Travanj 2023

Dirljive riječi Anta Nazora o posjetu Hrvatima Boke

Radio Dux: "Već smo izvijestili o studijskom posjetu skupine profesora povijesti iz Republike Hrvatske Boki kotorskoj proteklog tjedna. Ovom prigodom o odjecima susreta  možete više poslušati u isječku iz tv magazina ,,Veterani mira“, emitiranom 15. 4. 2023., na HRT- u , u kojemu je gost bio dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalnodokumentacijskog centra Domovinskoga rata i voditelj ovog projekta, kao i pročitati o dojmovima gostiju, iznesenih u upitniku neposredno nakon skupa.

Share/Save

HGI - svim muslimanima sretan Bajram!

Bogato je nasljeđe islamske kulture u Crnoj Gori i vrijednost je svih koji cijene ostvarenje duha i duhovnosti. Islamska zajednica daje nemjerljiv doprinos vjerskom i nacionalnom skladu. Nakon mjeseca posta i odricanja danas muslimani diljem svijeta proslavljaju Ramazanski bajram. Svim vjernicima islamske vjeroispovijesti čestitamo ovaj veliki blagdan uz najbolje želje i uvjerenje da ćemo i dalje njegovati zajedništvo i jačati ono najbolje što je Crna Gora imala i ima.

Share/Save

Čestitka HNV – a povodom Ramazanskog bajrama

"Uvaženi reise ef. Fejzić,

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore  Vama  i svim pripadnicima Islamske zajednice i islamske vjere u Crnoj Gori upućuje najsrdačnije čestitke povodom predstojećeg Ramazanskog bajrama  tradicionalnom čestitkom: Bajram šerif mubarek olsun, uz želju za dobrim zdravljem, prije svega, te mirom, zajedništvom i dobročinstvima."

Share/Save

Čestitka HNV -a povodom pravoslavnog Uskrsa

Povodom najvećeg kršćanskog blagdana  koji simbolizira Božju, ali i čovjekovu, pobjedu nad smrću, grijehom i zlom, kao i vjeru u vječni život, svim pravoslavnim vjernicima srdačno i  tradicionalno, s " Hristos vaskrese" čestitamo  Uskrs!

S poštovanjem

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore

Share/Save

HGI - sretan i blagoslovljen Uskrs svim pravoslavnim vjernicima

Svima pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori čestitamo najznačajniji kršćanski blagdan Uskrs. Neka današnja svetkovina osnaži zajedništvo i razumijevanje među nama. Radost Kristovog Uskrsnuća neka utvrdi sve ljude u dobru i donese obiteljsku sreću i mir. Svima koji danas slave želimo duhovni sklad i dobro zdravlje.
Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Adrijan Vuksanović,
predsjednik Hrvatske građanske inicijative

Share/Save

Značajan posjet hrvatskoj zajednici u Boki kotorskoj

Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata već trinaest godina sudjeluje u organizaciji seminara na državnoj razini za nastavnike povijesti u osnovnim i srednjim školama, na temu Domovinskog rata. Ove godine, seminar se održava u Dubrovniku te su sudionici seminara, preko 100 sudionika, izrazili želju posjetiti predstavnike hrvatske zajednice u Crnoj Gori. Podsjećamo, ravnatelj Memorijalnog centra, gospodin Ante Nazor, posjetio je Boku 2022. god., kada je izrazio potporu HGI - ju pred izbore u Tivtu.

Share/Save

HGI - "Vaskršnji bazar učenika" uigrana manipulacija

U srijedu 12. 04.2023. u tjednu u kojemu se vjernici pravoslavne vjeroispovijedi pripremaju za najvažniji kršćanski blagdan – Uskrs, pred glavnim gradskim vratima Kotora u organizaciji školske ustanove JU OŠ “Narodni heroj Savo Ilić” građani su imali priliku vidjeti postavljen štand koji je nazvan “Vaskršnji bazar učenika”. I ovom prigodom još jednom svjedočimo klasičnoj i već uigranoj manipulaciji kako sa našom najmlađom populacijom tako i sa roditeljima od kojih su se mnogi povinovali odluci Uprave škole ne želeći konflikt i možda određene poslijedice.

Share/Save

HGI - realnost Uskrsa neka nas učini boljima

Svetkovina Uskrsa svake godine iznova nas poziva na nasljedovanje vrijednosti na kojima počiva pravedno društvo i sretan život pojedinca. Realnost koju naviješta najveći kršćanski blagdan neka učini naše odnose boljim i neka nas ohrabri za toleranciju i zajedništvo sa svima. Vrijeme u kojem živimo prilika je da na sve kušnje i krize odgovorimo neprolaznim principima vjere u Uskrsnuće, uvažavajući bogatstvo različitosti.
Svima vjernicima katoličke vjeroispovijesti Hrvatska građanska inicijativa od srca čestita Uskrs.

Share/Save

OO HGI Kotor – Uskrsna čestitka

Najveći kršćanski blagdan Uskrs uči nas međusobnom poštivanju, toleranciji i ljubavi prema bližnjima. Neka nas radost Kristovog uskrsnuća potakne na kršćanske vrednote i ljubav prema čovjeku.

U ime članova Općinskog odbora Hrvatske građanske inicijative Kotor i svoje osobno ime želim Vam sretan i blagoslovljen Uskrs te da ga provedete u sreći i zadovoljstvu u krugu obitelji i najmilijih.

Ljiljana Velić, predsjednica OO HGI Kotor

Share/Save

Uskrsna čestitka HNV - a

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore upućuje najsrdačnije čestitke povodom Uskrsa svima koji ga proslavljaju po gregorijanskom kalendaru.

Neka vam nastupajući blagi dani  budu ispunjeni  radošću i  nadom. Od srca Vam želimo da ih  provedete  u krugu najdražih, u zdravlju, obilju blagoslova  i veselju.

Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskoga  nacionalnog  vijeća Crne Gore

Share/Save

Čestitka HNV-a povodom Međunarodnog dana Roma

Poštovani gospodine Šaljaj,  uvaženi  članovi Romskoga savjeta i predstavnici romske zajednice u Crnoj Gori,

dopustite mi da vam ovim putem čestitam Međunarodni dan  Roma , kako u ime svih članova Vijeća tako i u svoje ime, sljedećom čestitkom:

Povodom Svjetskoga dana Roma Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore svim pripadnicima romske populacije čestita  njihov najvažniji  praznik riječima: Baxtalo Maškarthemutno Dive e Romengo.

Share/Save

Grlić Radman: Učinak Milatovića procijenićemo kada vidimo kako će se postaviti prema manjinama

Hrvatski ministar vanjskih poslova pozdravio je izbor Jakova Milatovića za predsjednika Crne Gore, rekavši da će njegovu politiku moći da procijeni tek kada vidi kako će se ona odraziti i na status manjina u Crnoj Gori.

"Pozdravljamo izbor predsjednika koji je izabran voljom građana. Nadamo se onome što nam je bitno a bitno je ono što je govorio u kampanji, kao i nakon izbora, da se zalaže za jači angažman kad su u pitanju pregovori sa EU, ali i sve one reforme koje stoje pred Crnom Gorom i koje predstavljaju izazov za zemlju", rekao je Grlić Radman Pobjedi u sjedištu NATO.

Share/Save

Posjet Marijana Oršolića HNV -u

Marijan Oršolić, načelnik Općine Orašje, jučer je posjetio Hrvatsko nacionalno vijeće, gdje se susreo s predsjednikom HNV -a Zvonimirom Dekovićem. Gospodin Oršolić je  boravio u službenom posjetu u Baru i Ulcinju te je ovo bila prigoda da posjeti  i Donju Lastvu.

Kako je povod njegova posjeta prekogranična suradnja i određeni kulturni projekti, s predsjednikom  HNV-a  je razgovarao o mogućoj suradnji, što će se sigurno  pozitivno i realizirati.

Gospodin Deković je približio gostu rad Vijeća,  brojne kulturne projekte, kao i probleme hrvatske zajednice u Crnoj Gori.

Share/Save

Čestitka HNV-a povodom Pesaha

Poštovani rabine Prelević, cijenjena gospodjo Ofner Bokan,

koristim priliku da Vama, Vašim obiteljima  i svim pripadnicima  Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, kako u ime svih članova Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore  tako i u svoje ime, čestitam vaš najveći blagdan- Pashu.

Neka  blagdan Pesaha Vama i Vašim obiteljima  donese zdravlje,  duhovni mir i radost  te svako dobro.

Hag Pesah sameah!

Zvonimir Deković, predsjednik HNV-a

Share/Save

Adrijan Vuksanović gost programa „Za dobro jutro TV 7“

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović, gostovat će sutra, 5. 4., s početkom u 8.30 h,  u jutarnjem programu TV 7. Voditeljica programa je Anđela Kostić.

Share/Save

Stranice