Kolovoz 2023

Vuksanović se sastao s veleposlanikom NR Kine Kunom

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative i zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović sastao se s veleposlanikom Narodne Republike Kine Fanom Kunom.

U otvorenom i srdačnom razgovoru sugovornici su razmijenili mišljenja o društveno - političkoj situaciji u zemlji, ekonomskim relacijama između dvije države, kao i tehnološkim dostignućima Kine čija se efikasnost ogleda u mnogim infrastrukturnim ostvarenjima diljem svijeta.

Share/Save

Vuksanović - HGI će biti glas i Ukrajine u Skupštini Crne Gore

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative i zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović sastao se u Podgorici s veleposlanikom Ukrajine Olehom Herasymenkom. U otvorenom i prijateljskom razgovoru sugovornici su razmijenili mišljenja o društvenim i političkim pitanjima na crnogorskoj sceni i o drugim aktualnostima od značaja za građane.

Share/Save

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Božinović - Hrvatska je čvrsto uz Hrvate u Crnoj Gori

 „Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović posjetio je hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori i sastao se s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća i Hrvatske građanske inicijative. Njegov posjet dolazi nakon prijetnji i uvreda koje su primili čelnici HGI - ja zbog čestitke koju su uputili povodom državnog blagdana u RH, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.  Božinović se detaljno upoznao s problemima hrvatske zajednice i sa svime što ih opterećuje na društvenoj i političkoj sceni.

Share/Save

Posjet potpredsjednika Vlade RH Božinovića Hrvatima u Crnoj Gori

Gospodin Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova RH,   posjetio je jučer Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore te  se susreo s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.

Predsjednik HNV-a Zvonimir Deković, izrazio je zadovoljstvo posjetom i prilikom da se s ministrom razmijene mišljena oko određenih problema vezanih za potrebe Hrvata kao manjine. Naravno, tu je i pitanje Doma kulture Josip Marković u Donjoj Lastvi, koje je još neriješeno te je gospodin Deković govorio o povijesti Doma kulture i njegovu značaju za hrvatsku zajednicu.

Share/Save

Grlić Radman: Nećemo dopustiti da Hrvati ponovo budu meta javnih progona kao 1991.

Vrijeme je da političke snage u Crnoj Gori koje pripadaju velikosrpskim političkim krugovima prihvate realnost i suoče se sa prošlošću jer će se spremnost Crne Gore za nastavak evropskog puta ocjenjivati i po tome – poručio je Grlić Radman

Share/Save

KUD „Sv. Juraj“ Draganić - posjet HNV – u i koncert u Baru

Članovi KUD „Sv. Juraj“ Draganić boravili su prethodnih dana u Boki kotorskoj.  U subotu, članovi su posjetili Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore te se susreli s predsjednikom Vijeća Zvonimirom Dekovićem, koji im je nešto više rekao o radu i aktivnostima hrvatske zajednice u Crnoj Gori, kao i o Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi. Pored gospodina  Dekovića, goste  su dočekali i generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, predsjednik HGI –ja Adrijan Vuksanović, kao i dopredsjednik HGI –ja  Ilija Janović.

Share/Save

Otvoreno pismo Adrijana Vuksanovića

Ovih dana traje intenzivna medijska i paramedijska kampanja protiv mene, a zbog čestitke koju sam uputio za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Do sada sam uvijek čestitao sve državne blagdane Crne Gore i Republike Hrvatske. Radit ću to i ubuduće, bez obzira na uvrede i prijetnje koje primam.

Share/Save

Vuksanović - Hrvatski narod je povlašten jer živi ono što su mnogi sanjali, za što su patili i krvarili

Svim Hrvaticama i Hrvatima i državljankama te državnom vodstvu u ime Hrvatske građanske inicijative i svoje osobno, srdačno čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Share/Save

Klapa Kaše održala koncert u Đurićima

Koncert klape Kaše u Đurićima, održan je sinoć ispred župne crkve sv. Ane.

Klapa Kaše iz Dubrovnika je itekako prepoznatljiva na našim prostorima te je uvijek zadovoljstvo imati priliku uživati u njihovim izvedbama, nama svima poznatih pjesama, koje rado slušamo i pjevamo.   Pored klape Kaše iz Dubrovnika, večer su  glazbeno upotpunile  Dora Štampić i Doris Deković, kojima ovo nije prvi nastup u Đurićima.

Organizator koncerta je gospodin Frano Ercegović, koji je na početku večeri zahvalio svima na dolasku,  a pokrovitelj Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava CG.

Share/Save

Čestitka HNV-a povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja

Poštovani Hrvatice i Hrvati u domovini i izvandomovinskoj Hrvatskoj, poštovani građanke i građani Republike Hrvatske,  u ime svih članova Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore i u svoje ime vam  čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih  branitelja. 

Povodom  Dana pobjede i domovinske zahvalnosti  s ponosom se sjećamo 5. kolovoza 1995. godine, dana kad je hrvatski narod krenuo u završno ostvarenje tisućljetnog sna o stvaranju neovisne, slobodne i demokratske Republike Hrvatske.

Share/Save

Posjet učenika hrvatske nastave Zadru

U organizaciji Hrvatskoga nacionalnoga vijeća CG djeca iz Boke kotorske u sklopu nastave hrvatskog jezika i kulture provela su nekoliko dana  u gradu Zadru.

Uz podršku Odjela za kulturu grada Zadra mladi Hrvati Boke posjetili su najvažnije kulturne ustanove i upoznali grad koji je dugo godina u povijesti bio glavni grad Dalmacije kojoj je Boka do 1922. administrativno pripadala.

Share/Save

Abazović i Đeka održali sastanak sa predstavnicima nacionalnih savjeta

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović i ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka održali su danas sastanak sa predstavnicima nacionalnih savjeta kojem su prisustvovali: Faik Nika, predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca u Crnoj Gori; Sabrija Vulić, predsjednik Savjeta Muslimana Crne Gore; dr Momčilo Vuksanović, predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori; Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog savjeta u Crnoj Gori.

Share/Save

Prvi solistički koncert Ive Pavlović na Ljetopisu

Sinoć je, u okviru Barskog ljetopisa, u galeriji Dvorca Kralja Nikole u Baru održan prvi solistički koncert mlade pijanistice Ive Pavlović.

Share/Save

Mladi HGI na koncertu u čast Olivera Dragojevića

U Veloj Luci, na Korčuli, petu godinu zaredom se održavaju dani sjećanja na neponovljivog Olivera Dragojevića. Ove godine, tom prekrasnom događaju smo nazočili i mi, Mladi Hrvatske građanske inicijative.

Share/Save