Siječanj 2022

Reagiranje predsjednika HNV-a Crne Gore Zvonimira Dekovića na pisanje portala direktno.hr

U cijelosti vam prenosimo reagiranje predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore na tekst portala direktno.hr.

Poštovana gospođo Župančić, ovim putem Vam se javno obraćam iz nekoliko razloga koje želim da zbog institucije koju predstavljam razjasnimo Vašem cijenjenom čitateljstvu.

Share/Save

Svilarstvo Prčanja

Poznato je da je put svile promjenio povijest Europe, a Venecija se zahvaljujući najvećem dijelu  trgovinom svilom obogatila. Svila - kraljica vlakana je bila pojam ekskluzivnog i skupocjenoga materijala u koji su se odijevali carevi, kraljevi i plemstvo. Prčanj je jedino mjesto u Boki kotorskoj u kome je mnogo godina kasnije u drugoj polovici XIX stoljeća došlo do pokušaja razvitka svilarstva

Prčanj u doba razvitka svilarstva

Share/Save

Emisija „Argumenti“ na temu „Hrvati u Crnoj Gori – stanje i perspektive“

U emisiji  „Argumenti“, HKR – a, na temu Hrvati u Crnoj Gori – stanje i perspektive, gostovali su prof. dr. Roko Mišetić – prorektor HKS-a, povjesničar Marko Perčin, kao i fotograf i književnik Dražen Zetić.

Emisiju  u cijelosti možete poslušati na priloženom videu.

Share/Save

Lodama počele tradicionalne Tripundanske svečanosti u Kotoru

Pred  štovateljima kotorskog patrona Svetoga Tripuna, Tomislav Radović iz Kotora je nastupio kao Mali admiral Bokeljske mornarice, izgovarajući pohvale Svetome Tripunu, tzv. Lode. Lode su izgovorene po 1213. put, točno u podne.

Danas se u Kotoru također obilježava Savindan.

„U Kotoru Lode izgovara Mali admiral od XVI. stoljeća kada je Mornarica preuzela Vanjsku proslavu sv. Tripuna  te se izgovaraju prije izvijanja gradske zastave“.

Share/Save

Program proslave sv. Tripuna, zaštitnika grada i biskupije

Svečanosti u čast sv. Tripunu, zaštitniku grada Kotora i biskupije, održat će po navedenom rasporedu:

Share/Save

Izložba "Tradicionalni motivi hrvatskog pletera u ručnim radovima" u Donjoj Lastvi

U nedjelju, 30. 1. 2022. godine,  s početkom u 18 sati  u Domu kulture Josip Marković, Donja Lastva - Tivat, održat će se izložba "Tradicionalni motivi hrvatskog pletera u ručnim radovima", koja je dio istoimenog projekta Tamare Bogdanović, koji se održava u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Share/Save

Jezikoslovac Domagoj Vidović u emisiji „Baština“

U polusatnoj emisiji  Radio Splita „Baština“,  gostovao je jezikoslovac Domagoj Vidović. Urednica i voditeljica emisije  je Ivona Jakić, a o čemu se govorilo u ovoj „Baštini“, poslušajte u audiozapisu.
Audio:
Domagoj Vidović

Share/Save

Emisija „Mostovi“ o hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori

Emisija  „Mostovi“ jučer je  emitirana na RTCG – u, a gosti emisije, predstavnici hrvatske zajednice u Crnoj Gori, osvrnuli su se  na brojne aktivnosti hrvatske manjine, planove,  Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori… Više o svemu možete pogledati na priloženom videu.

Share/Save

O crnogorsko-hrvatskim kulturnim dodirima na skupu u Podgorici

Manjine su bogatstvo jedne države i most za bolju saradnju sa susjedima – jedan je od zaključaka veoma uspješnog Okruglog stola “Crnogorsko-hrvatski kulturni dodiri. manjine kao mostovi saradnje i povezivanja”, koji je danas održan u Podgorici.

Share/Save

Predsjednik Đukanović primio delegaciju kulturno – edukativnog projekta „Putevima bokeljskih Hrvata“

www.predsjednik.me:
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je delegaciju kulturno – edukativnog projekta „Putevima bokeljskih Hrvata“, koju je predvodila Sanja Putica, ambasadorka Projekta.

Share/Save

Gajo Petrović i srpska logika

Budući da je srbijanski Zakon u kulturnome nasljeđu i dalje jedna od glavnih tema ovdašnjih medija i budući da se srbijansko Ministarstvo kulture i informiranja ponovno oglasilo (https://www.telegraf.rs/pop-i-kultura/aktuelno-kultura/3447324-ministars...), možda nije zgorega podsjetiti kako je pitanju pripadnosti dalmatinske (pa time i dubrovačke, ali i bokeljske i barske jer su Bar do 1571., a Boka do 1918.

Share/Save

Izjava Matice hrvatske o srpskom Zakonu o kulturnom nasljeđu te reakcije na izradu Zakona o hrvatskom jeziku

Predsjedništvo MH na svojoj je sjednici 18. siječnja 2022. usvojilo izjavu vezanu za donošenje srpskog Zakona o kulturnom nasljeđu, a ujedno je i reagiralo na napise o nacrtu Zakona o hrvatskom jeziku čiju je izradu predsjednik MH Miro Gavran najavio na konferenciji za medije, održanoj 10. siječnja 2022.

Izjava je u cijelosti  dostupna na internetskim stranicama MH na sljedećoj poveznici: https://bit.ly/3KnYFi0

Share/Save

Romano Bolković - 1 na 1: Prof. dr. sc. Vanda Babić Galić

Jučer je na Prvom programu HRT – a, u  emisiji Romana Bolkovića - 1 na 1, gostovala  prof. dr. sc. Vanda Babić Galić, redovita profesorica na Sveučilištu u Zadru. Emisiju u cijelosti možete pogledati na priloženom videu.

Share/Save

Vuksanović: Manjinska da ispravi greške aktuelne Vlade

Hrvatska građanska inicijativa podržava prijedlog za formiranje manjinske Vlade i, kao autentičnom predstavniku hrvatskog naroda, mjesto joj je za potpisničkim stolom, ocijenio je predsjednik te partije Adrijan Vuksanović, u emisiji “Pressing” Gradske televizije.

Share/Save

Gost na Gradskoj TV sutra Adrijan Vuksanović

Gost na Gradskoj TV, u Jutarnjem programu Rujna zora, sutra od 7.50 bit će predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović. On će s voditeljem Esadom Krcićem prelistavati dnevni tisak i komentirati aktualna dešavanja na političkoj i društvenoj sceni.

Share/Save

Stranice