Veljača 2022

Vuksanović: Nismo ostali iza škura i u komforu koji pruža distanca od onih kojima Hrvati smetaju

Odgovorili smo svakome ko je pokušao da omalovaži i uvrijedi sve ono što je značajno za nas Hrvate i naš identitet, ocijenio je predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović.

„Nismo ostali iza škura, skriveni u udobnost vlastitih zidova i u komforu koji pruža distanca od onih kojima Hrvati smetaju“, rekao je Vuksanović, u intervjuu za Gradski portal.

Share/Save

Nema opravdanja za bezočnu agresiju Rusije, situacija podsjeća na devedesete u Jugoslaviji

Crna Gora je prošla zla vremena i znamo da će i iz ovoga što se događa u Ukrajini proisteći mnogo zločina – najviše će stradati nejaki, djeca i stari ljudi, kazao je predsjednik Demokratske unije Albanaca Mehmed Zenka, gostujući u emisiji “Hej Sloveni” Gradske RTV.

“Namjerila se jedna velika svjetska sila na suverenitet jedne države i to bez ikakvog pardona. Nadali smo se da se to, ipak, neće desiti – računali smo da evropska i svjetska diplomatija naći neko rješenje na zadovoljstvo obje strane, ali za dogovor trebaju dvije strane”, naveo je Zenka.

Share/Save

Podrška Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske hrvatskoj zajednici u CG

U nastavku vam u cijelosti prenosimo podršku Nacionalne zajednica Crnogoraca Hrvatske, hrvatskoj zajednici u CG, povodom iseljavanja HNV CG iz prostorija Doma kulture Josip Marković u Donjoj Lastvi.

Poštovani prijatelji,

Share/Save

Ressler – Hvala vam na svemu što radite za Hrvate

Hrvatska građanska inicijativa ove godine obilježava važan jubilej -  20 godina svog postojanja. Tijekom čitave godine će se organizirati događaji, kojima će se HGI zahvaliti članovima, simpatizerima i prijateljima na potpori svih godina. Dolazak hrvatskog zastupnika  u Europskom parlamentu Karla  Resslera, tj. njegov posjet Boki te predavanje, koje je 25. 02. održano u Domu kulture u Donjoj Lastvi, predstavlja početak obilježavanja važne obljetnice HGI – ja.

Share/Save

Državni tajnik Milas izrazio podršku Hrvatima u Crnoj Gori

Državni tajnik Milas izrazio je podršku Hrvatima u Crnoj Gori povodom nedavne odluke Općine Tivat da se Hrvatskoj krovnoj zajednici Dux Croatorum neće produljiti Ugovor o najmu Doma kulture u Donjoj Lastvi, a pismo je uputio predsjedniku Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore g. Zvonimiru Dekoviću:
„Poštovani gospodine Dekoviću,

Share/Save

Gostovanje Adrijana Vuksanovića kod Senada Pećanina na Gradskoj TV

25. 02. 2022. na Gradskoj TV kod novinara Senada Pećanina gostovati će Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative. Pored njega u redovitoj emisiji, koja ide svakog petka "Hej Sloveni", nastupit će Suljo Mustafić iz Bošnjačke stranke i Mehmed Zenka iz Demokratske unije Albanaca. Tema večerašnje emisije su aktualna dešavanja u Crnoj Gori s aspekta nacionalnih manjina i njihovih politika. Početak je u 21 sat na Gradskoj TV.

Share/Save

„Najoštrije osuđujemo Odluku tivatske općinske vlasti da iz Doma kulture izbaci na ulicu hrvatsku zajednicu i to iz objekta kojeg su izgradili lastovski Hrvati prije 100 godina“

Najoštrije osuđujemo Odluku tivatske opštinske (općinske) vlasti o iseljenju Hrvatske zajednice po hitnom postupku do 15.04.2022. god. iz Doma kulture „Josip Markovic“ u Donjoj Lastvi.

Dom kulture „Josip Markovic“ je izgrađen koliko smo upoznati trudom i zalaganjem Hrvata iz Donje Lastve 1922. god. tj prije točno 100 godina i jedini je prostor koji mi Hrvati koristimo u republici Crnoj Gori.

Share/Save

Posjet Resslera hrvatskoj zajednici i početak obilježavanja 20 godina HGI - ja

Hrvatska građanska inicijativa ove godine obilježava dvadeset godina svog postojanja.  Dvadeset godina zaista je jubilej, kojim se HGI ponosi, jer potvrđuje uporan i marljiv rad, koji je zahtijevao određene žrtve i odricanja.

Share/Save

Nastavlja se pritisak- Deković u policiji

Danas je u poslijepodnevnim satima predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković pozvan u Odjeljenje bezbjednosti Tivat, a po prijavi dr. Andrije Petkovića zbog priopćenja u kojem se Deković buni zbog namjere otimanja Doma kulture u Donjoj Lastvi. Osim što se Hrvatima želi oduzeti ono što su gradili i obnavljali, sada se žele ušutkati. Simptomatično je da predsjednik Skupštine Općine Tivat dr.

Share/Save

Otvoreno pismo Božidara Proročića predsjedniku Općine Tivat: Ne rušite hrvatski dragulj u kruni Crne Gore

Poštovani gospodine Komnenoviću, kao književniku i intelektualcu neprijtano me iznenadila odluka Opštine Tivat, da se na jedan više nego brutalan način razračunate sa jednim od konstitutivnih naroda u Crnoj Gori, sa Hrvatima. A o čemu se zapravo radi, lokalna vlast u Tivtu odlučila je da iseli hrvatsku zajednicu iz Doma kulture Josip Marković u Donjoj Lastvi. Prema službenom dopisu iz lokalne samouprave traži se da do 15. aprila ove godine Hrvatska krovna zajednica Dux Croatorum oslobodi pomenuti prostor od stvari i ljudi i preda Opštini Tivat na dalju upotrebu.

Share/Save

„Komšije krvati, morate platiti za ovo...

Hrvatsko nacionalno vijeće je nedavno obavijestilo dopisom, pored brojnih institucija, i Zaštitnika Ijudskih prava i sloboda, zbog govora mržnje prema Hrvatima i ostalim manjinskim narodima u Crnoj Gori na društvenim mrežama, koje su se mogle pročitati na portalu IN4S.

Share/Save

Napustite Dom!!!

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore najoštrije osuđuje zadnje ucjenjivačke poruke koje su upućene hrvatskoj zajednici iz Općine Tivat koje potpisuje sekretarka Općine.

Iza ove odluke stoji gradonačelnik Željko Komnenović, predsjednik tivatske skupštine dr. sc.  Andrija Petković i njihov PR novinar.

Radi se, naime ,o dopisu kojim se dio hrvatske zajednice mora iseliti iz Doma kulture ,, Josip Marković'' do 15. travnja 2022.godine.

Share/Save

Stranice