Listopad 2021

HGI: Nazdravlje vam Šimundan

Hrvatska građanska inicijativa svima, koji slave blagdan sv. Šimuna kao krsno ime, upućuje čestitke, sa željom da današnji blagdan provedu u krugu svojih  obitelji, uz obilje blagoslova. Za veliki broj starosjedilačkih obitelji današnji blagdan ima posebno značenje te želimo da nas  svih podsjeti na značaj duhovnog i njegovanje svega što trebamo baštiniti na ponos svojih predaka i potomaka. Čuvao vas i vaše domove u dobru, zdravlju i blagostanju. Nazdravlje vam sv. Šimun, poštovani sugrađani.

Share/Save

Pjesnička zbirka „Dvije trećine” promovirana u Podgorici

Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore, uz tehničku podršku Narodne biblioteke „Radosav Ljumović”, organizirao je sinoć  promociju pjesničke zbirke „Dvije trećine”, autora Adrijana Vuksanovića.

O knjizi su govorili mr. Aleksandra Vuković, akademik Pavle Goranović, kao i sam autor.

Promociju u cijelosti možete pogledati na priloženom videozapisu.

Share/Save

Raspored bogoslužja za svetkovinu Svih svetih i Dušni dan u župama Kotorske biskupije

Apostolska pokorničarna potvrđuje i produžuje za cijeli mjesec studeni 2021. sve duhovne blagodati već dodijeljene 22. listopada 2020. godine.

Ponovimo, radi se o sljedećim odredbama koje je odobrio papa Franjo:

Share/Save

Filmska riznica HMI-ja povodom 70. obljetnice Matice

Predstavljanje u Matici u obljetničkoj godini bila je prigoda, uz projekciju i druženje, za zahvalu suradnicima na sudjelovanju u programima i dogovor za nastavak suradnje

Filmska riznica HMI-ja povodom 70. obljetnice Matice, i u prigodi obilježavanja Svjetskog dana audiovizualne baštine, održana je 27. listopada u dvorani Matis u zgradi Hrvatske matice iseljenika. Bila je to prigoda, uz projekciju i druženje, zahvaliti suradnicima na sudjelovanju u programima i dogovoriti nastavak suradnje.

Share/Save

Promocija pjesničke zbirke „Dvije trećine“ Adrijana Vuksanovića

Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore, uz tehničku podršku Narodne biblioteke „Radosav Ljumović”, organizira promociju pjesničke zbirke „Dvije trećine”, autora Adrijana Vuksanovića. Promocija će se održati 29. 10. (petak), u  Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović“,  u Podgorici, s početkom u 19 sati.

O knjizi će govoriti: mr. Aleksandra Vuković, akademik Pavle Goranović i autor. Moderatorica programa bit će Vesna Šoškić.

Share/Save

HGI - pripreme za općinske sabore Kotora i Tivta

Sjednica Predsjedinštva Hrvatske građanske inicijative održana je jučer u uredskim prostorijama Općinskog odbora HGI Kotor. Na sastanku su razmatrane sve aktualne društveno političke teme u Crnoj Gori, kao i prilike na lokalnoj razini Kotora i Tivta. Na dnevnom redu razmatrale su se i pripreme za održavanje  općinskih Sabora  u Tivtu i Kotoru.

Share/Save

Sjećanje na hrvatskog svećenika i mučenika oca Petra Pericu

U Domu kulture Josip Marković, u Donjoj Lastvi, sinoć je održana  večer posvećena sjećanju na hrvatskog svećenika i mučenika oca Petra Pericu u organizaciji Odbora za kulturu i prosvjetu Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Program su započele članice klape Marineri, koje su izvele autorsko djelo Petra Perice „Zdravo, Djevo“.

Share/Save

Treći broj časopisa „Boka kotorska“

Iz tiska je izišao treći broj časopisa Boka kotorska. U nastavku možete pročitati  jedan dio iz spomenutog  časopisa.

HRVATSKO - CRNOGORSKI DODIRI

Kao honorar za izradu grandiozne figure Njegoša u jablaničkom mramoru, znameniti kipar Ivan Meštrović nije tražio ništa „osim kriške sira i pleće od ovna“, jer je to bio njegov „'hommage’ pjesniku i narodu koji ga je rodio“

Share/Save

Večernji program „Zdravo djevo“ u spomen na Petra Pericu

Večernji program „Zdravo djevo“, održat će se  u nedjelju, 24. 10., u Domu kulture ,, Josip Marković" u Donjoj Lastvi, s početkom u  19 sati.

Program u spomen na  svećenika Petra Pericu organiziraju Amatersko kazališna sekcija HNV-a pod vodstvom  Dijane Milošević i Dječji zbor NVO-a  „Stađuni od kulture“ , pod vodstvom prof. Nade Baldić, a uz pokroviteljstvo HNV- a. 

Share/Save

Picula zabrinut zbog usporavanja integracija, bez progresa u pravosuđu

Izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru Tonino Picula izrazio je zabrinutost za sveukopno usporavanje evrointegracija u našoj zemlji.

On je, na sjednici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET) gdje se predstavljaju Paket proširenja za 2021. godinu kao i izvještaji o napretku EK o zemljama kandidatima, kazao da prošla godina nije bila uspješna kada je riječ o politici proširenja što je notirano i u izvještajima.

Share/Save

NSK: Otvorena izložba uz 500. obljetnicu prvog izdanja „Judite"

Kao dio obilježavanja 500 godina od tiskanja prvog izdanja "Judite" Marka Marulića u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u utorak je otvorena izložba o tom prvom umjetničkom epu hrvatske književnosti ispjevanom na hrvatskom jeziku i njezinom autoru. Marulićev životni i stvaralački put predstavljen je na 15 izložbenih panoa, s odabranom građom iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, vezanom uz "Juditu", ali i  sam život i rad Marka Marulića – od prvotisaka njegovih djela, brojnih izdanja do prijevoda kroz stoljeća.

Share/Save

"Nemjerljiv doprinos u jačanju zajedništva Hrvata i Crnogoraca"

Povodom smrti Milorada Nikčevića, predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović je njegovoj obitelji uputio telegram, čiji sadržaj prenosimo:

Poštovana obitelji Nikčević,

Share/Save

Incidenti u CG, Srbiji i Kosovu razlog za ozbiljnu zabrinutost

Nedavni incidenti u Crnoj Gori i na granici Srbije i Kosova razlog su za ozbiljnu zabrinutost, kazao je ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Uoči Savjeta ministara vanjskih poslova u Luksemburgu, na kojem će se o Zapadnom Balkanu govoriti pod tačkom "tekuća pitanja", Radman je najavio da će region biti detaljna tema narednog sastanka u novembru.

Share/Save

Dan kravate - simbola hrvatske kulturne baštine

Na prijedlog Academiae Cravaticae, neprofitne udruge koja se bavi kulturnom zaštitom kravate, Hrvatski sabor 2008. godine proglasio je 18. listopada  hrvatskim Danom kravate. Od tada se taj dan svake godine svečano obilježava programima diljem Hrvatske.  Academia Cravatica već desetljećima radi na svjetskoj promociji kravate pa se taj dan – Dan kravate – svake godine proslavlja i internacionalno. Naime, svjetska javnost zainteresirana je za kravatu, što potvrđuje da je kravata hrvatska, europska i svjetska pokretna baština.

Share/Save

Na praznik zajednice počela obnova rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu

Ministrica kulture i informiranja Srbije Maja Gojković i čelnica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić oslikavanjem lika bana Josipa Jeličića na zidu svečane dvorane označile su u subotu navečer početak unutarnjih radova na obnovi njegove rodne kuće.

Radove na rekonstrukciji objekta u vrijednosti 100.000 eura, kako je rečeno na svečanosti, financirat će srbijanska vlada uz potporu vojvođanske i grada Novoga Sada.

Share/Save

Stranice