Srpanj 2022

Koncert zbora „RIJEKA – SEMPRE ALLEGRO“ u Donjoj Lastvi

Hrvatsko nacionalno vijeće  Crne Gore i Savez Crnogoraca Hrvatske  organiziraju  koncert prijateljstva u petak, 29.7., u Domu kulture „Josip Marković“, u Donjoj Lastvi, s početkom u 21 sat. Na koncertu će nastupiti Mješoviti pjevački zbor  „RIJEKA – SEMPRE ALLEGRO“. 

Voditeljica, umjetnička voditeljica i dirigentica: Helga Dukarić Dangubić, prof. izvrstan savjetnik.

PROGRAM:

Share/Save

Vuksanović u emisiji „Kontakt“

Sinoć je u emisiji  Kontakt, na RTV Nikšić, gostovao  Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative i ministar  bez portfelja u Vladi Crne Gore.  Emisiji uređuje i vodi Bojana Kostić, a emisiju možete pogledati na priloženom videu.

Share/Save

Odgovor Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore na iznesene poluistine dopisnika Lukovića u dnevnom listu Vijesti

Odgovor Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore na iznesene poluistine dopisnika Lukovića u dnevnom listu Vijesti pod naslovom:
HNV nezakonito postavilo video-nadzor: Nelegalno snimanje u Donjoj Lastv
i

Share/Save

Euharistijsko slavlje i sveta krizma u Svetištu Gospe Ratačke

U nedjelju 17. srpnja 2022. u 18,00 sati kotorski biskup mons. Ivan Štironja, na poziv župnika don Dejana Turze, župnika i dušobrižnika Sutomora, Šušanja i Brca predvodio je svetu misu i podijelio svetu krizmu u Svetištu Gospe od Ratca. Odmah valja spomenuti da je ovo misno slavlje bilo predviđeno uz blagdan sv. Benedikta, opata i zaštitnika Europe 11. srpnja, ali je pomaknuto zbog praktičnih razloga i prilagodbe krizmanicima. Liturgijsko je slavlje započelo pjesmom puka i molitvom za Sinodu koju je predvodio župnik don Dejan.

Share/Save

Zašto je važno očuvati hrvatski identitet u Crnoj Gori

Manjinski narodi u Crnoj Gori u prethodnim decenijama su prošli težak put od negacije, asimilacije, preko progona do prihvaćanja u okvirima suvremenog društva u Crnoj Gori. Jedna od tih itekako značajnih zajednica su Hrvati. Hrvati u Crnoj Gori su u političkom smislu okupljeni oko jedne partije HGI čiji je lider istaknuti intelektualac, pjesnik i poliglot Adrijan Vuksanović, a on je reprezentativni predstavnik svoga naroda.

Share/Save

Rok za podnošenje prijava za glasovanje izvan BiH ističe 19. srpnja

Sukladno Naputku o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Opće izbore 2022. godine koji će se održati u nedjelju, 02. listopada 2022. godine,  rok za podnošenje prijava za glasovanje izvan BiH ističe 19. srpnja 2022. godine.

Prijave za glasovanje izvan BiH se dostavljaju samo elektronički putem portala e-Izbori dostupnom na web stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ili putem  telefaksa na slјedeće brojeve:  +387 33/251-333 i +387/33 251-334.

Share/Save

HNV: Gorane, tvoji uspjesi iskreno raduju sve pripadnike hrvatskoga naroda u Crnoj Gori!

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore upućuje srdačne čestitke  Goranu  Grgureviću na tome što je potpisao je ugovor s  proslavljenim vaterpolskim klubom iz Dubrovnika -  VK Jugom :

,,Gorane, od srca Ti čestitamo na tome što si postao novi član Vaterpolskog kluba Jug Adriatic osiguranje. Sigurni smo da ćeš i ti svojim bravurama doprinijeti tome da dubrovački Jug nastavi tradiciju uspješnosti i osvajanja trofeja i na državnoj i na međunarodnoj razini.

Share/Save

Vuksanović - državnost Crne Gore je plod nastojanja i žrtve onih koji joj pripadaju

Svim građankama i građanima upućujemo čestitke povodom Dana državnosti Crne Gore. Današnji praznik u kojem se zbrajaju dva velika događaja obavezuju nas da slijedimo tradicije slobodarstva koje su nas afirmirale i potvrdile pred svijetom. Slavljenje je istodobno i poziv da jačamo sve one vrijednosti koje nas čine boljim, a naše društvo stabilnim i prosperitetnim. Ono što se desilo na današnji dan na Berlinskom kongresu 1878. i kod nas 1941., potvrda je da Crna Gora nije pukim slučajem ostvarila svoju državnost, već je ona plod nastojanja i žrtve onih koji je vole i koji joj pripadaju.

Share/Save

Dan državnosti Crne Gore

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti. 

Trinaesti srpanj se u Crnoj Gori slavi kao Dan državnosti, jer joj je toga datuma 1878. godine na Berlinskom kongresu priznata neovisnost, a istog dana 1941. godine dignut je općenarodni antifašistički ustanak. To je bio uvod u Narodno-oslobodilačku borbu, u kojoj je, važnim političkim odlukama, počela obnova državnosti Crne Gore, ukinute 1918. njezinim prisjedinjenjem Srbiji, odnosno Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, koja je kasnije postala Jugoslavija.

Share/Save

Plenković: Zahvalni smo što je Vuksanović dio Vlade

Premijer Dritan Abazović je u Zagrebu, a nakon susreta sa hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem uslijedila je zajednička press konferencija.

Abazović je kazao kako su govorili i o temama koje su "ostale teret iz prošlosti".

"Nijesu to teme koje će da uspore naš odnos, ali bi bilo korisno da ih rješavamo. Mislimo da za neke već imamo rješenja", rekao je on, dodajući kako je zahvalan Hrvatskoj što je 'donijela EU na naše granice'.

Rekao je kako smatra da Hrvatska "treba da bude glavni pokretač svega onoga evropskog u Crnoj Gori".

Share/Save

Zahvala Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore  ovim putem javno  izražava  zahvalu savjesnom mještaninu koji nas je upozorio da je jaka bura prekjučer, 10. 7. 2022.,  polomila koplje s hrvatskom zastavom i omotalo je oko ograde Doma kulture ,, Josip Marković“ u Donjoj Lastvi, gdje je sjedište Vijeća.

Time nas je upozorio na obavezu  koja proističe  iz Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola , gdje stoji  da su za neprimjerno održavanje , kao u ovom slučaju,  zapriječene visoke novčane kazne.

Share/Save

Ministar Grlić Radman: Računajte na podršku Republike Hrvatske

Predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković jučer je službeno boravio u Dubrovniku.

Share/Save

Neven Staničić o Nenadićevim djelima

Nedavno je u Domu kulture  „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi  održana   promocija knjige odabranih  djela Ivana Antuna Nenadića. Odabrana djela Ivana Antuna Nenadića dio su projekta „Glasi Hrvata na valima bokeljskih priča“,  koji obuhvaća niz priča o kulturi i tradiciji malih bokeljskih mjesta, kao i znamenitih ličnosti iz Boke kotorske. U sklopu ove publikacije objavljena su Nenadićeva djela: Popijevka o oslobođenju udovice Krila Cvjetkovića Peraštanina iz dvora paše skadarskoga, Šambek satarisan s božjom desnicom, Pjesne duhovne u čast Tonine Barižoni i Prikazanje muke Jezusove.

Share/Save

Vuksanović - potrebna nam je politička stabilnost

Na XI. sjednici Vlade Crne Gore, koja je održana jučer usvojen je Prijedlog usuglašenog teksta Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, kako je to navedeno i u priopćenju Vlade na koncu zasjedanja, a koje je dostavljeno medijima.

Share/Save

Vuksanović reisu Rifatu ef. Fejziću - radujemo se sa svima vama!

Uvaženom reisu Islamske zajednice Rifatu efendiji Fejziću i svim muslimanima u Crnoj Gori u ime Hrvatske građanske inicijative i svoje osobno čestitam Kurban - Bajram. Neka ovaj veliki blagdan učvrsti zajedništvo svih koji se okupljaju oko univerzalnih vrijednosti koje on donosi i naviješta. Islamska zajednica u Crnoj Gori je kroz svoju misiju obogatila crnogorsko društvo i svojim radom na zbližavanju ljudi, šireći toleranciju i razumijevanje, izgradila je sebe kao dragocjenu snagu u svim važnim procesima naše društvene i kulturne stvarnosti.

Share/Save

Stranice