Listopad 2023

Moreška oduševila Tivćane

Sinoć je u Velikoj dvorani tivatskog Centra za kulturu gostovalo Hrvatsko glazbeno društvo Sveta Cecilija s Korčule, u organizaciji Zajednice Hrvata i prijatelja – CG i suradnji s Centrom za kulturu Tivat.

Anita Šimurina, autorica projekta Hrvatska kulturna na baština sa otoka/Vitezovi sa Korčule-Moreška, na samom početku pozdravila je nazočne te poželjela ugodnu večer.

Velebit Veršić, predsjednik Društva, izrazio je zadovoljstvo dolaskom i mogućnošću da prezentiraju  hrvatsku kulturnu baštinu i sve ono što trebamo čuvati i njegovati zbog svojih predaka.

Share/Save

S predsjednikom HNV – a o popisu

O popisu stanovništva u Crnoj Gori- predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore govori o predstojećem popisu stanovništva, uvjetima i očekivanjima od popisa, u emisiji "Bez cukra molim" koju vodi Neven Staničić.
Link audio snimka: 
Audio: Bez cukara molim - 28.10.2023.

Share/Save

Konstantin Kosta Vojnović – „Bijaše pravedan, ponizan, milosrdan, vjeran, koji praštaše neprijateljima“

Predavanje o hrvatskom povjesničaru i političaru  Konstantinu Kosti Vojnoviću, u organizaciji HNV –a, održano je sinoć u Domu kulture ,, Josip Marković” u Donjoj Lastvi. Predstavljači su  bili  dr. sc. Stipe Kljaić i dr. sc. Vladimir Lončarević.

Share/Save

Vuksanović gost dnevnika na TV E

Večeras od 19 sati na TV E gostovat će Adrijan Vuksanović, predsjednik HGI - ja  i zastupnik u Skupštini Crne Gore. Govorit će u centralnoj informativnoj emisji "24 sata".

Share/Save

Večernji program "Vitezovi sa Korčule – Moreška" u Tivtu

Zajednica Hrvata i prijatelja - Crna Gora u suradnji sa Centrom za kulturu Tivat u subotu 28.10.23.godine u 19h organizira večernji program Vitezovi sa Korčule – Moreška,  kada će u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat gostovati Hrvatsko glazbeno društvo Sveta Cecilija sa Korčule i izvesti morešku, tradicijski ples s mačevima, čije će izvođenje pratiti orkestar.

U nastavku programa mješovita klapa društva će izvesti nekoliko tradicijskih pjesama

Share/Save

Vijeća manje brojnih naroda: O uslovima i terminu popisa mora biti otvoren najširi mogući dijalog

Nacionalna vijeća Bošnjaka, Albanaca, Hrvata, Muslimana i Roma u Crnoj Gori preksjutra će u Podgorici organizovati konferenciju, na kojoj će još jednom govoriti o uslovima i terminu održavanja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova.
Podsjetimo, oni su ranije od Vlade tražili odlaganje popisa, no to je pitanje tokom prethodne sjednice odlazeće izvršne vlasti 'prebačeno' na novu Vladu, koja još nije formirana.

Share/Save

Predavanje o hrvatskom povjesničaru Konstantinu Kosti Vojnoviću

U petak, 27. 10., održat će se predavanje o hrvatskom povjesničaru i političaru  Konstantinu Kosti Vojnoviću.

Predstavljači će biti dr.sc. Stipe Kljaić i dr. sc. Vladimir Lončarević.

Predavanje, u organizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeće Crne Gore,  održava se  u Domu kulture ,, Josip Marković” u Donjoj Lastvi,  s početkom u 19 sati. 

Share/Save

Obilježen Dan Općine Konavle

Povodom Dana Općine i 30. obljetnice osnutka Općine Konavle na Grudi je u subotu održana svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su dodijeljene nagrade ovogodišnjim laureatima, a na samom početku sjednice upriličena je i svečanost potpisivanja Ugovora o financiranju OŠ Cavtat.

Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Ivo Simović te istaknuo kako mu je žao zbog loših vremenskih prilika te dodao kako u njima vidi i svojevrsnu simboliku s obzirom da je slično vrijeme bilo i 21. listopada 1992. godine kada su oslobađane Konavle.

Share/Save

U Širokom Brijegu održana 3. međunarodna znanstveno-stručna konferencija

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Društvo za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine iz Širokoga Brijega, Institut za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, Institut za migracije i narodnosti iz Zagreba, Udruga hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u Bosni i Hercegovini, Nacionalna sekcija CIOFF-a Bosne i Hercegovine, ICARUS Hrvatska i DARIAH EU konzorcij Bosne i Hercegovine organizirali su  3.

Share/Save

Najava: Vuksanović gost HRT - a

Sutra, u subotu od 8.30, u Jutarnjem programu HRT4, gostovat će Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative i zastupnik u Skupštini Crne Gore. On će govoriti o aktualnostima na društvenoj i političkoj sceni.

Share/Save

Predstavnici HNV-a , Foruma žena HGI-ja i Amaterskog kazališta HNV-a posjetili Hrvatski dom – Maticu u Subotici

Nakon gostovanja na svečanosti u Novom Sadu kojom je obilježen Dan rođenja bana Jelačića, predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Foruma žena Hrvatske građanske inicijative i članovi Amaterskog kazališta Hrvatskog nacionalnog vijeća posjetili su 16. listopada Hrvatski dom – Maticu u Subotici, gdje je sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća, NIU „Hrvatska riječ“ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Share/Save

Predstavnici HNV- a, Foruma žena HGI-ja i Amaterskog kazališta HNV-a na proslavi praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji – Dana rođenja bana Josipa Jelačića

Predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i Foruma žena Hrvatske građanske inicijative, te članovi amaterskog kazališta Hrvatskog nacionalnog vijeća prisustvovali su proslavi praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji - Dana rođenja bana Josipa Jelačića u Novom Sadu.

Share/Save

"Ne umijem, ne znam, ne želim i neću Vam dati odgovor da je ovo kraj europske i demokratske Crne Gore!"

Pogledajte gostovanje Adrijana Vuksanovića, predsjednika Hrvatske građanske inicijative i zastupnika u Skupštini Crne Gore u emisiji "Aritmija", kod Tamare Nikčević. Razgovaralo se na aktualne teme i probleme u crnogorskom društvu.
Link - Emisija "Aritmija" Adrijan Vuksanović, 16.10.2023.

 

Share/Save

Stranice