Srpanj 2023

Zlata, srebra i bronce za Hrvate iz CG na V. Hrvatskim svjetskim igrama u Zagrebu

Na V. Hrvatskim svjetskim igrama u Zagrebu sudjelovanje su uzeli i Hrvati iz  Crne Gore, tj. Tivta i Kotora. Uz koordinaciju i aktivno sudjelovanje Ilije Janovića, malonogometna ekipa u sastavu: Ilija Janović, Krsto Krstović, Romeo Lukšić, Šime Kokić, Mislav Matišić, Uglješa Vukašinović, Ivan Čule, osvojila je broncu, kao i treće mjesto u izravnom duelu s Hrvatima iz Njemačke, u jakoj konkurenciji od 9 ekipa. Bućari u sastavu: Ilko Petković, Dejan i Anton Petković su u disciplini -  par klasično,  u veoma jakoj konkurenciji, uzeli zlato i opravdali očekivanja.

Share/Save

HGI: "Ponuđeno nam je Ministarstvo EU integracija, ali važan nam je karakter Vlade i put kojim će ići Crna Gora"

Gost centralne informativne emisije na TV E "24 sata" sinoć je bio Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative. On je govorio o pregovaračkom procesu koji se vodi za formiranje vlade, ponudi koja je na stolu za HGI, dvojbama oko mogućeg pravca kojim će Crna Gora ići, službenim i neslužbenim razgovorima na ove teme, kao i o brojnom drugim temama.  Pogledajte cijeli razgovor s novoizabranim zastupnikom ispred hrvatske nacionalne zajednice u Skupštini Crne Gore.

Share/Save

Vuksanović: Za HGI je važno da smjer buduće Vlade bude neupitno zapadan

Mi nismo željni vlasti. Da jesmo bili bismo i dan danas tamo. Nismo se bavili matematikom. Razumijemo delikatnost trenutka, ukupni ambijent je takav. Odluku ćemo donijeti kad se dodatno kristalizuje situacija, zaključio je Vuksanović

Za Hrvatsku građansku inicijativu (HGI) jako je važno da smjer buduće Vlade bude neupitno zapadan, kazao je lider HGI Adrijan Vuksanović nakon sastanka sa liderom Pokreta Evropa sad Milojkom Spajićem.

Share/Save

Čestitka HNV – a povodom Dana državnosti Crne Gore

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore građankama i građanima Crne Gore upućuje srdačne čestitke povodom Dana državnosti, uz želju da zajedničkim snagama i dalje djelujemo na  napretku multietničke i multikulturalne Crne Gore te  na boljitku svih njezinih  građana.

Zvonimir Deković, predsjednik HNV-a

Share/Save

Vuksanović - nadahnimo se slavnim tradicijama; sretan nam Dan državnosti Crne Gore!

Danas se s posebnom emocijom sjećamo slavne prošlosti. Stoljećima smo u zajedništvu sa svima, kojima je Crna Gora u srcu, stvarali ovu državu, uvijek svjesni da smo njen dio i da je ona naše mjesto pod suncem.

Gradili smo je dan po dan, godinu po godinu, kamen po kamen i ugradili sebe u temelje i bedeme Crne Gore.

Kada god je povijest to od nas zahtijevala, pokazali smo da smo važna kockica u crnogorskom mozaiku i da smo skupa na pravoj strani svijeta.

Share/Save

Stazama glagoljaštva

Proteklog vikenda,  od 7. do 9.  srpnja,  u Biogradu na Moru,  održan je znanstveni kolokvij „Stazama glagoljaštva“,  koji je na temama međuinstitucionalne i međunarodne suradnje na interdisciplinarnim iskustvima u promociji glagoljice okupio predstavnike Hrvatske, BiH, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Share/Save

Hrvatska zajednica obilježila stradanje Hrvata

Predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća i Hrvatske građanske inicijative posjetili su danas Bogdašiće, mjesto stradanja šest nedužnih Hrvata, koje se dogodilo 12. 7. 1944. god.

Na početku, prisutni su se pomolili za duše stradalih.

Share/Save

Dodijeljene učeničke knjižice polaznicima hrvatske nastave

Još jedna nastavna godina je završila, a obilježena je dodjelom učeničkih knjižica polaznicima nastave hrvatskoga jezika i kulture u Tivtu i Kotoru. Učenicima, koji pohađaju nastavu u Kotoru, knjižice su uručene u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske, dok su učenicima u Tivtu knjižice dodijeljene u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi.

Share/Save

Deset godina članstva u EU-u: Hrvatska je uspješna priča

Dragi prijatelji, danas obilježavamo desetu obljetnicu članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Naša Domovina ugledna je članica europske obitelji koja je pokazala da se mogu postići svi ciljevi i u samo deset godina proći dug put od ulaska u članstvo do same jezgre EU-a - Schengena i europodručja, što je ostvareno uz snažnu političku volju Vlade i osobni angažman premijera Andreja Plenkovića. Povodom desetljeća članstva u EU-u, Hrvatsku je posjetila i predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola. Veliku 34.

Share/Save