Studeni 2023

„Peraška priča“ predstavljena Tivćanima

Sinoć je u Donjoj Lastvi,  u Domu kulture Josip Marković, odigrana predstava Peraška priča, autora Marka Zornije.

Prije svega, jedna divna ljubavna priča o Kati i Anti, poznata svima u Boki, koja predstavlja legendu, koja se prenosi generacijama. Možda vrijeme u kojem živimo  je pravo vrijeme za podsjetiti se svega onoga što trebamo čuvati od zaborava, a  svoju povijest njegovati i vjerodostojno prenositi.

U predstavi igraju: Igor Kozina, Ognjen Ognjenović, Jelena Kvaščev i Marko Zornija.

Share/Save

Vuksanović - Glavak: zajedništvo s Hrvatskom je snaga Hrvata u Crnoj Gori

U okviru posjeta Europskom parlamentu predsjednik Hrvatske građanske inicijative i predstavnik hrvatske nacionalne manjine u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović sastao se sa zastupnicom Sunčanom Glavak. Sugovornici su razmijenili mišljenja oko aktualnih tema s osvrtom na društveno - političku situaciju u Crnoj Gori, a posebno na stanje u hrvatskoj zajednici. Sunčana Glavak je istakla zadovoljstvo uspjehom Hrvatske građanske inicijative i obnavljanjem parlamentarnog statusa što je važno za vitalnost političkog života Hrvata u Crnoj Gori.

Share/Save

Vuksanović - Sokol: Hrvatska snažno pomaže Hrvate u Crnoj Gori

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative i predstavnik Hrvata u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović danas je u Bruxellesu imao sastanak sa zastupnikom u Europskom parlamentu Tomislavom Sokolom. U prijateljskom ozračju Vuksanović je zahvalio Sokolu na njegovoj podršci HGI - ju, kao i posjetu hrvatskoj zajednici pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori, kada je Sokol pozvao Hrvate da daju povjerenje jedinoj stranci s hrvatskim nacionalnim predznakom.

Share/Save

Vuksanović - naši preci su se izjasnili

U okviru III. sjednice Drugog redovitog jesenjeg zasjedanja Skupštine Crne Gore koja je održana jučer, izlaganje je imao Adrijan Vuksanović, predsjednik i zastupnik Hrvatske građanske inicijative. On je govorio na temu Popisa stanovništva s osvrtom na prošlost Hrvata u Crnoj Gori, aktualizirajući se na društveni i politički život hrvatske zajednice danas. Njegovo izlaganje možete pogledati u prilogu.

Share/Save

O Svjetskom festivalu hrvatske književnosti

U Zagrebu je nedavno održan V. Svjetski festival hrvatske književnosti. Iz Boke kotorske na Festivalu su sudjelovali prof. Neven Staničić, predsjednik HNV –a Zvonimir Deković i Adrijan Vuksanović, predsjednik HGI – ja.  Tema ovogodišnjeg Festivala hrvatski je doprinos kulturi u Crnoj Gori, od kulture svakodnevnoga življenja do vrhunskih ostvarenja u književnosti, glazbi, slikarstvu, arhitekturi… Više o temama i samom sudjelovanju u razgovoru s Nevenom Staničićem.

Share/Save

Domagoj Vidović - Pet stoljeća pjesništva Hrvata u Crnoj Gori

Nedavno je  knjigu "Poezija bokeljskih Hrvata - Antologija hrvatskog pjesništva Boke", koju su priredili Božidar Proročić i Željka Lovrenčić, objavio  JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.  Autor predgovora je  Domagoj Vidović, a u nastavku ga imate priliku u cijelosti pročitati.

 

Pet stoljeća pjesništva Hrvata u Crnoj Gori

– o knjizi Poezija bokeljskih Hrvata: antologija hrvatskog pjesništva Boke od 16. do 21. stoljeća (priredili Božidar Proročić i Željka Lovrenčić), JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, Podgorica, 2023.

Share/Save

Objavljena knjiga "Poezija bokeljskih Hrvata - Antologija hrvatskog pjesništva Boke"

Knjigu "Poezija bokeljskih Hrvata - Antologija hrvatskog pjesništva Boke", koju su priredili Božidar Proročić i Željka Lovrenčić, objavio je JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.

Autor predgovora Domagoj Vidović napominje kako su sastavljači antologijom obuhvatili raspon autora rođenih u razdoblju od 1490. do 1994. te ponudili presjek pjesama napisanih od 1532. do danas.

Share/Save

Promoviran časopis Komuna posvećen znamenitim Hrvatima

Promocija časopisa  Komuna,  u cijelosti posvećen znamenitim Hrvatima u Crnoj Gori,  održana je sinoć  u Hrvatskoj knjižnici ,,Ljudevit Gaj“ u Donjoj Lastvi.

Na početku večeri, nazočne je pozdravio predsjednik HNV -a Zvonimir Deković, koji je izrazio zadovoljstvo što se upravo ovaj broj časopisa promovira u Tivtu.

Share/Save

Održan prvi folklorni seminar za Hrvate u Crnoj Gori

U Tivtu je od 17. do 19. studenog u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore održan prvi folklorni seminar za Hrvate u Crnoj Gori.

Folklorni seminar, na temu plesova Jadranske zone, održan je pod vodstvom legendarnog profesora Vidoslava Bagura iz Metkovića i njegovog asistenta Ivana Vidića. Ovaj seminar Jadranske zone obuhvatio je plesove doline Neretve, otoka Lastova, poluotoka Pelješca, područja Konavla, a polaznici su najviše iščekivali i uživali u plesu Linđo.

Share/Save

Čestitka OO-a Tivat HGI- ja

Poštovani Grade, drage Tivćanke i Tivćani,

čestitamo vam Dan Općine, dan po kojemu pamtimo slobodarski čin naših predaka-  dan pobjede dobroga nad lošim,  ne mareći za žrtvu koju su trpjeli i morali podnijeti pod rukama retrogradnih pokreta i zla. Dobro je podsjetiti se njihovog djela jer se  zahvaljujući njima  punih osam desetljeća kasnije Tivat i dalje zove našim domom, domom kulture i uvažavanja, domom otvorenog srca i našim domom pod suncem.

Share/Save

Promocija Komune posvećene Hrvatima u Crnoj Gori

Promocija časopisa Komuna, u cijelosti posvećen znamenitim Hrvatima u Crnoj Gori, održat će se 22. 11., u 19.30 h, u Hrvatskoj knjižnici ,,Ljudevit Gaj“ u Donjoj Lastvi. Sudjeluju: Miraš Martinović, Neven Staničić, prof.,  mr. sc.  Željko Rutović i mr. sc. Amer Ramusović. Tiskanje ovog broja omogućio je Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Share/Save

Dopredsjednik HNV -a na 28. Forumu hrvatskih manjina

U petak,  17. 11., u Zagrebu je održan 28. Forum hrvatskih manjina. Forum je organizirala Hrvatska matica iseljenika, a tema je bila - Veze hrvatskih manjinskih zajednica s obrazovnim, kulturnim i znanstvenim ustanovama u RH u desetljeću hrvatskoga članstva u Europskoj uniji.

Share/Save

Renata Marstjepović - Moje iskustvo staža u Europskom parlamentu

Zahvaljujući Adrijanu Vuksanoviću, i Hrvatskoj građanskoj inicijativi, dobila sam mogućnost odraditi staž u trajanju od 6 tjedana u uredu hrvatske zastupnice Sunčane Glavak, koja zastupa HDZ u Europskom parlamentu. Ovo iskustvo je bilo obogaćujuće, jer sam mnogo naučila, i upoznala puno ljudi. Zastupnica Sunčana Glavak i njeni asistenti su me srdačno primili, a njeni asistenti su me podučavali svakodnevnim zadacima koje inače oni obavljaju, a koje sam i ja imala prilike obavljati tijekom ovog staža.

Share/Save

Vuksanović - sjetimo se Vukovara! On je dokaz da je snaga u vrijednostima koje branite, a ne u sili koja vas napada!

Hrvatska građanska inicijativa i Hrvatsko nacionalno vijeće sinoć su u Tivtu obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, kao i Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata. Prisutnima, među kojima je bila i generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević, obratio se predsjednik HGI - ja i zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović. On je kazao kako danima u Hrvatskoj gore svijeće u znak poštovanja i pijeteta prema svemu što predstavlja Vukovar.

Share/Save

Otvoren V. svjetski festival hrvatske književnosti

Peti svjetski festival hrvatske književnosti o položaju hrvatskih književnika u državama u kojima žive i vezama s matičnom hrvatskom kulturom i književnošću te odnosu Hrvatske prema njima otvoren je u srijedu u Matici hrvatskoj u Zagrebu.

Pozdravne govore održali su predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, predsjednica DHK-a Hrvojka Mihanović Salopek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika (HMI) Mijo Marić.

Share/Save

Stranice