Ožujak 2022

Zajedništvo i principijelnost i s novim Općinskim odborom HGI – ja u Tivtu

Sinoć je u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi održan Izborni sabor Općinskog odbora Hrvatske građanske inicijative u Tivtu.

Share/Save

Abazović poziva HGI

Na poziv mandatara Dritana Abazovića jučer je u zgradi Vlade Crne Gore upriličen susret njega i predsjednika Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića. Sugovornici su razmijenili stavove oko aktualnih tema koje dominiraju našom političkom scenom. Tim povodom HGI se oglasio priopćenjem za javnost, koji vam prenosimo integralno.

Share/Save

„Borba za vrijednost svoga „ja“ stoji pred svakim čovjekom i svakim narodom kao trajna zadaća“

„Borba za vrijednost svoga „ja“ stoji pred svakim čovjekom i svakim narodom kao trajna zadaća, ne protiv drugih, nego za sebe“.

Predstavljanje pretiska „Judite“, Marka Marulića i drugog izdanja knjige „Borba za vrijednost svoga „ja“ – pokus filozofije slavenskog individualizma“, autora dr.sc. I. Pilara, održano je proteklog petka u Kotoru.

Share/Save

„Umjetnost je ispuniti čekanje“

Bošnjačko vijeće, u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore,  sinoć je organizirao poetsku tribinu u Muzeju i galeriji Tivat,  s namjerom da to bude početak još  aktivnije suradnje i češćeg susretanja književnika i drugih stvaraoca, ali i samih organizacija koje predstavljaju dvije nacionalne manjine  u Crnoj Gori.

Share/Save

U Podgorici predstavljena izdavačka djelatnost HNV –a i dva najnovija izdanja: „Judita“ i „Borba za vrijednost svoga „ja“

Predstavljanje pretiska „Judite“,  Marka Marulića i drugog izdanja knjige „Borba za vrijednost svoga „ja“ – pokus filozofije slavenskog individualizma“, autora dr.sc. I. Pilara, održano je sinoć u Podgorici.

Share/Save

O „Juditi“ i Borbi za vrijednosti svoga „ja“ u Kotoru

Predstavljanje pretiska „Judite“,  Marka Marulića i drugog izdanja knjige „Borba za vrijednost svoga „ja“ – pokus filozofije slavenskog individualizma“, autora dr.sc. I. Pilara, održano je sinoć u Kotoru.

Share/Save

Objavljen Javni natječaj za prijavu programa/projekata organizacija hrvatske nacionalne manjine u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2022. godinu

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavljuje Javni natječaj za prijavu programa/projekata organizacija hrvatske nacionalne manjine u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2022. godinu.

Share/Save

Književna tribina sa stvaraocima suvremenog bošnjačkog pjesništva u Tivtu

Bošnjačko vijeće, u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore,  organizira poetsku tribinu u Tivtu,  s namjerom da to bude početak još  aktivnije suradnje i češćeg susretanja književnika i drugih stvaraoca, ali i samih organizacija koje predstavljaju dva naroda u Crnoj Gori. Poetske darove pod naslovom „Umjetnost je ispuniti čekanje“, uvaženim primorcima poklonit će predstavnici  suvremenog bošnjačkog pjesništva, koji su već prepoznati po vrijednim objavama i priznanjima.

Share/Save

Podrška Hrvatima u Republici Srbiji

Prenosimo tekst potpore HGI -ja u cjelosti:
Poštovani predsjedniče Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, gospodine Žigmanov, dragi Tomislave!

Share/Save

Promocija knjige ,,Borba za vrijednost svoga „ja“ u petak u Podgorici

Promocija knjige ,,Borba za vrijednost svoga „ja“ - pokus filozofije slavenskog individualizma“ autora dr. sc.  Iva Pilara održat će se u Multimedijalnoj sali Kulturno- informativnog centra ,,Budo Tomović" u Podgorici,  u petak, 18. 3., s početkom u 19 sati.

„Borba za vrijednost svoga „ja“ - pokus filozofije slavenskog individualizma“ prikaz je drugog izdanja poznate knjige hrvatskoga pravnika, povjesničara,  političara, ideologa i sociologa  Iva Pilara, čije je prvo izdanje objavljeno u Zagrebu početkom 1922. godine.

Share/Save

Promocija pretiska ,,Judite" Marka Marulića u Kotoru

Promocija pretiska  "Judite" Marka Marulića  održat će se u   Press centru JU-a  Kulturni  centar ,,Nikola Đurković" u Kotoru u četvrtak, 17. 3., s početkom u 19 sati.  Ovo kapitalno djelo hrvatske književnosti  ponovno je tiskano  u čast 500. obljetnice prvog izdanja  Marulićeve ,, Judite'' u nakladi  Udruge Hrvatsko zajedništvo, dok je suizdavač Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore.

Share/Save

O suradnji s Nevenom Staničićem

Radio Dux:
"Danas smo razgovarali s Nevenom Staničićem, dugogodišnjim kulturnim djelatnikom, novinarom i publicistom,  koji će donijeti osvježenje na valovima Dux radija. Emisija „Kokotići u podne“, kao i „Bez cukara molim“, zasigurno će izmamiti osmijehe slušatelja, kao i educirati nas o događajima i stvarima oko nas te u moru loših vijesti i informacija biti pozitiva. Više o svemu što nas očekuje s Nevenom  poslušajte u intervjuu."

Share/Save

Lider Hrvata Srbije - snažna podrška hrabrom vodstvu Hrvata u Crnoj Gori!

Od kada su se čelnici Općine Tivat odlučili da iz Doma kulture Josip Marković istjeraju institucije Hrvata u Crnoj Gori, ne prestaju stizati riječi podrške i solidarnosti hrvatskoj zajednici.

Share/Save

Pitanje Doma u Donjoj Lastvi riješiti kroz državne institucije

Jučer su državni tajnik  Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava mr. sc.  Bojan Božović i načelnica Direkcije za nacionalne i etničke manjine u Ministarstvu Mirela Ramčilović El Deeb boravili u službenom posjetu Hrvatskome nacionalnom vijeću Crne Gore.  

Share/Save

Stranice