Siječanj 2023

U emisiji Mostovi o Danu hrvatskog naroda u Crnoj Gori

U  emisiji  "Mostovi", koja se emitira  svakog utorka u 11 sati i  15 minuta, na Prvom programu TVCG, pogledajte kako je obilježen Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

Share/Save

Priopćenje Apostolske nuncijature o imenovanju mons. Štironje porečkim i pulskim biskupom

Papa Franjo imenovao je biskupom Porečke i Pulske biskupije mons. Ivana Štironju, dosadašnjeg kotorskog biskupa u Crnoj Gori, priopćila je u utorak 31. siječnja 2023. u podne Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj.

Mons. Ivan Štironja rođen je 10. svibnja 1960. u Pješivcu u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji.

God. 1975. ulazi u Biskupsko sjemenište u Dubrovniku, gdje je 1979. završio gimnaziju. God. 1980. ulazi u Vrhbosansko bogoslovno sjemenište u Sarajevu. Za svećenika Trebinjsko-mrkanske biskupije zaređen je 29. lipnja 1986.

Službe i dužnosti koje je obnašao:

Share/Save

Načelnik Lasić primio generalnu konzulicu Hrvatske u Crnoj Gori Jasminku Lončarević

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić primio je u Cavtatu generalnu konzulicu Hrvatske u Crnoj Gori Jasminku Lončarević. Konzulica je načelnika Lasića upoznala s društvenom, političkom i socijalnom situacijom Hrvata u toj zemlji, a na sastanku se razgovaralo i o budućim suradnjama Općine Konavle s Hrvatima, naročito u Boki Kotorskoj.
Konzulica Lončarević je zahvalila načelniku na sudjelovanju u obilježavanju Dana Hrvata u Crnoj Gori ranije ovog mjeseca, rekavši kako je veza s matičnom državom od najveće važnosti za Hrvate.

Share/Save

NAJAVA: Emitiranje dokumentarnog filma: Hrvati u Crnoj Gori - Fides et honor - Vjera i čast

U ponedjeljak,  30. siječnja, na  HTV - u  2,  u 18.20 sati,  u sklopu serijala „Lijepa naša Europo“ emitirat će se dokumentarni film: Hrvati u Crnoj Gori - Fides et honor - Vjera i čast, autora Boža Vodopije. Repriza je istog dana na HTV- u 4 u 20 30 sati.

Share/Save

Lodama počele tradicionalne Tripundanske svečanosti u Kotoru

Pred  štovateljima kotorskog patrona Svetoga Tripuna, don Ante Dragobratović izgovorio je  pohvale Svetome Tripunu, tzv. Lode. Lode su izgovorene po 1214. put, točno u podne.

Nakon podizanja svečevog stijega, uz pratnju Gradske muzike Kotor koja je svirala Kolo sv. Tripuna, okupljeni su se vjernici uputili u katedralu te je  održana molitva i otpjevan himan pred svečevom relikvijom – Slavnom glavom.

Share/Save

Kotorski zbornik u izdanju Ogranaka Matice hrvatske u Boki

„U izdanju Ogranaka Matice hrvatske u Boki kotorskoj izašao je KOTORSKI ZBORNIK, časopis za  promociju kulturne, povijesne i prirodne baštine Boke kotorske. U prvom broju za 2022. godinu obrađene su teme iz povijesti, kulturne povijesti, duhovnog  i materijalnog kulturnog  nasljeđa Boke kotorske, s naglaskom na teme koje svjedoče  kulturni i vjerski identitet Hrvata iz Boke kotorske. Objavljeni su  znanstveni radovi i prilozi autora iz Hrvatske: Vesne Čučić, Lovorke Čoralić, Grozdane Franov Živković, Marija Katića, Željka Brguljana, Stjepana Sučića i Stanislave Stojan.

Share/Save

Peti broj časopisa Boka kotorska – Glasilo Hrvata Boke kotorske

“Danas na najavu svečanosti sv. Tripuna i „Pohvala“ – Loda od strane Malog admirala Bokeljske mornarice sa trijema Katedrale sv. Tripuna u Kotoru, izašao je iz tiska peti broj našeg časopisa Boka kotorska – Glasilo Hrvata Boke kotorske, koji je napisan za sve ljubitelje i baštinike naše kulturne baštine. I u ovom broju ima mnogo različitih tema počevši od Veličanstvenog obilježavanja dana Hrvatskog naroda u Crnoj Gori, upisu na reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a Svečanosti svetog Tripuna i kola sv.

Share/Save

Gostovanje Vuksanovića na A plus TV: "Moramo pokazati principijelnost i ustrajnost"

25. siječnja 2023. na A plus televiziji gostovao je Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative. U emisiji "Tamo i natrag", koju uređuje i vodi novinar Slavko Mandić, pored Vuksanovića bio je i predsjednik Liberalne partije Andrija Pura Popović. Sudionici su razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, kao i o aspektima institucionalne krize s kojom se suočava naše društvo. Govorilo se i o predstojećima predsjedničkim izborima, kao i o brojnim drugim temama. Cijelu emisiju možete pogledati u prilogu.

 

Share/Save

Proglas proslave svetkovine sv. Tripuna

Svim vjernicima Kotorske biskupije, štovateljima sv. Tripuna u Boki i izvan Boke

Poštovani i dragi štovatelji sv. Tripuna!

Pred nama su još jedne Tripundanske svečanosti. Ove godine, Bogu hvala, bez pandemije i ograničenja. To znači da će vanjska proslava u nedjelju 5. siječnja biti s tradicionalnom procesijom kroz grad Kotor.

Share/Save

Veleposlanik Grubišić gost emisije „24 sata“

Na televiziji E, u emisiji 24 sata, gostovao je veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić.

U priloženom videu  možete pogledati emisiju.

Share/Save

„Dokumentarizam i purizam Ivana Antuna Nenadića” u časopisu „KOD“

„Časopis za kulturu, književnost i nauku „KOD“, u izdanju Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, predstavlja svoj novi, 21. broj, čiji je sadržaj podijeljen na šest poglavlja. Tradicionalno, časopis koriči radove koji su posvećeni kulturnoj baštini kao i književno-likovnoj sceni. Sadržaj novog broja časopisa obuhvata eseje, naučne radove, stihove i prikaze o antologiji proze albanskih pisaca Crne Gore „Svi naši“ i romanu Redžepa Ćose (Rexhep Qosja) „Noć je naš dan“.

Share/Save

Vuksanović - kad Vam je najteže morate biti najbolji

gradski.me:

Nalazimo se pred institucionalnom i svakom drugom paralizom, i bojim se da je riječ o smišljenom obesmišljavanju institucija, ocijenio je predsjednik HGI Adrijan Vuksanović u emisiji “Pressing” na Gradskoj TV.

Vuksanović kaže da je na djelu pokazna vježba kako predstaviti Crnu Goru kao suverenu državu koja samostalno nije održiva, već da joj treba neka vrsta protektorata.

Share/Save

Program Tripundanskih svečanosti

Svečanosti sv. Tripuna, zaštitnika Kotorske biskupije i grada Kotora ove će se godine održati po ustaljenom načinu.

Share/Save

NAJAVE: Gostovanja Adrijana Vuksanovića i Zvonimira Dekovića

23. 01. 2023. gosti na Elmag, kao i Mag radiju bit će Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative i Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. Oni će govoriti o kulturi i svemu što čini hrvatski identitet u Crnoj Gori, kao i o aktualnim temama koje se tiču hrvatske nacionalne zajednice. 25. 01.

Share/Save

Doris i Dora – neraskidivo prijateljstvo i glazba

Radio Dux: "Danas su naše gošće bile Doris Deković i Dora Štampić, koje su nam svima poznate po brojnim glazbenim nastupima. Podsjećamo, na festivalu Glas Boke, Doris je osvojila prvo, a Dora drugo mjesto. Nedavno su nastupile i povodom Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori, a više o svemu poslušajte u intervjuu s  talentiranim curama.

Audio:
U svjetlu kulture - 23.01.2023.

Share/Save

Stranice