Svibanj 2023

Obilježen Dan državnosti RH u Podgorici

Sinoć je u Podgorici održan prijem povodom svečanosti  proslave  Dana državnosti  Republike Hrvatske. Večer je počela intoniranjem crnogorske,  hrvatske i EU himne,  u izvedbi  klape Kaše. Nakon toga, nazočne je pozdravio veleposlanik RH Veselko Grubišić te zahvalio svima na dolasku.

Share/Save

Čestitka HNV – a povodom Dana državnosti RH

Drage Hrvatice i Hrvati u  Crnoj Gori, Republici Hrvatskoj, domovinskoj i iseljenoj Hrvatskoj,

upućujemo vam najsrdačnije čestitke povodom Dana državnosti  drage nam Domovine, s nadom  da ćemo i ubuduće, zajedničkim snagama, usmjeravati sve Hrvatice i Hrvate domovinske i iseljene Hrvatske na put zajedništva i djelovanja u  najboljem interesu  hrvatskoga naroda u Crnoj Gori, naše domovine Crne Gore  i naše matične države - Republike Hrvatske!

Drage Hrvatice, dragi Hrvati,

Share/Save

HGI – sretan Dan državnosti Republike Hrvatske

Svim pripadnicima hrvatskog naroda u Republici Hrvatskoj i diljem svijeta, Hrvatska građanska inicijativa čestita Dan državnosti. Ovaj praznik svjedoči o jakoj državotvornoj svijesti Hrvata koja se očuvala stoljećima, a svoj institucionalni izraz našla je kroz djelovanje Hrvatskog sabora. Ponosni smo što živimo u vremenu ostvarenje te misli i što je danas Republika Hrvatska snažna, uspješna i prosperitetna država, ponosno svoja i široka za sve ljude dobre volje.

Share/Save

Predavanja na temu Domovinskog rata u Domu kulture ,,Josip Marković“ u Donjoj Lastvi

Predavanja na temu Domovinskog rata održat će se u četvrtak, 1. 6. 2023., u Knjižnici ,,Ljudevit Gaj“ u Domu kulture ,,Josip Marković“ u Donjoj Lastvi. Predavanja će održati: dr. sc. Janja Sekula Gibač, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata - Stvaranje samostalne hrvatske države i srpska pobuna i agresija na Hrvatsku 1990. i 1991. godine, izv. prof. dr. sc.

Share/Save

"Dan državnosti Hrvatske 30. maj godine preporoda“

Hrvatska kao i Crna Gora u mjesecu maju slave svoe dane državnosti mi 21. maja a Hrvatska 30. maj. To je dan vrijedan poštovanja na putu napretka u EU i svim njenim integracionim procesima koje su Hrvati i Hrvatska prošli ali pružaju i nesebičnu podršku da Crna Gora što prije pristupi EU. Hrvatska savremena istoriografija bilježi da su 30. maja 1990.

Share/Save

Čestitka generalne konzulice Lončarević povodom Dana državnosti RH

Danom državnosti Republika Hrvatska svečano proslavlja višestoljetnu nezamjenjivu ulogu Hrvatskoga sabora u čuvanju i promicanju hrvatske državnosti kao i konstituiranje prvoga demokratski izabranog saziva zastupnika 30. svibnja 1990. godine.

Svim pripadnicima hrvatskoga naroda i hrvatskim državljanima u Crnoj Gori  u ime djelatnika Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Kotoru i osobno srdačno čestitam Dan državnosti Republike Hrvatske.

mr. sc. Jasminka Lončarević

generalna konzulica

 

Share/Save

Strp, Lipci i Đurići, među njima tamna Kostanjica

U većini se suvremenih publikacija o Boki kotorskoj navodi kako se Kostanjica prvi put spominje 1440. kad je Novak Dobriković Opatiji svetoga Jurja prepustio vinograd u tome naselju. Međutim, pomnim smo iščitavanjem Izabranih djela Pavla Butorca uočili kako se Kostanjica spominje u inventaru pokretnina i nepokretnina te iste opatije iz 22. travnja 1431., dakle devet godina prije dosadašnjega najstarijeg poznatog spomena. Te je 1431. u Kostanjici jedna kuća opatu Augustinu plaćala tri perpera, a prema Opatiji su svetoga Jurja potraživanja imali i stanovnici drugih naselja.

Share/Save

Promocija pjesničke zbirke ,,Zemlja u jeziku” Petra Gudelja - video snimak

Promocija pjesničke zbirke ,,Zemlja u jeziku”  Petra Gudelja  održana je  u Knjižnici   „Ljudevit Gaj” u  Domu kulture ,,Josip Marković” u Donjoj Lastvi.  Istaknuti crnogorski književnik  i akademik Miraš Martinović  priredio je izbor iz poezije hrvatskoga pjesnika Petra Gudelja, a  izdavač ovog  vrijednog  izdanja je Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Centar za kulturu Tivat.

U nastavku pogledajte video s promocije.

Share/Save

Ponuda studijskih programa za Hrvate izvan RH na Fakultetu hrvatskih studija

Sveučilište u Zagrebu je sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH sklopilo Sporazum kojim je predviđeno donošenje upisnih kvota za Hrvate izvan Hrvatske radi povratka Hrvata i potomaka Hrvata u Hrvatsku. Sukladno tomu, Fakultet hrvatskih studija svake godine osigurava mjesto za upis 53 studenta, mlađih naraštaja Hrvata izvan Hrvatske, pripadnika hrvatske manjine i hrvatskoga iseljeništva. Troškovi redovitoga studija u cijelosti se subvencioniraju iz Državnoga proračuna.

Share/Save

O poeziji Petra Gudelja u Donjoj Lastvi

Promocija pjesničke zbirke ,,Zemlja u jeziku”  Petra Gudelja  održana je sinoć u Knjižnici   „Ljudevit Gaj” u  Domu kulture ,,Josip Marković” u Donjoj Lastvi.  Istaknuti crnogorski književnik  i akademik Miraš Martinović  priredio je izbor iz poezije hrvatskoga pjesnika Petra Gudelja, a  izdavač ovog  vrijednog  izdanja je Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Centar za kulturu Tivat.

U ime organizatora, Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, na početku večeri, nazočne je pozdravio  predsjednik HNV-a  Zvonimir Deković.

Share/Save

Posjet državnog tajnika Katića sa suradnicima

Na poziv Hrvatskog nacionalnog vijeća, danas je hrvatsku zajednicu u Donjoj Lastvi posjetio Žarko Katić, državni tajnik za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove RH, sa suradnicima, gospodinom Vinkom Ljubičićem, ravnateljem Uprave za konzularne poslove i gospođom Renatom Pernek Miklenić, voditeljicom službe za državljanstvo ( MUP RH). Goste su dočekali predsjednik HNV -a Zvonimir Deković i članovi Vijeća Ilija Janović i Miroslav Franović, koji su izrazili zadovoljstvo dolaskom delegacije iz RH te razgovarali o modalitetima unaprjeđivanja određenih postupaka.

Share/Save

Održano predavanje prof. dr. Sanje Vulić u Donjoj Lastvi

Predavanje prof. dr. Sanje Vulić  iz područja lingvistike   održano je  u petak u  Domu kulture,, Josip Marković”  u Donjoj Lastvi. Saznanja o hrvatskoj  dijalektologiji  i specifičnostima dijalekata ovog kraja  predstavila je   prof. dr. Sanja Vulić sa suradnicama Monikom Komušanac i Lidijom Bogović.  Između ostalog,  razgovaralo se  i o analizi sintakse u Hrvatskom glasniku, istaknuti su  demografski podaci, koji su zabrinjavajući, kao i zanimljivi sintaktički primjeri.

Share/Save

Milanović - neću odustati od podrške HGI, Vuksanoviću i suradnicima koji rade dobar posao i lojalni su građani CG

Predsjednik Zoran Milanović bio je gost na inauguraciji novog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića.

“Govor predsjednika Milatovića je bio dobar, proeuropski, ali neće ga se ocjenjivati po govoru”, rekao je Milanović nakon inauguracije. Podsjećajući da je dobro surađivao s bivšim predsjednikom Milom Đukanovićem, Milanović je dodao kako bi bio sretan da se ta suradnja nastavi kad je vanjska politika u pitanju.

Share/Save

Vuksanović - budimo ponosni! Sretan nam Dan nezavisnosti Crne Gore

S ponosom danas proslavljamo Dan nezavisnosti Crne Gore i sjećamo se ostvarenja velike čežnje mnogih generacija. Privilegirani smo što danas živimo ono što su mnogi sanjali u prošlosti, a radosni što smo sudjelovali u obnovi crnogorske nezavisnosti. Čestitajmo danas jedni drugima! Budimo ponosni! Trebamo i moramo hraniti sjećanje na velike događaje iz naše povijesti kako bi bili nadahnuti i osnaženi za nova dostignuća za dobro svih u Crnoj Gori.

Dragi prijatelji, sretan nam Dan nezavisnosti Crne Gore, ta neprolazna uspomena na kojoj počiva temelj našeg društva i budućnosti.

Share/Save

Stranice