Rujan 2021

Vuksanović - izbori najbolje rješenje

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović gostovao je u emisiji "Znam da znaš", na Gradskoj TV. Voditeljica emisije je Mirka Dević. U nastavku pogledajte emisiju.

Share/Save

Osvrt na zbirku poezije „Dvije trećine“ Adrijana Vuksanovića

Adrijan Vuksanović, kao istaknuti hrvatski intelektualac u Crnoj Gori, duže vrijeme prisutan kako na javnoj tako i na političkoj sceni, obradovao na je sa svojom zbirkom poezije ,,Dvije trećine.” Ovu izuzetnu zbirku poezije pročitao sam u jednom dahu. No prije stupanja na javnu scenu Adrijan Vuksanović, se istakao mnogo ranije svojom poezijom.

Share/Save

Čestitka HNV -a povodom Međunarodnoga dana Bošnjaka

Uvaženi gospodine Nurković,

koristim ovu priliku da Vama, svim  članovima Bošnjačkoga vijeća u Crnoj Gori  i predstavnicima bošnjačkoga naroda u Crnoj Gori, kako u ime svih članova Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore tako  i u svoje ime, uputim najsrdačnije čestitke povodom Međunarodnoga  dana Bošnjaka.

Želim Vam puno uspjeha u  radu, koji će i ubuduće, sigurni smo, biti u znaku  istaknutog doprinosa  očuvanju identiteta i njegovanju tradicijskih i kulturnih tekovina bošnjačkoga naroda u Crnoj Gori i u regiji.

Share/Save

NIJE ŽELIO RATOVATI PROTIV HRVATSKE Prije točno 30 godina ubio se admiral JNA: “Neće biti razaranja dok sam ja zapovjednik”

Treba zapamtiti ime Vladimir Barović… Ovaj je crnogorski admiral JNA prije točno 30 godina prislonio cijev pištolja na sljepoočnicu i… opalio. Samoubojstvo Vladimira Barovića časni je čin admirala JNA koji do danas, na žalost, nitko u Hrvatskoj nije prepoznao, a zbog nje je, na neki način, umro.

Admiral Vladimir Barović svjesno je životom platio odluku da ne sudjeluje u Domovinskom ratu, ostavljajući poruku da bi to bilo “protiv časti Crnogorca”.

Crna Gora je prije tri godine posthumno odlikovala admirala Barovića ordenom najvišeg reda.

Share/Save

Osvrt na zbirku kratkih priča ,,Povratak” Veselka Grubišića

Jedan od najljepših reprezenata spoljne politike Hrvatske, u inostranstvu NJ.E. ambasador Veselko Grubišić, diplomata ogromne energije, i beskonačne harizme objavio je zbirku kratkih priča ,,Povratak.” Radeći kao diplomata širom svijeta, a susrećući se sa hrvatskom emigracijom satkao je naljepše priče vezane za rodnu grudu i kamen sa kog su mnogi otišli ali i ostali. Vječita težnja i pitanje otići ili ostati čuvajući rodno ognjište i plamen predaka na njemu.

Share/Save

Kulturno povezivanje Crne Gore i Hrvatske kroz poeziju

Književna večer ,,Međunarodna književno- kulturna suradnja ", održana je sinoć u Hrvatskoj knjižnici ,,Ljudevit Gaj" u Domu kulture ,,Josip Marković" u Donjoj Lastvi te su promovirane dvije panorame suvremene crnogorske i hrvatske poezije - Razlog za pjesmu i Odlazak u stihove koautora dr. sc. Željke Lovrenčić iz Zagreba i Božidara Proročića sa Cetinja. 

Na početku, gospodin Proročić je izrazio zahvalnost Zvonimiru Dekoviću, predsjedniku Hrvatskog nacionalnog vijeća, koji „na najljepši način reprezentuje i promoviše sve vrijednosti Hrvata u Crnoj Gori“.

Share/Save

Upis novih članova u Amatersko kazalište HNV - a

Amatersko kazalište Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore objavljuje poziv za upis novih članova. Mogućnost prijave imaju svi zainteresirani ljubitelji kazališne umjetnosti bez obzira na starosnu dob i glumačko iskustvo.
Upis je besplatan, a zainteresirani za upis mogu se prijaviti na e-mail hnv@hnv.me i na telefon: 069 345 651.

Share/Save

Promocija dvije antologije suvremene crnogorske i hrvatske poezije

U sklopu međunarodne kulturne suradnje Društva hrvatskih književnika i uz podršku Ministarstva vanjskih poslova i Veleposlanstva Republike Hrvatske, u Crnoj Gori će od 20. 9. do 24. 9. gostovati istaknute hrvatske književnice dr. sc. Željka Lovrenčić i Božica Brkan.

Share/Save

Milanović: Podrška modernoj, građanskoj, otvorenoj Crnoj Gori

Predsjednik države Zoran Milanović u četvrtak je podržao modernu, građansku i otvorenu Crnu Goru, čiji je čelnik Milo Đukanović, usred rasta političkih i etničkih napetosti u njegovoj zemlji, na Pantovčaku počeo službeni posjet Hrvatskoj.

Milanović je na početku tiskovne konferencije s Đukanovićem rekao da bi crnogorski predsjednik ionako došao u uzvratni posjet Hrvatskoj, ali su ga "nedavni događaji u Crnoj Gori ubrzali".

Share/Save

Festival zabavne mediteranske pjesme “Glas Boke 2021”

NVO Hrvatsko kulturno udruženje “Stađuni od kulture” u srijedu 15. rujna, u 20 h, u Kotoru, organizira revijalno veče Festivala zabavne mediteranske pjesme “Glas Boke 2021”. Sudjeluju: klapa Maris, pjesnikinja Dubravka Jovanović, Dušan Duje Tadić, Dragana Bokan, Milivoj Slaby, Zoran Dragović, Nela Baldić, Doris Deković, Dora Štampić, Vjera Radulović, Milica Travar, Irina Bulajić, Kristina Kelemen, Kristina i Andrea Lompar, Lucija Saulačić, Lara Pavičević.

Share/Save

Književna večer ,, Međunarodna književno- kulturna suradnja " u Donjoj Lastvi

U četvrtak, 23. 9., održat će se književna večer ,,Međunarodna književno- kulturna suradnja ", kojom će prigodom, u sklopu istoimenog projekta, biti promovirane dvije antologije suvremene crnogorske i hrvatske poezije - Razlog za pjesmu i Odlazak u stihove koautora dr. sc. Željke Lovrenčić iz Zagreba i Božidara Proročića sa Cetinja.

Na promociji će, osim autora, sudjelovati članovi Upravnog odbora Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač i Božica Brkan te Veljko Đukanović, profesor književnosti.

Share/Save

Dragan Popadić: Bokelj je pristojan čovjek na pristojnom mjestu, i u pristojno i u nepristojno vrijeme

Čudna je Boka. Ćuti i trpi.

Budvanizaciju, urbanizaciju, eksploataciju, manipulaciju i šovinističku eskalaciju i egzaltaciju, što je najviše boli. Jer Boka je sinonim onoga o čemu čovjek oduvijek sanja – pitomo, mirno mjesto gdje se svi osjećaju kao svoji na svome. Riječju, pristojno mjesto za pristojne ljude.

Share/Save

Hrvatska nastava u novoj školskoj godini

Prvi tjedan nastave hrvatskog jezika i kulture u Boki, odnosno Kotoru i Tivtu već je iza nas. Novi učenici na ovu se dodatnu aktivnost mogu upisati tijekom cijele godine. Prognoza je vedra, a takve su zasad i epidemiološke mjere. Stoga se nastava tradicionalno odvija u JU OŠ „Njegoš“ u Kotoru i JU OŠ „Drago Milović“ u Tivtu. Na hrvatskoj nastavi učenici su podijeljeni prema uzrastu. Prvoj grupi pripadaju učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole, drugoj grupi učenici od 5. do 9.

Share/Save

Blagdan Male Gospe obilježen u Gornjoj Lastvi

Blagdan Male Gospe jučer je obilježen u crkvi sv. Marije u Gornjoj Lastvi.

Share/Save

Ministar Grlić Radman o događajima u Crnoj Gori

U emisiji „A sada Vlada“  HRT-a, koja je emitirana danas, 8.9., gostovao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji se pored aktualnih zbivanja u svijetu i regiji, osvrnuo i na ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru. Također je izrazio podršku i zabrinutost za hrvatsku nacionalnu manjinu u Crnoj Gori; osvrnuo se na nedavnu odluku preimenovanja bazena u Kotoru, što je narušilo dobrosusjedske odnose, kao i na brojna aktualna pitanja koja se odnose na hrvatsku zajednicu. Urednica emisije je Jelena Mikovčić.

Share/Save

Stranice