Listopad 2022

HGI - HVALA Tivćanke i Tivćani!Nastavljamo zajedno čuvati naše mjesto pod suncem!

Hrvatska građanska inicijativa zahvaljuje svim Tivćankama i Tivćanima koji su joj ukazali povjerenje na lokalnim izborima, a što je rezultiralo povećanje rejtinga u broju glasova i broju mandata. Stranka Hrvata u Tivtu bilježi snažan trend rasta na nekoliko posljednjih izbornih ciklusa na lokalnoj razini. Zadovoljstvo je u činjenici da je HGI treći politički subjekt po snazi u Tivtu, odmah iza dvije velike koalicije. Ako se uzme u obzir samostalan nastup Hrvatske građanske inicijative na ovim izborima, onda ova činjenica dobiva dodatno na značaju.

Share/Save

Čestitka Vuksanovića ministru Žigmanovu

Poštovani ministre Žigmanov, dragi Tomislave,

s radošću smo primili vijest o Vašem imenovanju za ministra u Vladi Republike Srbije. Svojim zalaganjem i trudom na očuvanju hrvatskog identiteta, kao i afirmiranjem vrijednosti suživota i tolerancije stekli ste povjerenje i priznanje kako u Vašoj zajednici tako i van nje. Vaše imenovanje na odgovornu poziciju ministra daje nadu da će položaj hrvatske zajednice u Republici Srbiji biti unaprijeđen, a odnosi dviju država krenuti prema boljem.

Share/Save

Vuksanović - uspjeh HGI je plod zajedništva i ustrajnosti

Bilo mi je neprihvatljivo da ostajem u Vladi koja želi da ukloni spomen-obilježje postavljeno u nekadašnjem logoru Jugoslovenske narodne armije u Morinju, poručio je, pored ostalog, lider HGI Adrijan Vuksanović.

On je u emisiji “Pressing” Gradske RTV kazao da bi ostanak u Vladi koja na takav način tretira spomen-obilježje u logoru Morinj predstavljao degradaciju njegovog integriteta, politike koju zastupa i vrijednosti za koje se bori.

Share/Save

Spomen-ploča u Morinju kao veliki korak za jačanje dobrosusjedskih odnosa, gradnju mostova prijateljstva, te suočavanje s prošlošću

Nedavni događaji politiziranja spomen-ploče i najavljivanja njenog uklanjanja, na mjestu nekadašnjeg logora Morinj u Crnoj Gori, koja je otkrivena u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstva obrane Crne Gore 10. listopada 2022., ne smije obeshrabriti Hrvate u Crnoj Gori. Dvojica do jučer ministara Crne Gore Ranko Krivokapić i Raško Konjević argumentirali su ispunjenje svih zakonskih uvjeta za postavljanje ploče, pravno i vrijednosno.

Share/Save

Vuksanović podnio ostavku na mjesto ministra u Vladi Crne Gore

Nakon sinoćnjih dešavanja u Skupštini i nelegalne smjene ministara Konjevića i Krivokapića, podnosim ostavku na mjesto ministra u Vladi Crne Gore. Smatram da je motiv za smjenu ministara u već smijenjenoj Vladi postavljanje spomen ploče u Morinju, a da su uzroci mnogo dublji, ali i očigledni - Konjevic i Krivokapić smijenjeni su jer brane interese Crne Gore i zastupaju fundamentalne vrijednosti na kojima počiva njena državnost.

Share/Save

Podrška HGI - ju pred izbore u Tivtu iz Hrvatske se nastavlja

Podrška Hrvatskoj građanskoj inicijativi pred lokalne izbore u Tivtu ne prestaje da stiže. Nakon ministra vanjskih i europskih poslova u Vladi Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana i njegovog poziva da Tivćanke i Tivćani daju povjerenje hrvatskoj stranci, takav apel je došao i od osječko – baranjskog župana Ivana Anušića i direktora Hrvatskog memorijalno-dokumentacionog centra Ante Nazora, koji su boravili su u Boki, gdje su posjetili Generalni konzulat RH u Kotoru, Otok Gospe od Škrpjela u Perastu, kao i Donju Lastvu.

Share/Save

Završna konvencija HGI – da Tivat opet bude tivatski!

Sinoć je u Multimedijalnoj dvorani Općine Tivat održana završna predizborna konvencija Hrvatske građanske inicijative.

Nakon intoniranja crnogorske i hrvatske himne, nazočni su bili u prilici pogledati video spotove tj. poruke građanima, snimane u Boki, na poznatim lokacijama.

Share/Save

Iskustvo malih vjerničkih zajednica u Zaljevu svetaca

Zaljev svetaca uvijek okuplja ljude željne duhovne okrijepe i povijesne avanture. Tako su od 9. - 10. listopada 2022. godine u Boku kotorsku, na inicijativu gđe Mirjane Marinčić iz Berka (RH) stigli gosti iz Baranje i Osijeka. Iako su, prema riječima svećenika Danijela Tigandžina, trebali krenuti s većom grupom hodočasnika, ipak su svi stali u jedan auto.

Share/Save

Grlić Radman Hrvatima u Tivtu: „Glasujte za HGI“

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman pozvao je Hrvate u Tivtu da na predstojećim izborima glasuju za Hrvatsku građansku inicijativu.

Share/Save

Otkrivena spomen-ploča na mjestu nekadašnjeg logora Morinj u Crnoj Gori

Sjećamo se zločina počinjenih da bi se osramotilo ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su proživjeli zatočeni. Da se nikada ne ponovi! – stoji na spomen-ploči čije su postavljanje inicirali Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstvo obrane Crne Gore

Share/Save

Vuksanović: Bez političke nema ni ekonomske ni socijalne stabilnosti, rješenje parlamentarni izbori

Potres koji se desio na političkoj sceni prije dvije godine pratio je niz drugih potresa i do stabilizacije društveno političkog polja trebaće još vremena, ocijenio je Adrijan Vukasanović, ministar bez portfelja u emisiji “Znam da znaš” na Gradska RTV.

“U tom procesu ne smijemo biti nijemi posmatrači već moramo snažno sudjelovati svojim politikama i idejama kako bi do te stabilizacije došli”, kazao je Vuksanović.

Share/Save

Adrijan Vuksanović - gost programa na Gradskoj TV - 11. 06. (četvrtak)

Ministar bez portfelja u  Vladi Crne Gore i predsjednik HGI -ja Adrijan Vuksanović, sutra će gostovati u emisiji „Znam da znaš“, autorice Majde Aleksić.  Tema je : „Ko je većina u crnogorskom Parlamentu?“

Emisija je u 10.15 h , a repriza istoga dana u 16.30 h.

Share/Save

Predizborna borba u Tivtu je počela

Birači u tom gradu tako će biti u prilici da biraju između sljedećih izbornih lista: Bokeški forum – Ajmo za Tivat, ajmo za Boku; grupa birača Arsenal za Tivat; Časno i odgovorno za bolji Tivat – Tivatska akcija i Goran Božović; Željko Komnenović – Narod pobjeđuje – Demokrate, DSS, Evropa sad; Prava stvar – za Tivat svih nas Koalicija DPS, SD, SDP, LP; Krtoljska lista – složno svi; Temelj za bolji Tivat URA-SNP; Tivat, naše mjesto pod suncem – Hrvatska građanska inicijativa; Za budućnost Tivta i Boke – Demokratski front.

Share/Save

U Europskom parlamentu o baštini bokeljskih Hrvata

U Bruxellesu je održana konferencija o baštini bokeljskih Hrvata u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak.

O bogatoj kulturnoj i povijesnoj tradiciji Hrvata Boke govorili su Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative i ministar u Vladi Crne Gore, Sanja Putica, ambasadorica projekta „Putevima bokeljskih Hrvata“, i prof. dr. sc. Vanda Babić Galić, savjetnica za manjine ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Share/Save