Lipanj 2023

Sjednica Savjeta Vlade za Hrvate izvan Hrvatske

Druga sjednica trećeg saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske održat će se u Cavtatu od 27. do 30. lipnja 2023. godine.

Share/Save

Čestitka HNV–a povodom Kurban bajrama

,,Uvaženi reise ef. Fejzić,

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore  Vama  i svim pripadnicima Islamske zajednice i  islamske vjere  u Crnoj Gori  upućuje najsrdačnije čestitke povodom predstojećeg  Kurban bajrama tradicionalnom čestitkom: Bajram šerif mubarek olsun, uz želju za dobrim zdravljem, prije svega, te  zajedništvom i  dobročinstvima. "

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore

Share/Save

Čestitka HGI –ja povodom Kurban bajrama

"Svim muslimanima u Crnoj Gori u ime Hrvatske građanske inicijative i svoje osobno upućujem čestitke uz najbolje želje za veliki blagdan Bajrama. Islamska kultura koja je u našoj zemlji ostavila brojne tragove bogatstvo je Crne Gore, a muslimani su dostojni nositelji tog duhovnog kapitala.  Islamska zajednica daje nemjerljiv doprinos vjerskom skladu i prepoznatljivu društvenu konstruktivnost. Danas u zajedništvu radujemo se s našim muslimanima i čestitamo im još jednom!"

Adrijan Vuksanović

predsjednik Hrvatske građanske inicijative

Share/Save

Objavljena knjiga Domagoja Vidovića "Priča iz pradavnine"

Knjigu proznih tekstova uglednoga hrvatskoga jezikoslovca Domagoja Vidovića "Priča iz pradavnine" objavilo je Društvo dubrovačkih pisaca (DDP).

Knjiga, navodi autor u predgovoru, sadržava dužu pripovijetku u formi 'vrtijeljke' - priče koja se stalno vraća na svoj početak, dvije duže pripovijesti u spomen na Itala Calvina, jedan putopis kroz prostor i vrijeme, jednu smješnicu i dvije bračarije, jednu ljubavnu priču te kratak dvodijelni izlet na otok.

Share/Save

Susret Vuksanovića i Plenkovića u Subotici

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović razgovarao je s premijerom Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem. Oni su se susreli na otvaranju Hrvatskog doma u Subotici i tom prilikom u srdačnom i prijateljskom razgovoru razmijenili stavove oko aktualnih tema u Crnoj Gori. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske još jednom je čestitao Vuksanoviću na povijesnom rezultatu Hrvatske građanske inicijative koji je ostvarila na nedavnim parlamentarnim izborima kada je osvojila rekordan broj glasova.

Share/Save

Vaterpolo legende primljene u Općini Kotor i Generalnom konzulatu RH

Vaterpolske legende Crne Gore i Hrvatske u Kotoru su na sportskom obilježavanju projekta Putevima bokeljskih Hrvata. Velikane sporta u Općini Kotor primili su potpredsjednici Općine Kotor Siniša Kovačević i Nebojša Ševaljević te savjetnik u sekretarijatu za sport Dejan Ognjanović.

Oni su tom prilikom poželjeli dobrodošlicu legendama te istaknuli važnost projekta Putevima bokeljskih Hrvata koji se održava šestu godinu zaredom. Grad Kotor suorganizator je utakmice legendi koja se igra na vanjskom bazenu u Kotoru.

Share/Save

Hrvatski premijer u petak otvara Hrvatski dom – Maticu u Subotici

Premijer Andrej Plenković otvorit će u petak u nazočnosti srbijanske kolegice Ane Brnabić novo sjedište hrvatske manjine u Srbiji Hrvatski dom – Maticu u Subotici čiju je izgradnju u cijelosti financirala hrvatska vlada s 1,8 milijuna eura.

Novo zdanje podignuto je nedaleko od središta Subotice na sjeveru Vojvodine i bit će sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), Novinsko izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a objekt bi trebao biti i „stjecište svekolikog kulturnog i društvenog života hrvatske zajednice“.

Share/Save

Posjet Ramusovića i Rutovića HNV- u povodom izlaska novog broja časopisa Komun@

Novi 46. broj časopisa Komun@ posvećen je znamenitim autohtonim Hrvatima iz Crne Gore i matičnim Hrvatima koji su ostavili traga u Crnoj Gori. Ta je činjenica bila povod današnjeg službenog posjeta mr. sc. Amera Ramusovića, direktora i glavnog urednika časopisa Komun@, i mr. sc. Željka Rutovića, programskoga direktora časopisa, Hrvatskome nacionalnom vijeću Crne Gore, odnosno predsjedniku Vijeća Zvonimiru Dekoviću.

Share/Save

Jedna utakmica, 17 igrača i deseci medalja na spektaklu u Boki

Sedamnaest veličanstvenih vaterpolista, koji se zadužili hrvatski i crnogorski vaterpolo, po prvi će se put zajedno naći u jednom bazenu. Neki od najboljih vaterpolista s ovih prostora okupit će se u Kotoru i Tivtu u Crnoj Gori kako bi uveličali šestu obljetnicu Međunarodnog projekta Putevima bokeljskih Hrvata, a koji je ove godine posvećen sportu. Tom prigodom izdana je Vaterpolnica, edukativna knjiga o sportskim uspjesima u vidu tekstova i ilustracija dizajnerice Anamarije Asanović.

Jedinstvena utakmica igra se u petak, 23. lipnja,  u 18.30  na vanjskom bazenu u Kotoru.

Share/Save

Vuksanović - nećemo odstupiti od svojih principa

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative i nositelj liste "HGI - Na pravoj strani svijeta" Adrijan Vuksanović izrazio je zadovoljstvo postignutim izbornim rezultatom i zahvalio biračima hrvatske, ali i ostalih nacionalnosti i potvrdio poruke iz kampanje da Crna Gora ekonomski, politički, sigurnosno i civilizacijski prirodno gravitira zapadnim vrijednostima i da joj je mjesto „na Zapadu“.

Share/Save

Krizma na blagdan sv. Antuna u Lepetanima

Blagdan sv. Antuna Padovanskog obilježen je jučer u crkvici u Lepetanima, koja nosi ime toga sveca.  Svečanu  koncelebriranu  svetu misu predslavio je mons. mons. Rrok  Gjonlleshaj. Ono što je jučer posebno obilježilo proslavu blagdana je krizma, koja je za djecu iz raznih župa i njihove roditelje imala poseban značaj.

Share/Save

Čestitka Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske

Hrvatska građanska inicijativa je na izborima održanim prethodne nedjelje ostvarila zavidan broj glasova te  će hrvatska nacionalna manjina u Crnoj Goroj imati ponovno svog predstavnika u Skupštini Crne Gore  - Adrijana Vuksanovića. Čestitke  predstavnicima hrvatske manjine stižu s brojnih adresa, pa je tako stigla i čestitka gospodina Ivezića, predsjednika Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Zvonimiru Dekoviću, predsjedniku  HNV - a.

Poštovani gospodine Dekoviću,

Share/Save

Blagdan svetog Antuna proslavljen i u Tripovićima

Jučer je  blagdan svetog Antuna proslavljen i  ispred istoimene crkve u Tripovićima. Svetu misu je predslavio don  Ivo Čorić, koji je vjernike vratio u prošlost prisjetivši se života Sv. Antuna te činjenice  da je  u  svojih 36 godina  Sv. Antun učinio i ispunio stoljeća do današnjeg dana – svojim djelovanjem za vrijeme života i kroz svoja čudesa, kojih je bilo uistinu veliki broj. Don Ivo Čorić naglašava kako je Sv. Antun svetac cijeloga svijeta.

Share/Save

Najbolji rezultat HGI -ja u povijesti

Hrvatska građanska inicijativa:
Hrvatski glas u Crnoj Gori se opet čuje, HGI je ponovo tamo gdje se odlučuje.
Ostvarili smo najbolji rezultat u povijesti HGI- ja i gotovo dvostruko veći broj glasova u odnosu na prethodne parlamentarne izbore, a da je zakon malo pravedniji, moguće je da bismo imali i drugi mandat, što ne bi bilo nezasluženo, uzevši u obzir dosljednost i principijelnost u obrani crnogorske državne samobitnosti i europskog puta.

Share/Save

Vuksanović: Ovo je pobjeda zajedništva

Adrijan Vuksanović iz HGI kaže da je došao zvaničan trenutak da kaže ono u šta su vjerovali.

"Ovo je pobjeda zajedništva, među Hrvatima ali i među Hrvatima i Crnogorcima. Hvala svim suverenistima koji su vjerovali u našu politiku. Bićemo i ubuduće najsigurniji glas za Crnu Goru", kazao je Vuksanović.

Poručio je da neće iznevjeriti one koji su ih glasali.

Antena M

Share/Save

Stranice