Lipanj 2022

Adrijan Vuksanović uručio godišnju nagradu „Komune“ Rajku Ceroviću

"Velika je čast dobiti godišnju nagradu časopisa „Komuna“ koji na određeni način baštini sve ono što je najljepše u Crnoj Gori, sve ono što je njeno građansko biće koje se danas jako teško opire imperijalnim nasrtajima s raznih strana, velikim apetitima primitivaca, koji žele da progutaju Crnu Goru i otmu joj sve njene vrijednosti" – kazao je TV autor, književnik i publicist Rajko Cerović primajući godišnju nagradu „Komune“, u Perjaničkom domu na Kruševcu.

Share/Save

Hrvati iz Crne Gore na Eko - etno sajmu u Kaštelima

Na manifestaciji pod nazivom  Nostalgija, tj.  Eko- etno sajmu i Sajmu otočkih proizvoda u sklopu  Kaštelanskog kulturnog ljeta , koji se  ovih dana održava u Kaštel Novom, sudjelovala je  i hrvatska zajednica iz Crne Gore, na čelu sa članom Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Božom Šaltićem.

Hrvatice iz Crne Gore  predstavile su se u narodnim bokeljskim odorama na Županijskoj smotri folklora prilikom defilea kaštelanskom rivom, dok će   naš poznati  maslinar iz Bara prezentirati proizvode iz vlastite domaće radinosti.

Share/Save

O životu i djelima Ivana Antuna Nenadića u Donjoj Lastvi

Sinoć je u Domu kulture  „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi  održana   promocija knjige odabranih  djela Ivana Antuna Nenadića. Odabrana djela Ivana Antuna Nenadića dio su projekta „Glasi Hrvata na valima bokeljskih priča“,  koji obuhvaća niz priča o kulturi i tradiciji malih bokeljskih mjesta, kao i znamenitih ličnosti iz Boke kotorske. Odabrana djela Ivana Antuna Nenadića, znamenitog hrvatskog književnika, doktora crkvenog prava, župnika crkve sv. Eustahija u Dobroti, generalnog vikara kotorskog biskupa, teologa iz Boke kotorske, prvo je tiskano izdanje u sklopu ovog projekta.

Share/Save

Održan četvrti Međunarodni susret hrvatske književnosti

Četvrti međudržavni susret hrvatske književnosti, održan je 24. i 25. lipnja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u organizaciji Južnohrvatskog ogranka Društva hrvatskih književnika.

Susret je okupio književnike iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a prisjetili su se i hrvatskih književnika iz Molisea – Italija. Na susretu su nazočili Stjepan Šešelj, Josip Joško Škerlj, Ivan Kramar, Marina Kljajo Radić, Andrija Stojić, Domagoj Vidović, Boris Njavro, Hrvoje Barbir Barba, Srećko Marijanović, Zvonimir Deković, Dijana Milošević i Anita Martinac.

Share/Save

Promocija knjige odabranih djela Ivana Antuna Nenadića

U ponedjeljak, 27. 6.,  u 20:00 h u Domu kulture Josip Marković – Donja Lastva, održat će se promocija knjige Odabrana djela Ivana Antuna Nenadića. Odabrana djela Ivana Antuna Nenadića dio su projekta „Glasi Hrvata na valima bokeljskih priča“ koji obuhvaća niz priča o kulturi i tradiciji malih bokeljskih mjesta, kao i znamenitih ličnosti i stvaralaca iz Boke kotorske, u cilju očuvanja kulturne ostavštine autohtone hrvatske nacionalne zajednice s područja Boke kotorske.

Share/Save

Promovirana knjiga „Povratak“ Veselka Grubišića, veleposlanika RH u Crnoj Gori

U organizaciji JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore večeras je u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović“ u Podgorici promovisana knjiga “Povratak” Njegove Ekselencije ambasadora Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselka Grubišića.

Govorili su: prof. dr Draško Došljak, književnik Gordan Čampar, direktor JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore Salko Luboder i autor.

Share/Save

Promocija knjige „Povratak“ Veselka Grubišića, veleposlanika RH u Crnoj Gori

Javna ustanova Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore organizuje promociju knjige “Povratak” Njegove Ekselencije ambasadora Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselka Grubišića.

Promocija će se održati 22. juna 2022. godine (srijeda) u  Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović“ u Podgorici sa početkom u 20 časova.

Govoriće: prof. dr Draško Došljak, književnik Gordan Čampar, direktor Centra  Salko Luboder i autor.

Moderatorka programa je Vesna Šoškić.

Izvor: cekum.me

Share/Save

Vuksanović ambasadoru BiH: Stabilna BiH znači stabilan region

Ministar bez portfelja, Adrijan Vuksanović, sastao se danas sa ambasadorom Bosne i Hercegovine Branimirom Jukićem, istakavši da je riječ o prvom sastanku sa ministarske pozicije te da mu je drago da je to učinio sa predstavnikom zemlje sa kojom je Crna Gora imala i njegovala uvijek najbolje odnose.

Share/Save

Scenski prikaz poetske priče „Prčanjski đir na valima bokeljskih priča”

U nedjelju, 19. 6., u 17:30 h u Domu kulture “Josip Marković”- Donja Lastva predstavljen je scenski prikaz poetske priče „Prčanjski đir na valima bokeljskih priča” , u izvedbi Amaterskog kazališta Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Scenski prikaz poetske priče „Prčanjski đir na valima bokeljskih priča” dio je projekta  „Glasi Hrvata na valima bokeljskih priča“ kojim se putem niza priča o kulturi i tradiciji malih bokeljskih mjesta, kao i znamenitih ličnosti i stvaralaca iz Boke kotorske, predstavlja tradicija i zaostavština Hrvata Boke kotorske.

Share/Save

Proglašeni novi članovi HAZU-a – „Odbijamo željenu lakoću i površnost sadašnjice“

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana je svečanost na kojoj je predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt proglasio nove članove Akademije te im uručio povelje.

Share/Save

Sokol za Direktno: Opstanak samostalne i suverene Crne Gore od goleme je strateške važnosti za sigurnost hrvatskog juga

Zastupnik Europskog parlamenta iz redova HDZ-a Tomislav Sokol u razgovoru za portal Direktno govorio je o svom angažmanu na zaštiti hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, a povod je bio njegov nedavni posjet toj zemlji.

Nedavno ste posjetili Crnu Goru i sastali se s tamošnjim državnim vrhom. Koji su Vam bili ciljevi posjeta i jeste li zadovoljni s rezultatima razgovora koje ste vodili?

Share/Save

Scenski prikaz poetske priče „Prčanjski đir na valima bokeljskih priča”

U nedjelju, 19. 6., u 17:30 h u Domu kulture “Josip Marković”- Donja Lastva, predstavit će se scenski prikaz poetske priče „Prčanjski đir na valima bokeljskih priča”, u izvedbi Amaterskog kazališta Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Scenski prikaz poetske priče „Prčanjski đir na valima bokeljskih priča” dio je projekta  „Glasi Hrvata na valima bokeljskih priča“, kojim se putem niza priča o kulturi i tradiciji malih bokeljskih mjesta, kao i znamenitih ličnosti i stvaralaca iz Boke kotorske, predstavlja tradicija i zaostavština Hrvata Boke kotorske.

Share/Save

Stihovi o „Malom Karlu“

Slikovnica „Putevima malog Karla“ predstavljena je u subotu, u Domu kulture „Josip Marković“, u Donjoj Lastvi. Autorice stihova su Sanja Putica i Anita Nikolić, uz grafičku podršku dizajnera Sandija Bibulića, a ilustratorica slikovnice  je Anamarija Asanović.

U priloženom audio-zapisu možete poslušati stihove, koje opisuju Karla i njegov obilazak gradova i znamenitosti te na najbolji mogući način educira najmlađe. Stihove su čitale autorice slikovnice.

Share/Save

Vuksanović Plenkoviću - hvala Vam na zajedništvu!

Protekle subote u Zagrebu je održan XIX. opći Sabor Hrvatske demokratske zajednice. Na poziv predsjednika HDZ - a Andreja Plenkovića ovom događaju nazočili su i predstavnici Hrvata iz Crne Gore: Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative i Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.
U pozdravnom govoru Adrijan Vuksanović je zahvalio Plenkoviću na zajedništvu koje je hrvatska zajednica u Crnoj Gori ostvarila i koje živi s Republikom Hrvatskom.

Share/Save

Predstavljanje slikovnice “Putevima malog Karla” koja će povezati mališane Hrvatske i Crne Gore

Jedna nova zanimljiva slikovnica Putevima malog Karla razveselit će mališane Hrvatske i Crne Gore. Ilustratorica Anamarija Asanović te autorice stihova Sanja Putica i Anita Nikolić, uz grafičku podršku dizajnera Sandija Bibulića, predstavljaju priču koja uči i veseli u petoj godini projekta Putevima bokeljskih Hrvata.

Ova priča, koja povezuje mlade generacije dviju zemalja, više je od same slikovnice. Ona je jedan novi most, edukativno štivo koje nas na zanimljiv način vodi znamenitostima dviju zemalja načinom prilagođenim najmlađima.

Share/Save

Stranice