  i Domovini  povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske, sa željom da  i ubuduće zajedničkim snagama usmjeravamo sve Hrvatice i Hrvate domovinske i iseljene Hrvatske na put zajedništva i djelovanja u  najboljem interesu  matične i domicilne države!

Dan neovisnosti  od ove godine slavimo  kao spomendan kojim se obilježava povijesna odluka Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika.

Share/Save

Poezija kao traganje Adrijana Vuksanovića

Pjesnička zbirka "Dvije trećine", autora Adrijana Vuksanovića, predstavljena je sinoć u domu kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi.

Ispred nakladnika izdanja, nazočnima se obratio Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore: „Hrvatskom nacionalnom vijeću je posebna čast što je Adrijan Vuksanović član Vijeća i što u predstavljanju hrvatske zajednice, bez zazora kada je istina u pitanju, brani dostojanstvo naše zajednice, ali isto tako brani temeljne vrjednote kršćanskog života, jer čovjeka smješta u centar zbivanja.“

Share/Save

Dodijeljene svjedodžbe polaznicima hrvatske nastave

Polaznicima hrvatske nastave iz Tivta i Kotora jučer su u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi dodijeljene svjedodžbe o završetku školske godine.

Svjedodžbe im je dodijelila učiteljica hrvatske nastave u Crnoj Gori Valentina Sertić, koja je pohvalila najistaknutije među njima. Hrvatska nastava i ove godine odvijala se redovito, usprkos pandemiji.

Nakon dodjela svjedodžbi, učenicima je priređeno prigodno čašćenje.

Share/Save

Promocija knjige "Dvije trećine" Adrijana Vuksanovića

U ponedjeljak, 21. lipnja s početkom u 20 sati, u Domu kulture Josip Marković u Donjoj Lastvi, održat će se promocija pjesničke zbirke "Dvije trećine", autora Adrijana Vuksanovića. O knjizi će govoriti Dragan Popadić, pjesnik, dr. don Dejan Turza, teolog, dr. Vladimir Lončarević, književni povjesničar, kao i sam autor. Na početku, ispred nakladnika izdanja, nazočnima će se obratiti Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. U glazbenom dijelu programa nastupit će Doris Deković na klaviru, Igor Petković koji će svirati trubu i tivatska Klapa Jadran.

Share/Save

Svečano obilježena 70. godišnjica Hrvatske matice iseljenika

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović pozvao na zajedništvo oko statusa Hrvata u BiH, čestitavši domaćinu i svim iseljenicima sedam desetljeća uspješnog djelovanja u 45 zemalja svijeta

U zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu 18. lipnja obilježena je 70. obljetnica Hrvatske matice iseljenika, koju je uživo prenosila Hrvatska radio televizija. Tom je prigodom predsjednik Republike Zoran Milanović pozvao na zajedništvo oko statusa Hrvata u BiH.

Share/Save

Čestitke Dekoviću na reizboru za predsjednika HNV-a

Generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas uputili čestitke Zvonimiru Dekoviću na reizboru za predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Share/Save

Zahvalnica HAZU-a HNV-u

Zahvalnica HAZU-a HNV-u: „Knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti se zahvaljuje Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore na uručenoj donaciji izuzetno vrijedne knjige:

1. Liber fratemitatis divi Nicolai marinariorum de Catharo = Statut Bratovštine svetog Nikole mornara u Kotoru (Kotor, 2009.)

Share/Save

Vuksanović - lijepo o drugome može govoriti onaj koji živi ljepotu vlastitog svjetonazora

Sinoć je u Kući Rista Ratkovića, u Bijelom Polju, bila promocija knjige "Istorijski spisi i dokumenta kao dokaz suživota u Crnoj Gori od 1912. - 1945. godine“. O knjizi su pored autora govorili Adrijan Vuksanović, jedan od njenih recenzenata i Edin Smailović, povjesničar. Manifestacija je okupila veliki broj ljudi iz političkog, vjerskog i društvenog života. Promociji su nazočili Enis efendija Burdžović, glavni imam bjelopoljski, Ernad Suljević i Nermin Bećirović, potpredsjednici Općine Bijelo Polje, vijećnici u lokalnom parlamentu i brojni drugi.

Share/Save

Stranice