Kolovoz 2021

Vanda Babić Galić - "I od braće da je, braćo previše je!"

Izvor: Antena M

Piše Vanda Babić Galić:

"Čini mi se sanjam:

- hodam, tako Trgom sv. Nikole, uppps, pardon Pravoslavnim trgom u Kotoru i odem na rakijicu u Srpski palac ili Vladičanski dom koji je krajem 19. stoljeća, piše u nedavno nagrađenoj knjizi "Otac Momo", izgradila srpska kotorska gospoda, a danas je eto glazbena škola.

Share/Save

Promovirana knjiga Željka Brguljana „Priče sa Prčanja“

Promocija knjige „Priče sa Prčanja“ autora Željka Brguljana održana je jučer u klaustoru samostana sv. Nikole na Prčanju.

Share/Save

JUG neće igrati na kotorskom bazenu

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore izražava iskreno žaljenje što su se ostvarila njegova predviđanja i što je došlo do pogoršanja teško stečenog povjerenja, a čime je pređena crvena crta u ishitrenoj, nepromišljenoj, nepolitičkoj i štetnoj odluci, bez polemike, za koju su digli ruku svi nazočni odbornici kotorske Skupštine, uz jedan suzdržan glas, što ostavlja gorak okus u dosadašnjim koalicijskim iskustvima.

Share/Save

Održan koncert klape "Subrenum"

Koncert dubrovačke klape „Subrenum“, u organizaciji hrvatske udruge „Zaljev hrvatskih svetaca“, održan je ispred župne crkve sv. Ane u Đurićima. Koncert je održan uz sponzorstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i Općine Herceg Novi.

Share/Save

Odložena promocija knjige „Cesta i ptica i oblak“ autorice Vande Babić Galić

Promocija knjige autorice Vande Babić Galić pod nazivom „Cesta i ptica i oblak“ zakazana za ponedjeljak, 23.8., odlaže se, uslijed novih epidemioloških mjera, do poboljšanja epidemiološke situacije izazvane corona  virusom.

Share/Save

Jovica Martinović: "Klero - fašistički režim Hrvatske"

Radio Dux:

Poznati publicista iz Kotora, Jovica Martinović je na društvenim mrežama uputio uvrede na račun Katoličke crkve, Republike Hrvatske, Hrvata, kao i ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana. Naime, on je negodovao zbog reakcije ministra Grlića Radmana na preimenovanje kotorskog zatvorenog bazena, pri čemu je kazao da je "klero - fašistički režim Hrvatske preko ministra MVEP" se usprotivio odluci kotorskog parlamenta.

Share/Save

Reakcija državnog tajnika Milasa na preimenovanje kotorskoga bazena

"S velikim razočaranjem primio sam sramotnu Odluku Skupštine Općine Kotor o preimenovanju kotorskoga bazena po imenu čuvara zloglasnoga logora Morinj 1991. godine. Nadam se da će se ova neprihvatljiva Odluka još jednom preispitati kako se ne bi vrijeđali osjećaji svih Hrvata, kako onih koji žive u Hrvatskoj, tako i pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Boki kotorskoj, ali i kako ovakva pogrešna Odluka ne bi bila smetnja razvijanju dobrih odnosa Republike Hrvatske i Crne Gore.

Share/Save

HGI - ošto negodovanje na odluku o preimenovanju zimskog bazena u Kotoru

Hrvatska građanska inicijativa oštro negoduje nakon usvajanja Odluke  kotorske Skupštine da zimski bazen u Škaljarima nosi naziv vaterpoliste Zorana Gopčevića. Za naše članstvo i simpatizere neupitna  je sportska karijera nekadašnjeg kapitena vaterpolo kluba „Primorac“ te reprezentativca državnog vaterpolo tima.  No, za nas je isto tako neupitno njegovo sudjelovanje u zapovjednom kadru Vojske Jugoslavije u logoru Morinj tijekom 1991. i 1992. godine, a o čemu postoje relevantna svjedočanstva.

Share/Save

MVEP osuđuje odluku Kotora da bazen imenuje po čuvaru logora

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) osudilo je u srijedu odluku kotorske Skupštine o imenovanju javnog zimskog bazena u Kotoru "Zoran Džimi Gopčević", čuvaru zloglasnog logora Morinj 1991. koji je ujedno bio jedan od najboljih crnogorskih vaterpolista svih vremena.

"Krajnje je neprihvatljivo da se javni objekt naziva po imenu čuvara zloglasnog logora Morinj 1991. godine. Takva odluka nije u duhu dobrosusjedskih odnosa koje gradimo s Crnom Gorom te će zasigurno imati posljedice na naše buduće odnose", ističe MVEP u priopćenju.

Share/Save

HNV-preimenovanje kotorskog bazena nerazuman čin

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore nakon današnje Odluke kotorske Skupštine da se gradskom bazenu promijeni ime, bez obzira na sve prigovore takvom činu, doživljava kao ishitren i nerazuman čin, koji ne ide u korist dobrosusjedskih odnosa Republike Hrvatske i Crne Gore, a napose ga nerazumnim doživljavaju pripadnici hrvatskoga naroda u Crnoj Gori.

Share/Save

Bačić - počinitelja prijetnji Hrvatima što prije otkriti i procesuirati sukladno zakonu!

Zagreb - Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska Crna Gora Branko Bačić uputio je danas pismo potpredsjednici Skupštine Crne Gore i predsjednici Grupe prijateljstva s Hrvatskim saborom Branki Bošnjak u povodu nedavnih prijetnji i zastrašivanja članova hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori.

Branko Bačić u pismu je snažno osudio prijetnje upućene predsjedniku Hrvatsko građanske inicijative Adrijanu Vuksanoviću te izrazio očekivanje da će ''počinitelj ovog čina biti procesuiran, u skladu sa zakonom, u najkraćem mogućem roku''.

Share/Save

Brojni izrazi podrške!

Pored gnusnih prijetnji upućenih Hrvatima u Crnoj Gori, za koje se kaže "da ih je sve trebalo protjerati" i osobno predsjedniku Hrvatske građanske inicijative, kojem po morbidnim riječima "ražanj ne gine", stigli su brojni izrazi snažne podrške i duhovne blizine, u službenoj ili neposrednoj formi.
U nastavku vam donosimo reakcije koje su stigle iz Republike Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Share/Save

Đorđe Radulović u razgovoru s Vuksanovićem - najoštrije osuđujem prijetnje!

Ministra vanjskih poslova u Vladi Crne Gore Đorđe Radulović u telefonskom razgovoru s predsjednikom Hrvatske građanske inicijative Adrijanom Vuksanovićem, najoštrije je osudio prijetnje koje su mu upućene. Sugovornici su se suglasili da nitko u Crnoj Gori, zbog svojih uvjerenja ne smije biti izložen bilo kakvom vrstom linča, kao ni trpjeti prijetnje. Ministar je iskazao uvjerenje da će Crna Gora zaštiti prava manjinskih naroda i da će nastaviti da njeguje međunacionalni i međuvjerski sklad.

Share/Save

Milas - podrška Hrvatima i njihovim predstavnicima u Crnoj Gori

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH g. Zvonko Milas, razgovarao je jutros s g. Adrijanom Vuksanovićem, predsjednikom Hrvatske građanske inicijative u Crnoj Gori i članom Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH  kojemu je izrazio svoju punu podršku i istovremeno osudio prijetnje koje su mu upućene u komentarima na portalu In4s.

Share/Save

Grlić Radman - čvrsto stojimo uz hrvatski narod u Crnoj Gori!

Ministar vanjskih i europskih poslova u Vladi Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman telefonski je razgovarao s predsjednikom Hrvatske građanske inicijative Adrijanom Vuksanovićem, povodom gnusnih prijetnji koje su mu upućene. Ministar Grlić Radman je iskazao punu potporu Vuksanoviću i Hrvatskoj građanskoj inicijativi, koja se bori i zalaže za prava Hrvata u Crnoj Gori. Predsjednik HGI je informirao ministra o svim dešavanjima u crnogorskom društvu i o teškoćama s kojima se suočava hrvatska zajednica.

Share/Save

Stranice