Rujan 2022

O baštini bokeljskih Hrvata u emisiji „Iz srca Europe“

U emisiji „Iz srca Europe“, urednika i voditelja Alena Legovića, gostovali su: Sunčana Glavak, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, prof. dr. sc. Vanda Babić Galić, savjetnica za manjine ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Sanja Putica, ambasadorica projekta “Putevima bokeljskih Hrvata”. Teme emisije: Konferencija u Europskom parlamentu “Baština bokeljskih Hrvata“.

Share/Save

Picula - podrška Hrvatima u Crnoj Gori

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative i ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore Adrijan Vuksanović danas se u Briselu sastao s izvjestiocem Europskog parlamenta za Crnu Goru Toninom Piculom. Razgovaralo se o aktualnim temama od društvenog i političkog značaja za crnogorske prilike, kao i o položaju i statusu hrvatske nacionalne manjine. Picula je iskazao snažnu podršku europskoj perspektivi Crne Gore i ohrabrio sve činioce koji ulažu napore na europskom putu naše države.

Share/Save

Čestitka HNV-a povodom Međunarodnoga dana Bošnjaka

Uvaženi gospodine Nurković,

koristim ovu prigodu da Vama, svim  članovima Bošnjačkoga vijeća u Crnoj Gori  i predstavnicima bošnjačkoga naroda u Crnoj Gori, kako u ime svih članova Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore tako  i u svoje ime, uputim najsrdačnije čestitke povodom Međunarodnoga  dana Bošnjaka .

Želim Vam puno uspjeha u  radu, koji će i ubuduće, sigurni smo, biti u znaku  istaknutog doprinosa  očuvanju identiteta i njegovanju tradicijskih i kulturnih tekovina bošnjačkoga naroda u Crnoj Gori i u regiji. 

Share/Save

Čestitka HNV-a povodom Roš Hašane

Poštovani rabine Prelević, poštovana gospođo Ofner Bokan,                                                                    

Vama, Vašim obiteljima  i svim pripadnicima Jevrejske zajednice u Crnoj Gori u ime  Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore  želim čestitati nastupajuću  Roš Hašanu. Neka bude ,,  upisana još jedna dobra godina", manje bremenita  od prethodne,  provedena u zajedništvu, miru, slozi, i svakako  upotpunjena dobrim zdravljem, prije svega, i  profesionalnim uspjesima.

Srdačan pozdrav i svako dobro,

Share/Save

"HGI. Tivat – naše mjesto pod suncem."

Danas je Hrvatska građanska inicijativa predala listu za predstojeće lokalne izbore u Tivtu. Predizbornu listu predvodi Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative i ministar u Vladi Crne Gore.

„Hrvatska građanska inicijativa izlazi samostalno na predstojeće izbore u Tivtu. Odluka

Share/Save

HGI samostalno na izbore u Tivtu; sutra predaja liste koju predvodi Vuksanović

Hrvatska građanska inicijativa, kao što je poznato samostalno izlazi na izbore u Tivtu. Jednoglasna je to odluka Središnjeg odbora, a na tragu stava tivatskog Općinskog odbora, Predsjedništva, kao i brojnih članova i simpatizera stranke. HGI uvažava i cijeni ponude političkih subjekata u Tivtu koji su iskazali inicijativu za zajedničkim predizbornim nastupom i zahvaljuje svima, ali isto tako smatra da je samostalni izlazak na predstojeće izbore najbolji način za predstavljanje politike Hrvata u Tivtu.

Share/Save

„Poslastica za jezične sladokusce“

Nedavno sam u radu dragih i stručnih kolega, vrhunskih toponomastičara i romanista Vladimira Skračića i Nikole Vuletića pročitao kako dijalektologiji nedostaju sveobuhvatne leksikološke studije unatoč tome što se glasovne i oblikoslovne sustavne podudarnosti i odstupanja uglavnom utvrđuju upravo na rječničkome blagu. Ipak, kolege domeću kako se navedena praznina donekle popunjava sve većim brojem manjih ili većih rječnika različite veličine i kakvoće. Kad je riječ o istočnojadranskome prostoru, mogli bismo ustvrditi da se broj dijalektnih rječnika nakon 2000.

Share/Save

Grlić Radman Dekoviću: Imate moju punu podršku!

U svjetlu predstojećih  izbora  i aktivnosti Hrvatskoga nacionalnoga vijeća Crne Gore  sukladno toj činjenici, sinoć su u srdačnom i prijateljskom telefonskom razgovoru ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, dr. sc.

Share/Save

Posjet Dubrovčana HNV - u

Jučer su  Hrvatsko nacionalno vijeće posjetili  članovi  KUD-a „Stjepan Radić“ – Pridvorje.  Gosti su prvo boravili u Makedoniji, gdje su nastupili te su tom prigodom odlučili posjetiti i Hrvatsko nacionalno vijeće u Donjoj Lastvi.

Goste su dočekali predsjednik HNV -a Zvonimir Deković, potpredsjednik HNV -a Ilija Janović, kao i generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević.

Share/Save

„Glas Boke“ u Kotoru

NVO HKU „Stađuni od kulture“, organizira festival zabavne mediteranske pjesme „Glas Boke“, koji će se održati u četvrtak, 15. 9., u 20 sati, u  „kafani Dojmi“.  U slučaju  loših vremenskih uvjeta, festival će se održati u Velikoj dvorani Centra za kulturu Kotor. Gosti programa će biti klapa „Kaše“ i klapa „Maris“.

Ulaz je slobodan.

Share/Save

Završen Festival knjige u Kotoru dodjelom priznanja

U prostorijama Staklene galerije Kulturnog centra ,,Nikola Đurković” održan je Drugi festival knjiga - humanistike, nauke i umjetnosti u Crnoj Gori, FesKK ,,Pazi što čitaš“, pod pokroviteljstvom Općine  Kotor, u organizaciji JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor, a po licenci izdavačke kuće HERAedu iz Beograda, u periodu od 6.9. do 8. 9.

Share/Save

Predstavljena liturgijska izdanja HNV - a na Festivalu knjige u Kotoru

Prezentacija liturgijskih izdanja Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore -  Kotorskoga lekcionara i pontifikala, Barskoga oficija i Parčićeva glagoljskog misala,  održana je jučer u Staklenoj galeriji Kulturnoga centra u Kotoru. O ovim vrijednim izdanjima koji su ujedno i kandidati za festivalske nagrade u dvije kategorije govorila je doc. dr. sc. Meri Zornija.

Na početku večeri, nazočne je pozdravila  bibliotekarska savjetnica u Gradskoj biblioteci i čitaonici Kotor i koordinatorica FesKK-a Jasmina Bajo.

Share/Save

Prezentacija liturgijskih izdanja HNV -a na Festivalu knjige u Kotoru

Prezentacija liturgijskih izdanja Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore -  Kotorskoga lekcionara i pontifikala, Barskoga oficija i Parčićeva glagoljskog misala,  održat će se u srijedu, 7. 9. ,  u Staklenoj galeriji Kulturnoga centra u Kotoru, s početkom u 19 sati. Predstavljač će biti doc. dr. sc. Meri Zornija.

 

Share/Save

Stranice