Svibanj 2022

Odluka o dodjeli financijske potpore za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2022. godinu

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske donio je Odluku o dodjeli financijske potpore za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2022. godinu.

Temeljem provedenog 1. Javnog poziva za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2022. godinu, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske donio je Odluku o dodjeli financijske potpore za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2022. godinu.

Share/Save

Obilježen Dan državnosti RH u Podgorici

Sinoć je u Podgorici održan prijem povodom svečanosti  proslave  Dana državnosti  Republike Hrvatske.

Večer je počela intoniranjem crnogorske i hrvatske himne. Crnogorska himna, u izvedbi    ženskog vokalnog sastava „Alata“, a hrvatska himna u izvedbi klape „Cambi“. Nakon toga, nazočne je pozdravio veleposlanik RH Veselko Grubišić te zamolio za minutu šutnje povodom  zrakoplovne nesreće, koja se dogodila prekjučer  u RH.

Share/Save

Predsjednici manjinskih nacionalnih vijeća u Crnoj Gori: U fokusu interesi i potrebe svih manjinskih naroda

Sastanak predsjednika i/ ili predsjednika Izvršnoga odbora manjinskih nacionalnih savjeta u Crnoj Gori   održan je protekle subote u prostorijama Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore u Donjoj Lastvi.

Share/Save

Vuksanović - sjećanja na velike dane i svjedočanstvo o snazi žrtve

Današnji državni blagdan obnavlja ponosne uspomene na konstituiranje prvog demokratski izabranog i višestranačkog Hrvatskog sabora, institucije koja je bila čuvar hrvatske državnosti kroz stoljeća. Ovaj događaj je bio uvod u ostvarenje sna mnogih generacija, a našoj je pripala čast i posebnost da živimo upravo u vremenu stvaranja suverene, samostalne i međunarodno priznate Republike Hrvatske. Osim što obnavlja sjećanja na te velike dane, blagdan koji danas obilježavamo svjedoči o snazi žrtve koja je bila neophodna da bi danas mogli slaviti.

Share/Save

Čestitka HNV - a povodom Dana državnosti RH

Svim Hrvaticama i Hrvatima u Domovini, dijaspori i inozemstvu, te svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitamo Dan državnosti Republike Hrvatske.

Share/Save

Hrvatska slavi Dan državnosti

Hrvatska danas slavi Dan državnosti u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine, čime su nakon desetljeća komunističke vlasti, stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Sabornica je tog 30. svibnja bila ispunjena brojnim zastupnicima i gostima koji su nazočili konstituiranju novog Sabora, tada još Socijalističke Republike Hrvatske.

Share/Save

Dječja klapa „Marineri“ osvojila drugo mjesto na Festivalu dječjih klapa u Zadru

U petak , 27.5., u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar, održan je 12. Festival dječjih klapa, u organizaciji Gradske knjižnice Zadar. Nastupilo je ukupno 11 klapa u dvije kategorije -  do 14 i do 16 godina.

Cilj festivala je baštiniti izvorne zasade klapske pjesme. Dječja klapa Marineri osvojila je drugo mjesto - Srebrni brodić, u kategoriji do 16 godina. Voditeljica klape  je Nada Baldić.

Share/Save

"Dan državnosti Hrvatske utkan u najveće vrijednosti Evrope"

Republika Hrvatska 30. maja slavi Dan državnosti. Obilježava se 32. godišnjica konstituisanja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora, a prisjećamo se 30. maja 1990., kada su nakon decenija komunističke vlasti, stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova istorijska uloga u očuvanju hrvatske državnosti. Istaknuti njemački filozof Hegel jednom je zapisao: ,, Država se mora shvatiti kao veličanstveno arhitektonsko zdanje, kao hijeroglif razuma koji se otkriva u stvarnosti.

Share/Save

Čestitka generalne konzulice Lončarević povodom Dana državnosti Republike Hrvatske

Dan državnosti kao državni blagdan najviši je izraz višestoljetne nezamjenjive povijesne uloge Hrvatskoga sabora u čuvanju i promicanju hrvatske državnosti, koja je svečano u cijelosti obnovljena konstituiranjem prvog demokratski izabranog saziva zastupnika 30. svibnja 1990. godine.

Svim pripadnicima hrvatskoga naroda i hrvatskim državljanima u Crnoj Gori  u ime djelatnika Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Kotoru i osobno srdačno čestitam Dan državnosti Republike Hrvatske.

Share/Save

Otvoreni Balkan nema operativne mogućnosti kao Berlinski proces

Evropska unija podržava svaku međudržavnu inicijativu koja podrazumijeva inkluzivnost, ali Otvoreni Balkan nema operativne mogućnosti kao Berlinski proces, kazao je u intervjuu za TVCG ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman. On je rekao da je Crna Gora na dobrom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Govoreći o tome da li između Crne Gore i Hrvatske ima otvorenih pitanja, on je rekao da je tu nasljeđe raspada bivše države.

Share/Save

Podrška Vlade RH očuvanju hrvatskog nacionalnog identiteta

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske  Gordan Grlić Radman boravi  u višednevnom posjetu Crnoj Gori.

Share/Save

Posebna upisna kvota na hrvatskim visokim učilištima u akademskoj godini 2022./2023.

Po prvi puta u akademskoj godini 2018./2019. donošenjem posebne upisne kvote za studente pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskoga iseljeništva ispunjen je jedan od najvažnijih zahtjeva u području obrazovanja i znanosti naših sunarodnjaka koji žive izvan Republike Hrvatske, kao i jedan od zaključaka Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Share/Save

Predstavljanje Muljanskog kantuala – kulturna povijest malog mjesta i svih nas

Predstavljanje Muljanskog kantuala održano je sinoć nakon svete mise, koju je predvodio biskup kotorski monsinjor Ivan Štironja. U Muljanskom kantualu  su  sakupljene i objavljene skladbe o. Konrada Eberta napisane za Župu Muo prije više od 130 godina. Ove vrijedne kompozicije po prvi puta su nazočni bili u prilici  čuti na mjestu za koje su izvorno nastale: u crkvi Pomoćnice Kršćana i kontekstu liturgije kada  se izvela i Missa Auxilium Christianorum (Misa Pomoćnice Kršćana) skladana za muljansku župnu crkvu i njezin tadašnji zbor.

Share/Save

Predstavljena filmska priča o Prčanju u Donjoj Lastvi

Sinoć je u Domu kulture “Josip Marković” u  Donjoj Lastvi  predstavljena filmska priča o Prčanju, realizirana u izvedbi Amaterskog kazališta Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. Na početku, nazočne je pozdravila Dijana Milošević, autorica projekta, koja je izrazila zahvalnost roditeljima i djeci.

Share/Save

Hrvat ministar u Vladi Crne Gore: Nemamo se čega sramiti, naše postojanje i djelovanje je na korist i crnogorskom multikulturalnom društvu

Politička previranja u Crnoj Gori dobila su epilog izborom 43. Vlade Crne Gore. Manjinska Vlada Dritana Abazovića sačinjena je od prosrpskog SNP-a, procrnogorskog SDP-a, Abazovićeve URA-e i stranke manjinskih naroda, a u njoj nakon dugo vremena ministarsku fotelju zauzeo je i predstavnik Hrvata - Adrijan Vuksanović

Share/Save

Stranice