Travanj 2022

Čestitka državnog tajnika RH Zvonka Milasa Vuksanoviću

Državni tajnik RH za Hrvate izvan RH gospodin  Zvonko Milas, uputio je čestitku Adrijanu Vuksanoviću, predsjedniku  Hrvatske građanske inicijative,  povodom izbora za ministra u Vladi Crne.

„Poštovani gospodine Vuksanoviću,

Share/Save

Hrvati dobili ministra u 43. Vladi Crne Gore

Na Cetinju je danas izabrana 43. Vlada Crne Gore. Hrvatska nacionalna zajednica ima svojeg predstavnika u njoj. Naime, Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative je ministar bez portfelja. Vlada, koju je danas dobila Crna Gora, broji 18 resornih ministarstava i dva ministra bez porfelja. Pored Vuksanovića iz HGI, ministar bez porfelja je i Zoran Miljanić iz Civisa, koji ima parlamentarni status. Konkretna zaduženja ministri Vuksanović i Miljanić će dobiti na narednim sjednicama Vlade Crne Gore.

Share/Save

Najava: Gost Pressinga Adrijan Vuksanović

Gost Emisije Pressing na Gradskoj TV, kod Milice Pavićević bit će predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović. Razgovor o aktualnim temama je u ponedjeljak od 8.30.

Share/Save

HGI - Uskrs prilika da osnažimo zajednišvo među nama

Svima pravoslavnim vjernicima čestitamo najznačajniju kršćansku svetkovinu, Uskrs. Ovo je prilika da osnažimo zajedništvo među građanima Crne Gore, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. U svijetlu današnjeg blagdana okupimo se oko vrijednosti koje nas spajaju i čine boljim, jer upravo Uskrs svjedoči konačnu pobjedu dobra nad kušnjama svake vrste. Na njegovanje tih vrijednosti, koje ne dijele već objedinjuju, pozivaju nas i primjeri iz naše prošlosti koji se, između ostalog, ogledaju i u dvooltarnim crkvama na primorju.

Share/Save

Čestitka HNV– a povodom pravoslavnog Uskrsa

Povodom najradosnijeg kršćanskog blagdana  koji simbolizira Božju, ali i čovjekovu, pobjedu nad smrću, grijehom i zlom, kao i nadu u vječni život, svim  vjernicima, koji Uskrs proslavljaju po julijanskom kalendaru, čestitamo  srdačno i tradicionalno, s ,,Hristos vaskrese".

Share/Save

HGI podržao Adrijana Vuksanovića za ministra u Vladi Crne Gore

Na sjednici Središnjeg odbora, najvišeg tijela  Hrvatske građanske inicijative, jednoglasno je prihvaćen poziv mandatara Dritana Abazovića da HGI participira u budućoj Vladi Crne Gore.
Smatramo da je to važan gest koji će doprinijeti uvažavanju manjinskih prava i biti važan mehanizam u njihovoj afirmaciji. Na ovaj način šalje se snažna poruka međunarodnoj, ali i domaćoj javnosti da Crna Gora slijedi svoj prirodni put multinacionalnog sklada i uvažavanja doprinosa nacionalnih manjina na društvenom, kulturnom i političkom polju.

Share/Save

Barski oficij promoviran u kripti konkatedrale svetoga Petra

Promocija  Barskoga oficija  održana je sinoć  u kripti  konkatedrale svetoga Petra u Baru. Kao predstavljači su  sudjelovali: doc. dr. sc.  Meri Zornija, dr. sc. fra Domagoj Volarević  i mr. sc. don Ivan Vukčević, dok je  u glazbenom dijelu programa nastupila klapa ,, Jadran" iz Tivta.  Promocija se održala uz podršku Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, a Barski oficij tiskan je i objavljen je uz podršku Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore  i Središnjega državnog  ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Share/Save

Predsjednik HGI gostuje na Prvoj TV

Gost Prve TV u sutrašnjoj emisiji Jutarnjeg programa "Prelistavanje štampe" bit će Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative. Emisija počinje u 7 sati i traje trideset minuta, a bavi se aktualnim temama iz društvenog, političkog i kulturnog života.

Share/Save

Vuksanović - realnost Kristovog Uskrsnuća snaga za pojedinca i društvo

U izgradnji boljeg i pravednijeg društva svetkovina Uskrsa iznova nas poziva na vlastiti doprinos kroz njegovanje neprolaznih i univerzalnih principa. Najveći kršćanski blagdan, kojeg danas proslavljamo prigoda je da ohrabreni nastavimo zalaganje za vrijednosti iskrenog zajedništva i razumijevanja među svim građanima Crne Gore. Realnost Kristovog Uskrsnuća snaga je koja se manifestira kroz vjeru, nadu i ljubav, a to su krjeposti na kojima počiva svaka zajednica i njena budućnost.

Share/Save

U emisiji „Bez cukara molim“ - Zvonimir Deković

Radio Dux:
Gost emisije Radio Dux-a „Bez cukara molim“ je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, u razgovoru na temu Doma kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi.

Audio: Bez cukara molim - 16.04.2022.

Share/Save

Uskrsna poruka i čestitka kotorskog biskupa Ivana

U noći uskrsnoga bdijenja i blagoslova ognja, na Veliku subotu, našim se crkvama ori Vazmeni hvalospjev u čast Uskrslomu, Kristu. Među ostalim, nalazi se i sljedeća misao:

„Uskrsna sveta noć ništi grijehe, pere krivice, i nevinost vraća palima, a radost tužnima. Dokida mržnju, uspostavlja slogu i svladava nasilje“.

Share/Save

Državni tajnik Milas čestitao Uskrs Hrvatima izvan Republike Hrvatske

Blagdan Kristova uskrsnuća nadahnuće je kršćanske vjere i pobjede života nad smrću. Uskrs u nama budi nadu.

Tišina korizme, Veliki petak i sjećanje na križne puteve hrvatskog naroda, neka nam ostanu trajni podsjetnik na veličinu i žrtvu ljubavi, prema čovjeku i domovini. Svjetlo uskrsnuća i zvuk uskrsnih zvona neka nam budu poticaj iskrene brige za obitelj i bližnje, za solidarnost i mir, za razumijevanje i povjerenje jednih u druge, a vjera i nada neka i dalje krase hrvatski narod u cijelome svijetu.

Share/Save

Čestitka HNV - a povodom Uskrsa

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore upućuje najsrdačnije čestitke povodom Uskrsa svima koji ga proslavljaju po gregorijanskom kalendaru.  Neka vam nastupajući blagi dani  budu ispunjeni  radošću i  nadom. Od srca Vam želimo da ih  provedete  u krugu najdražih, u zdravlju, obilju blagoslova  i veselju.

Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskoga  nacionalnog  vijeća Crne Gore

Share/Save

Promocija Barskoga oficija u Baru

Promocija  Barskoga oficija , održat će se  u kripti  konkatedrale svetoga Petra u Baru  u srijedu, 20. 4. 2022. , s početkom u  19 sati. Kao predstavljači će  sudjelovati:  prof. dr. Meri Zornija, dr. sc.  Domagoj Volarević  i mr. sc.

Share/Save

Anja Andrić – Radujem se odlasku u Bruxelles

Radio Dux:
Danas je Radio Dux posjetila Anja Andrić, studentica Filološkog fakulteta u Podgorici, koja nam je najavila odlazak u Bruxelles,  gdje će stažirati u Uredu hrvatskog zastupnika Karla Resslera, koji je nedavno boravio u Boki te se tom prigodom susreo s predstavnicima hrvatske zajednice u Crnoj Gori.

Anja je istakla kako se raduje odlasku u Bruxelles, susretu s hrvatskim zastupnicima te usavršavanju engleskog jezika zbog svakodnevne komunikacije u Europskom parlamentu.

Share/Save

Stranice